În fotbal nu poți da niciodată sentințe definitive. Ce e valabil pentru 89 de minute se poate prăbuși în neant la ultima fază, o echipă invincibilă pierde cu ultima clasată, un jucător care aleargă fără spor și fără inspirație e lovit în cap de o minge și decide un meci decisiv, un antrenor fără prea mult spor și ștaif face brusc o schimbare care îi modifică sensul carierei.
Sau…
Un fundaș dreapta de la FCSB recunoscut pentru centrările proaste dă în finalul partidei de aseară cu Viking o supermegacentrare, ceva ce doar Beckham mai reușea. Mingea i-a venit lui Rață pe frunte în viteză, însă lovitura de cap a mijlocașului din Moldova nu a avut niciun fel de ghidon, mergând fix pe portar.
Dacă FCSB egala la această fază, puțini ar mai fi vorbit despre ineficientul Crețu și despre sterilitatea centrărilor cu care echipa lui Dică a împânzit spațiul aerian de deasupra careului norvegian. Ar fi fost al doilea gol din centrare după cel înscris în primul minut, deci tactica - pregătită de Dică sau adoptată instinctiv de jucători în fața unei echipe cu cinci fundași care a lăsat spații doar în tușă - ar fi fost excelentă.
N-a fost gol. Crețu a rămas un banal lansator de pietre seci și FCSB e judecată acum pentru lipsa de idei.
FCSB - Viking, în play-off-ul Conference League, foto: Cristi Preda / GSPĂsta e fotbalul, dar în haosul din care se naște un meci apar întotdeauna modele comportamentale, tendințe, recurențe pe care analiștii le folosesc pentru a-și argumenta verdictele temporare. Scormonind prin ce joacă acum echipa lui Dică descoperim că:
- fundașii centrali Tamm și Dawa nu sunt foarte siguri în posesie și nu contribuie suficient la construcția jocului.
- decizia lui Dică de a folosi sistemul 4-2-3-1 a avut efecte diferite asupra celor doi jucători care trebuie să asigure zona mediană. Edjouma e mult mai eficient decât în rolul de inter din 4-3-3 și pare făcut să joace în tandem lângă un coleg care să-i acopere plecările în atac. În schimb, randamentul lui Olaru e în scădere. Poziția mai joasă în teren aduce mai multe responsabilități și cere un travaliu mai mare care-l stoarce de energie. Din această cauză, mijlocașul ajunge în preajma careului advers cu creierul privat de oxigen, iar calitatea paselor lui suferă, așa cum s-a întâmplat în ultima jumătate de oră cu Viking.
- mutat în spatele vârfului pentru a-i face loc lui Florinel Coman în banda stângă, Octavian Popescu a dat senzația în meciurile cu Dunajska Streda și Chindia că și-a găsit un rol potrivit talentului său. Doar că atunci când spațiile se comprimă serios, așa cum s-a întâmplat aseară, tânărul are dificultăți în a-și adapta mișcările în noul mediu înconjurător. Lipsa de spațiu duce la lipsa de reușite, iar asta îl frustrează și îi răpește treptat liniștea din joc, astfel că Octavian Popescu tinde de multe ori să termine jocul sufocat în propria neputință. Sau să fie înlocuit.
- folosit în ultimele două meciuri deși a recunoscut că are în continuare dureri după refacerea miraculoasă la vraciul Marijana Kovacevic, Florinel Coman nu mai are explozia din anii lui de vârf și încearcă să compenseze învățând arta poziționării în teren. A înscris două goluri în Europa, dar e în continuare un fotbalist incomplet restabilit.
- Cordea e marea revelația a începutului de sezon, dar o privire rapidă asupra jocului său arată un exces de driblinguri și o tendință iritantă de a întârzia momentul pasei. În mare formă la FCSB, Cordea e deocamdată un jucător cu măcar o secundă întârziere față de ce se joacă în fotbalul modern.
- o nouă vară de căutare a unui atacant se apropie de final și FCSB se pregătește să rămână în lot cu un veteran fără pedigree, Rusu, cu un puști prea lăudat și intrat într-o zonă de confort, Ianis Stoica, cu nesemnificativul Dumiter și cu improvizația Miculescu. Aparent, sunt discuții pentru aducerea încă unui jucător, dar gândul că el ar putea fi ales de finanțatorul George Becali e ușor neliniștitor.
- mulții fani ai FCSB care au revenit la stadion suferă probabil de o mică amnezie atunci când speră că Nicolae Dică va imprima echipei un joc dinamic, modern, solid. Chiar dacă este ultimul antrenor care a dus FCSB în primăvara europeană, un minim efort de memorie ar readuce la suprafața fotbalul deloc sofisticat și senzația de construcție nefinisată pe care le-a arătat echipa în mandatul său precedent. Între timp, Dică a avut un job în Liga 2 la FC Argeș și unul de secund la națională. În niciun caz, genul de experiență care să schimbe radical stilul unui antrenor.
Evident, toate ideile de mai sus sunt supuse legilor complicate ale fotbalului și e posibil ca joia viitoare să fie încălcate tocmai de personajele menționate.
{{text}}