Opinii

„Cine-a pus Conferința asta-n drum?”

Articol de Radu Cosașu  —  Saturday, 06 August 2022

Un răspuns simplu și prompt.

Turmentat de contrastul dintre „seara minunată” a primului tur preliminar și scorurile celui de-al doilea, nu pot să contemplu priveliștea decât îngânând ancestral: „Cine-a scos Conferința asta-n drum?”, de ce a avut nevoie de ea? Răspunsul e simplu: ca să vedem că și la cluburile europene stăm ca și la națională. Precar, foarte precar!

Alte cifre, alte lămuriri

Poate că nu era urgent s-o știm, dar poate că asta e soarta adevărurilor prompte: nu pot fi ocolite sau amânate. Cu melancolia de mai sus în pix, am străbătut epopeea Conferinței, am luat scor cu scor și m-am fixat la două-trei rezultate care fac din Conferință un Turn Babel al fotbalului minor: de pildă, Djurgardensul lui Sepsi încasase un 4-1 de la Piunikul care o eliminase pe CFR și ce face armeanul mai departe? Pierde la Steaua Roșie cu 5-0! Mai sunt necesare alte cifre și lămuriri?

Nicușor nu știa că sunt atât de buni

După ce a stat 6 etape în întrecerea internă din cauza unui gest huliganic (cap în pieptul adversarului, a la Zidane), Bancu a reușit în Conference performanța să ia un cartonaș galben în minutul 6 al meciului cu Zoria (foto: Facebook)

Poate doar vorba lui Bancu după ce a luat acel scurt 1-0 de la Zoria, care mi se păruse și cea mai valabilă echipă din joia precară: „Nu am știu că sunt atât de buni”. E de pus pe perete. E ceea ce reușește sinceritatea snobului inteligent. Eu aș pune-o ca explicație generală la tot ce s-a întâmplat în acest tur, mai puțin, desigur, la FCSB - Streda, acel 1-0 înscris din nou de un half necunoscut patronului.

„O victorie uriașă”, cum se consemnase într-un studio unde era prezent și de acord un idol al meu, Neluțu Sabău. Moțu nu avea obiecții la „o victorie uriașă”.

Nu e sigur nimic în Conferința asta

Nu-mi intră în obicei să-mi contrazic vehement idolii. Dar celelalte 3 meciuri? Va trebui să fac un anume efort ca să le țin minte. Conferința asta îmi exasperează memoria. E singura victorie memorabilă acest 5-0 al Stelei Roșii cu Erevan. 

Altfel, nu e sigur nimic în Conferința asta. Sau, ar fi mai corect, sunt prea puține sigure; domnește o nesiguranță în răsturnarea acestor scoruri foarte strânse. Așa cum a arătat Clujul cu bielorușii, observația telecomentatorului mi s-a părut cea exactă: o frică de a nu greși.

În general, cred că telecomentatorii noștri au constituit singura realizare în această zi precară. Țin s-o repet: am avut parte de telecomentarii inteligente și neoportuniste. Să fie și asta o realizare a unei nopți de vară?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.