Opinii

Papp și reacțiile la eliminarea sa

Articol de Alin Buzărin  —  sâmbătă, 20 august 2022

Ce e mai constructiv în astfel de situații? Să tai în carne vie sau să pui batista pe țambal? Cu trimitere și la Darius Olaru…

La începutul reprizei a doua din Craiova – Beer Sheva 1-1 nimeni n-a știut de ce oltenii revin de la cabine în zece oameni. A anunțat crainicul, la microfonul stadionului din Severin, că Papp a fost eliminat la vestiare, apoi s-a preluat masiv informația, pe ecran, în dreptul oltenilor, s-a pus acea pătrățică roșie, care spune că o echipă are om eliminat.

Mirel, pauză degeaba

Antrenorul Craiovei a spus după meci că a aflat de eliminare cu trei minute înainte de a retrimite echipa pe gazon, pentru repriza a doua. Înseamnă că în celelalte măcar zece minute ale pauzei vorbise de pomană. 

Una spui când e toată lumea pe teren, alta explici atunci când știi că ai în față o repriză de inferioritate numerică. Apropo, Crețu și Ivan, care în declarații și-au apărat colegul (despre acest gen de apărare vom vorbi pe larg ceva mai la vale), spunând că a fost vorba doar de o împingere pe tunel și că nu era „de roșu”, de ce nu i-au spus „Mister, vezi că suntem în zece! L-a dat pe Papp afară! Meritat, nemeritat, dar l-a dat”?

Apărare colegială

Așa se întâmplă când vorbele mari, dar goale, precum colegialitatea, spiritul de echipă, întrajutorarea, toți pentru unul și unul pentru toți și alte baliverne ale unui fals fair-play își pun amprenta asupra minților unora care din fragedă pruncie tot aud asemenea fraze de complezență

Există în fibra noastră (la unii mai mult, la alții mai puțin) reflexul cauționării imenselor prostii făcute de cei din imediata apropiere. Oricât de mari și de dăunătoare colectivului ar fi aceste gafe, mereu ele vor fi tratate cu zăhărelul, în virtutea unei pretinse înțelegeri superioare a lucrurilor. 

Paul Papp

Sunt însă situații în care această presupusă eleganță în reacții nu e nimic altceva decât ocolirea adevărului crud. Niște lucruri care se spun astfel pentru că dă bine să fie spuse astfel.

Furia lui Cârțu

După meci, Mirel Rădoi a condamnat gestul lui Papp și a vorbit despre o amendă considerabilă, „nu de câteva sute sau mii de euro”. 

Mult mai vehement, dar și mai puțin dus la biserica predicilor globaliste, Sorinaccio a răbufnit ca pe vremea când se războia cu plexiglasul acela de la Basel. L-a mitraliat pe Papp și, deși pe un ton nervos, a spus adevăr după adevăr. Că un asemenea gest poate compromite efortul celorlalți, că poate pune în pericol cel mai important obiectiv al clubului în ultimul deceniu, că nu e normal ca la 33 de ani să reacționezi așa, chiar dacă adversarul te provoacă.

Lumea gândește pe dos

Poate că mulți găsesc reacția președintelui prea dură, chiar excesivă, prea lipsită de eleganța verbal călduță a vremurilor pe care le trăim. Dar folosește la ceva acea eleganță declarativă de fațadă, când e limpede că toată lumea gândește pe dos?

Și despre „galbenul” lui Darius

Mult mai jos pe scara prostiilor față de ce-a făcut Papp, avertismentul primit de Darius Olaru într-al cincilea minut de prelungire al meciului cu Viking (care-l face pe mijlocaș neeligibil pentru meciul din Norvegia) a atras și el reacții din genul celor ale lui Rădoi sau Cârțu. Nu la aceeași scară, pentru că nici faptele nu stau pe același plan al gravității. 

Dar Dică a spus imediat că nu tolerează așa ceva și că se vor lua măsuri, iar Gigi Becali a anunțat a doua zi dimineață amenda pentru Olaru: 5.000 de euro. În acest caz, din fericire, n-a mai fost timp de acele fraze de complezență, construite de autorii lor ca să ne convingă cât de toleranți i-a făcut societatea pe ei, chiar și față de chestiunile fundamental intolerabile.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.