Fotbal   •   Liga 1   •   Rapid - UTA

Rapid - UTA, 76 de ani de rivalitate cu scântei » 4 episoade spectaculoase din duelurile dintre giuleșteni și arădeni

Articol de Aurelian Rotea, Bogdan Cioara (Arad)   —  sâmbătă, 20 august 2022

Duelul de azi dintre Rapid și UTA nu reprezintă doar un meci important între 2 contracandidate la play-off, ci și o rivalitate istorică, între două dintre cele mai vechi formații ale Ligii 1.

  • Rapid joacă acasă cu UTA Arad, de la ora 21:30, în etapa #6 din Liga 1, liveTEXT pe GSP.ro. Meciul e televizat de Digi Sport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 1

Se anunță un spectacol garantat în derby-ul din această seară dintre Rapid și UTA. Se așteaptă ca rapidiștii să umple cel puțin peluza și tribuna a doua a stadionului Giulești, la fel ca în fiecare meci de acasă din acest sezon, în timp ce de la Arad sunt așteptați aproximativ 100 suporteri, care vor face deplasarea cu două autocare, dar și cu mașini personale. 

Atmosfera se anunță una electrizantă, nu doar pentru că meciul este unul interesant din perspectiva luptei la play-off, dar și datorită suporterilor pătimași ai celor două echipe, care au făcut spectacol în tribune la fiecare meci.


Ambii antrenori au speranțe mari înaintea partidei, și anunță o strategie ofensivă, gândindu-se doar la cele trei puncte.

În ziua meciului, Gazeta prezintă 4 episoade interesante ale duelurilor dintre bucureșteni și arădeni, ce și-a atins potențialul maxim în anii 60, când ambele formații se aflau în perioade bune, luptându-se pentru campionat.

1. Triumf pentru UTA după Campionatul Mondial din Mexic 1970

Sezonul 1969-1970 a fost întrerupt cu 8 etape înainte de final, pentru că naționala României s-a calificat după 32 de ani la Campionatul Mondial din Mexic. În acel moment, Rapid era lider, cu 29 de puncte (n.r. - se acordau 2 puncte la victorie), pe doi era UTA, cu 28, urmată de Steaua București,  care avea o lungime mai puțin. 


A urmat un iureș al arădenilor după aventura tricolorilor de la Guadalajara, aceștia terminând în forță, cucerind cel de-al șaselea campionat, cu 4 puncte înaintea ultimei etape! Ierarhia finală arăta astfel:

  1. UTA 39 de puncte 
  2. Rapid 37 de puncte
  3. Steaua 34 de puncte

După reluarea campionatului, i-am cam bătut pe toţi. În penultima etapă, la ultimul meci acasă, cu Braşovul, aveam apă la genunchi, dar antrenorul Coco Dumitrescu m-a forţat să joc. Am învins (3-1) şi am devenit campioni, a doua oară consecutiv.



- Florian Dumitrescu, fost atacant UTA

La Campionatul Mondial de la Guadalajara Rapid a avut 5 jucători, în timp ce UTA, care era campioana en-titre a campionatului, a trimis doar doi.

Rică Răducanu, Culae Lupescu, Dan Coe, Liță Dumitru și Sandu Neagu au fost rapidiștii care în vara lui ’70 au trecut oceanul. De la UTA au fost prezenți portarul Gică Gornea și Flavius Domide, dar mai putea fi încă unul. Inclus de selecţionerul Angelo Niculescu în lotul lărgit pentru Campionatul Mondial din Mexic 1970, Florian Dumitrescu, extrema stângă a „Bătrânei Doamne” a privit la televizor partidele tricolorilor din „groapa cu lei” de la Guadalajara. 

Motivul? Povesteşte Dumitrescu: „la un meci de pregătire, m-a accidentat fundaşul Ciugarin, de la Progresul. Am sărit amândoi la o minge şi m-a lovit cu genunchiul în stern. Deşi am fost în lot pentru meciul de verificare cu Franţa, dinaintea mondialului, nu am putut să mă refac şi să fiu apt pentru turneul final”.

67 de meciuris-au consemnat în Liga 1 între cele 2 formații. UTA are palmaresul de partea ei, înregistrând 25 de victorii. Rapid a câștigat de 24 de ori, iar 18 partide s-au terminat la egalitate

2. Campioană decisă la golaveraj

Căutând și mai adânc în negura veacului trecut, titlul de campioană din 1950 s-a decis la golaveraj.

Cele două formații, Flamura Roșie Arad și Locomotiva București, cum se numeau UTA și Rapid la vremea respectivă, încheiau campionatul respectiv la egalitate perfectă: 22 de meciuri disputate, din care 11 victorii, 6 egaluri și câte 5 înfrângeri, ambele având și același număr de goluri marcate, și anume 43.

Următorul criteriu de departajare era numărul de goluri primite, unde vesticii au stat mai bine, având 27, cu 6 mai puțin decât cele 33 de goluri încasate de feroviarii bucureșteni. 

Știm ce avem de făcut, băieții știu ce înseamnă un meci cu Rapid. Vrem să facem un meci frumos la o oră de Champions League și să luăm cele trei puncte. Au un public numeros, dar nu trebuie să ne fie teamă de nimic. 

Mereu schimb și rulez jucătorii pe posturi, pentru a le da libertate, dar ei trebuie să acopere zonele. M-am gândit că va veni momentul în care să jucăm cu doi atacanți.



- Ilie Poenaru, antrenor UTA

3. I-au încurcat în drumul spre primul campionat

Înainte să ia primul titlu, în 1967, Rapid a fost foarte aproape să ia campionatul în sezonul 1964-1965, când a terminat pe locul 2, la doar un punct în spatele lui Dinamo. 

Giuleștenii au fost încurcați în acel sezon de UTA, în fața căreia a obținut doar un punct în cele 2 partide.

Mai întâi, în etapa 5, UTA a învins Rapidul cu un neverosimil 3-0, punând capăt elanului giuleștenilor, care obținuseră 15 puncte în primele 7 etape, în perioada în care victoriile erau recompensate cu doar 2 puncte. 

În retur, cu doar 5 etape până la final, arădenii reușeau să obțină o remiză albă la București, care avea să pecetluiască definitiv șansele „vișiniilor” la campionat. 

4. Sărbătoarea ultimului titlu

Ziua de 24 mai 2003 este ultima în care Giuleștiul a simțit bucuria câștigării unui campionat. Chiar dacă matematic „feroviarii” erau deja campioni, iar meciul a căzut pe plan secundar, băieții lui Rednic au vrut să se despartă de suporteri cu o victorie.

„Nefericiții” care aveau să vină în Giulești erau chiar arădenii, antrenați la acea vreme de Costel Pană. Rapid a învins UTA cu scorul de 3-0 în ultima etapă disputată pe teren propriu, prin golurile marcate de  Bratu, Bădoi și Perjă au înscris în poarta lui Bogdan , declanșând bucuria generală a celor aproximativ 20.000 de oameni prezenți în tribune. 

Gazeta Sporturilor scria la acea vreme că sărbătoarea de după victorie a fost „cea mai grandioasă festivitate care s-a văzut vreodată pe terenurile de fotbal din România", atmosfera generală fiind parcă desprinsă din meciurile de Champions League.

Va fi un meci dificil, deoarece întâlnim o echipă puternică, aflată într-o perioadă bună. Îi cunoaștem bine, chiar dacă la ei s-a schimbat antrenorul. Trebuie să fim atenți, bineînțeles că ne dorim victoria, mai ales că venim după o înfrângere nemeritată.

Cu UTA sperăm să nu mai facem greșeli și ca lucrurile să reintre pe făgașul normal, acela al victoriilor. Nu trebuie să ne mai gândim la meciul cu Petrolul, ne așteaptă o partidă foarte dificilă cu UTA. Putem spune însă că suntem favoriți, pentru că jucăm acasă.



- Adrian Mutu, antrenor Rapid

Rapid - UTA Arad, echipe probabile:

RAPID: 31. H. Moldovan - 19. Onea, 22. Săpunaru, 21. Dr. Grigore, 13. J. Morais - 14. Kait, 4. Crepulja, 10. Al. Ioniță II - 7. Sefer, 91. Dugandzic, 96. Papeau

REZERVE: 90. Drăghia, 6. P. Iacob, 8. Ciobanu, 9. Costache 15. Dussaut, 17. Pănoiu, 20. R. Moise, 23. Al. Albu, 28. Mățan

ABSENT: Vojtus (accidentat)

ANTRENOR: Adrian Mutu

UTA ARAD: 93. Fl. Iacob - 15. Vukcevic, 6. Chindriș, 4. Benga, 22. Hoxhallari - 19. R. Șteau, 20. Ubbink, 5. Cascini, 7. Otele - 17. Postolachi, 28. Keșeru

REZERVE: 33. Balauru, 3. Dobrescu 8. Fl. Matei, 9. Ademi, 11. Jobello, 19. Batha 21. Erico, 25. Abeid, 29. Stahl, 31. Isac

ANTRENOR: Ilie Poenaru

Stadion: Rapid Giuleşti (Bucureşti)

Arbitru: Călin Iulian (Ştefăneşti) / A1: Cerei Alexandru (Cluj-Napoca), A2: Constantinescu Andrei (Bucureşti) / Arbitru VAR: Dima Iulian (Bucureşti), Arbitru AVAR: Slabu Stelian (Braşov)

VIDEO Totul despre Rapid - UTA

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.