Românca Simona Halep (30 de ani, 15 WTA) o învinge pe brazilianca Beatriz Haddad Maia (26 de ani, 24 WTA) în finala WTA Toronto, scor 6-3, 2-6, 6-3.
- Este al 9-lea trofeu de Masters din cariera Simonei, care se intoarce in top 10 WTA!
- Simona Halep se simte bine la turneul canadian ce se dispută la Toronto și Montreal, alternativ, și unde a câștigat de 3 ori titlul.
- Este primul trofeu alături de Patrick Mouratoglou, antrenorul francez cu care speră la un nou titlu de Grand Slam.
Niciodată nu e ușor cu Haddad Maia. De la prima lor înfruntare, Wimbledon 2017, Simona a rămas cu impresia apăsătoare a faptului că brazilianca lovește tare, „pretty strong" spunea, și că servește puternic.
Apoi, anul acesta, când s-au regăsit pe iarba de la Birmingham, în semifinale, bătălia a fost lungă, superbă de privit.
Dacă nu ești pe teren – cazul româncei, învinsă în trei seturi. Halep revine, a atins prima ei finală WTA 1000 după aproape doi ani. Haddad Maia e în creștere, în 2022 a urcat trepte pe care în trecut nici nu le zărea, atât erau de sus. Ce urma să iasă în ultimul act de la Toronto din această ciocnire?
Startul i-a aparținut braziliencei Beatriz Haddad Maia, dar Simona Halep a revenit ca un vârtej
Startul i-a aparținut puternicei sud-americance, care își asigurase o urcare în Top 20 indiferent de rezultat. Halep a repetat ezitările supărătoare la serviciu, comițând repede 5 duble greșeli și cedându-și game-ul inaugural. La 3-0, Haddad Maia părea stăpână pe situație.
Simona știa însă că trebuie să aibă răbdare și să construiască în fața braziliencei, plimbând-o, deranjând-o cu înălțimi diferite ale mingii, dar și cu o lungime cât mai mare a execuțiilor. Odată îndepărtată vibrația negativă și pusă în mișcare "mașinăria Halep", erorile au început să curgă din racheta adversarei. Au urmat șase game-uri la rând pentru fostul lider mondial și primul set adjudecat cu un rever frumos, aproape de linie, și pumnul strâns până s-au albit încheieturile.
Renașterea Simonei Halep din setul decisiv
Apoi, istoria s-a repetat, cu break-ul lui Haddad Maia în startul setului secund. De câte ori poți să o iei de la capăt? De câte ori e nevoie, cu condiția să nu mai faci duble greșeli. Dar Simona a făcut, catapultând-o pe braziliancă la 3-0 cu două break-uri. Apoi 4-0. Primul as, 184 km/h, al braziliencei pecetluiește scorul de 5-1. Forța s-a întors, românca nu o mai poate stăvili. 6-2 și set decisiv.
Istoria se rescrie și a doua oară, când Halep câștigă prima contra serviciului în decisiv. Dar nu durează mult acest avantaj, în timp ce dublele greșeli ajung la 9. Apoi roata se întoarce din nou, repede, repede și Simona triumfă din nou într-un turneu mare. Exact ce aștepta după toate schimbările operate în echipa ei. O renaștere. Teribil de frumoasă.
Simona Halep, epuizată: „Nu speram să mai ridic acest trofeu. Patrick, îți mulțumesc!”
„Sunt epuizată, a fost o bătălie teribilă astăzi. Beatriz, ai făcut o treabă bună toată săptămână. De fapt, tot anul a fost excelent pentru tine! Îți țin pumnii la US Open, sunt sigur că te vei descurca bine. Eu am câștigat de două ori la Montreal, dar aici, la Toronto, niciodată.
Am văzut multe steaguri ale României, atmosfera a fost fantastică. Sincer, nu credeam că voi ridica acest trofeu.
Patrick, îți mulțumesc că ești lângă mine! Ți se datorează! Nu m-aș fi gândit la asta lunile trecute, m-ai ajutat enorm. Sper să adunăm multe de acum înainte!”, a spus Simona Halep, la festivitatea de premiere.
Vreau să le mulțumesc tuturor celor prezenți la această bătălie frumoasă. Vreau să o felicit pe Simona și echipa ei. Ai muncit din greu să fii aici. E drăguț să împart un moment atât de frumos cu tine, în fața publicului. Nu a fost trofeul pe care îl doream, dar vreau să îl împart cu întreaga familie, cu fanii din Brazilia. Nu mi-am putut controla foarte bine emoțiile
- Beatriz Haddad Maia
38 de victoriiare anul acesta Simona în circuitul WTA, al doilea total din top, cu una în plus față de Ons Jabeur
9 titluriîn turnee de categorie WTA 1000 are Simona Halep în palmares, cel mai recent cucerit la Roma 2020, când concursul s-a disputat în toamnă din cauza pandemiei de coronavirus
9 finaledisputate și cedate în concursuri de aceeași nivel mai are românca, în 2019, la Madrid, fiind cea mai apropiată în timp
FINAL | Simona Halep - Beatriz Haddad Maia 6-3, 2-6, 6-3
5-3 Game Haddad Maia. Brazilianca o forțează pe jucătoarea noastră să servească pentru meci și titlu.
5-2 Game Simona Halep. Luptătoare, Simona se apropie de trofeul de la Toronto.
4-2 Game Haddad Maia! Brazilianca „ascute” loviturile, urcă la fileu și taie in ecart.
3-1 BREAK Simona Halep! După câteva puncte extraordinare, în care a făcut eforturi incredibile, Simona reușește al doilea ei break! După care își apără serviciul, 4-1!
2-1 Break Haddad Maia. Simona încearcă să fie mai agresivă, reușește un passing de efect la 15-40, apoi apără și a doua minge de break. Apoi pe a treia. Nu a reușit să o apere și pe a patra.
2-0 BREAK Halep! Simona lungește punctele, încearcă să o „plimbe” pe Haddad Maia și reușește să se desprindă prima!
1-0 Game Simona Halep! Jucătoarea noastră reușește să-și apere serviciul, la avantaje. Halep are nevoie de răbdare pentru a uita setul 2.
2-6 SET BEATRIZ HADDAD MAIA.
1-5 Game Haddad Maia. După lecția din primul set, Beatriz Haddad Maia și-a ținut nervii și a reușit să facă față presiunii. 2-5. Simona ripostează și așteaptă serviciul de set al braziliencei.
1-4 Game Simona Halep. Jucătoarea noastră deschide tabela în dreptul ei, după un game simplu, la 15.
0-4 Game Haddad Maia. Continuă seria bună pentru braziliancă. Majoritatea gameurilor sunt de luptă, ajung în zona 30-30, dar adversara pare că se concentrează mai bine.
0-3 BREAK Beatriz Haddad Maia. Start catastrofal pentru Simona, care oferă pe tavă al doilea game pe serviciu, din cauza unei duble-greșeli. Jucătoarea noastră este în corzi în setul secund.
0-2 Game Haddad Maia. Deși Simona a avut minge de break, brazilianca își apără avantajul.
0-1 BREAK Beatriz Haddad Maia. Euforia setului câștigat a făcut pe Simona să fie ușor neglijentă cu punctele, să urce uneori hazardat și să piardă primul game pe serviciu.
6-3 SET 1 SIMONA HALEP! Jucătoarea noastră obține al 6-lea game consecutiv, cu autoritate, și își adjudecă primul set cu un rever direct câștigător!
5-3 Game Simona. După un game care se putea complica, la 40-15, când Halep a scăpat o dreaptă, scorul intră în linie dreaptă pentru româncă.
4-3 BREAK Simona Halep! Al patrulea game consecutiv pentru campioana de la Roland Garros și Wimbledon, care pare că a început să citească jocul adversarei! Sub privirile unui Patrick Mouratoglou sever, în loja de la Toronto, Simo are acum prima șansă la set.
3-3 Game Simona Halep! Jucătoarea noastră confirmă breakul și e egalitate.
2-3 BREAK Halep! Alt game disputat. Simona bifează iarăși două mingi de break, iar prima e anulată după un ricoșeu în fileu. Apoi, un punct lung o anulează și pe a doua, când Simona trimite afară o dreaptă de pe fundul terenului. Mai concentrată, jucătoarea noastră a fructificat o altă minge de break și se întoarce în primul set.
1-3 Prim game pentru Simona Halep. Tribunele se animă pentru jucătoarea noastră, care reușește să marcheze pe tabelă și luptă să întoarcă scorul în primul set.
0-3 Game Haddad Maia. Adversara continuă să dicteze punctele, chiar și pe cele lungi. Halep a avut două șanse de break, dar brazilianca se apără bine și scorul ia proporții.
0-2 BREAK Haddad Maia. Jucătoarea noastră forțează pe serviciu, bifează deja două duble-greșeli, iar brazilianca face deja break.
0-1 Game Beatriz Haddad Maia. Puternica și înalta jucătoare clasată pe locul 24 WTA a reușit să își adjudece primul game, datorită unor lovituri îngrijite. Mulți fani în tribune pentru braziliancă.
START în meci. Brazilianca servește prima.
Cele două jucătoare se încălzesc pe teren.
Simona Halep s-a calificat în prima finală de la începerea colaborării cu Mouratoglou. Halep a trecut în semifinale la Toronto de Jessica Pegula, scor 2-6, 6-3, 6-4.
Ce înseamnă victoria la Toronto pentru Simona Halep
Simona Halep va urca pe locul 6 WTA, cu 3,255 de puncte, depășind jucătoare precum Aryna Sabalenka, Garbine Muguruza, Belinca Bencic sau Emma Răducanu.
Clasarea între primele 10 jucătoare ale lumii e un beneficiu uriaș pentru Simona Halep în vederea turneului de la US Open (29 august – 11 septembrie), ultimul de Grand Slam al anului.
{{text}}