Numit în decembrie 2020 ca ministru al Tineretului și Sportului și păstrat în funcție, din noiembrie 2021 ca ministru al Sportului în Guvernul Ciucă, Eduard Novak ar urma să fie schimbat din funcție.
Premierul Nicolae Ciucă ar urma să renunțe la o serie de miniștri care au fost neperformanți sau au fost implicați în scandaluri.
Eduard Novak ar urma să fie schimbat din fruntea Ministerului Sportului
Numit în Guvern din partea UDMR, Eduard Novak s-ar afla pe lista miniștrilor care ar urma să fie remaniați, anunță Antena 3.
Acestuia i s-ar fi reproșat scandalurile în care a fost implicat.
Eduard Novak, serie de scandaluri
În ultimele luni, numele ministrului a fost implicat într-o serie de scandaluri, fiind criticat în dese rânduri de fani, dar și de oameni din lumea sportului.
- A susținut selecționata Ținutului Secuiesc în amicalul cu Ungaria U18, organizat pentru inaugurarea stadionului din Miercurea Ciuc. „Mă bucur că nu trebuie să renunț la limba maternă și zona de unde vin, Ținutul Secuiesc”, a spus acesta
- S-a lăudat că UDMR a investit în sport, dar a omis că banii sunt proveniți de la Guvernul României
- A introdus în Monitorul Oficial o lege care prevede obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români la toate competițiile intercluburi. Decizia a nemulțumit cluburile sportive, iar Novak a fost contestat dur
- Costin Deșliu, angajat la TVR și consilier al ministrului Novak
- A fost criticat public de mama lui Robert Glință: „Mă dezic de ei! Acest ministru obscur nu merită decât ocolit”
- A scos expresia „toate inimile României” din mesajul în maghiară în care-l felicita pe David Popovici după medalia de aur de la Campionatele Mondiale de Înot. În limba maghiară sintagma „Toate inimile României au bătut azi” s-a transformat în „Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”.
- Federația Română de Hochei l-a acuzat că incită la conflict, în urma alocării de fonduri pentru construcția de patinoare doar în județele Harghita, Mureș și Covasna.
- A felicitat doar echipele de fotbal din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru calificarea în finalele Cupei Elitelor U19, respectiv Cupei României la seniori. Dar nu și pe FC Voluntari, cea cu care Sepsi a jucat în ultimul act
- A refuzat să recite versurile imnului României
- În aprilie, a anunțat un proiect prin care denumirile sălilor și complexelor sportive din țară ar urma să fie schimbate. Alegerea numelui sălii din Deva a stârnit scandal. Inițial, a decis ca sala să-i poarte numele Ecaterinei Szabo (născută în județul Covasna) și nu numele Danielei Silvaș, triplă campioană olimpică și multiplă campioană mondială și europeană născută în Deva. Ulterior, a modificat denumirea sălii
- A decis investirea de bani publici într-un program intitulat „Redescoperă Oina”, menit să dezvolte sportul național al României. Există doar 32 de cluburi de oină în România și este practic inexistent când vine vorba de transmisiuni TV și de sponsorizări.
CV Eduard Novak
- medalie de aur obținută la Jocurile Paralimpice de la Londra (2012)
- record mondial: 4.000 m pistă (2012)
- medalie de argint obținută la Jocurile Paralimpice de la Beijing - contratimp individual (2008)
- medalie de argint obținută la Jocurile Paralimpice de la Londra - contratimp individual (2012)
- medalie de argint la Jocurile Paralimpice Tokyo - urmărire individuală 4.000 metri (2020)
- la patinaj viteză: 25 titluri naționale, 35 recorduri naționale
- la ciclism: 5 titluri mondiale, 13 medalii de argint și 5 medalii de bronz la Campionatele Mondiale
- a fost președintele Federației Române de Ciclism (2013-2020)
- a fost președintele echipei de ciclism Novak CyclingTeam
- vicepreședintele Uniunii Cicliste din Balcani
- membru al Uniunii Cicliste Internaționale
- din decembrie 2020 conduce ministerul Sportului
{{text}}