Nationala

Afișe-șoc în Budapesta: Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  duminică, 21 august 2022

De Ziua Națională a Ungariei, în capitala acestei țări au fost amplasate zeci de afișe în care se elogiază anumite performanțe ale echipei naționale a României la Mondialele din 1990 și 1998, prin prisma unor jucători și antrenori români de etnie maghiară: Ienei, Musznay, Doboș.

Ungaria a sărbătorit sâmbătă Ziua Națională. Printre acțiunile care au marcat în teritoriu acest eveniment, oficialitățile de la Budapesta au decis să se laude și cu câteva dintre marile succese sportive ale fotbalului românesc din anii '90. E vorba despre Campionatele Mondiale din 1990 și 1998, la care "tricolorii" nu doar că au participat, dar au și trecut de faza grupelor.

Ungaria își arogă din succesele României la Mondialele de fotbal 1990 și 1998

Centrul Budapestei a fost împânzit în acest weekend cu afișe, amplasate în vitrine de pe marile bulevarde ale capitalei maghiare, în care se face trimitere la prima reprezentativă a României la turneele finale din Italia și Franța. Legătura e făcută de faptul că ambele echipe au avut în componență antrenori sau jucători etnici maghiari, iar aceștia sunt menționați pe respectivele afișe.

De exemplu, pe cel aferent Mondialului din 1990 se scrie că "deși naționala Ungariei nu s-a calificat, găsim câteva echipe naționale la care se regăsește și Ungaria". După care se face trimitere și la antrenorul Statelor Unite ale Americii, Peter Vermes, cu origini maghiare, care a condus naționala americană la acel turneu, dar și la unul dintre componenții SUA, Christopher Sullivan, care evoluase în sezonul 1989-1990 în campionatul maghiar, la Gyor.

În schimb, toate cele 3 fotografii prezentate pe acest afiș sunt despre România 1990

  1. În prima apare echipa de start a României la meciul cu Argentina, iar explicația foto este: "România a participat la Campionatul Mondial din 1990, la care a fost prezent și maghiarul Zsolt Musznay". Musznay a fost în lotul "tricolorilor" la acel turneu final, însă n-a jucat niciun minut pe parcursul competiției. În 1989-1990, el evoluase la Steaua, după care a plecat în Ungaria, unde a jucat 4 ani pentru Fehervar.
     
  2. A doua poză este cu momentul în care Lăcătuș execută penalty-ul din meciul cu URSS, cel de debut, și îl învinge pe marele Dasaev. În schimb, explicația fotografiei este: "Instantaneu al meciului de grupă România-Uniunea Sovietică, meci în care Zsolt Muzsany a primit loc într-o echipă, iar Laszlo Racs la cealaltă".
     
  3. A treia poză este cu Emeric Ienei, selecționerul României la CM 1990. "Imre Jenei, antrenorul României" este descrierea pozei

"Ca de obicei, la echipa României au participat jucători maghiari. Echipa vecinilor noștri din Est a fost condusă la CM 1990 de Imre Jenei"
Pasaj din afișul din centrul Budapestei, la sărbătoarea Zilei Ungariei

Apoi, pe afișul pentru Mondialul din 1998, apare iarăși exprimarea "la naționala României putem întâlni și jucători maghiari", iar dintre cele 4 fotografii expuse, jumătate sunt cu trimitere la România.

  • Prima poză este cu arbitrul maghiar Laszlo Vagner, care arată un cartonaș galben în meciul Camerun - Chile
  • A doua fotografie cu primul "11" al României la meciul cu Tunisia, ultimul din faza grupelor. "Echipa titularilor României la Cupa Mondială din 1998, Antal Doboș poartă tricoul cu numărul 4" e descrierea fotografiei
  • A treia poză e cu un jucător danez, de etnie maghiară. Miklos Molnar, care s-a născut la Copenhaga și care a făcut parte din naționala nordică la acel turneu final.
  • Este și o fotografie doar cu Toni Doboș, în care se explică faptul că e jucător de origini maghiare în naționala României

1986e anul în care Ungaria a fost ultima dată la un Campionat Mondial, cel din Mexic, în care nu a trecut de faza grupelor

2 finalede Campionat Mondial a disputat Ungaria în istoria ei: în Franța 1938 (2-4 cu Italia) și în Elveția 1954 (2-3 cu RFG)

Unde are Ungaria, în Europa, cei mai mulți etnici

ȚaraNr. etnici maghiari
România1.237.000
Slovacia520.000
Serbia293.000
Ucraina156.000
Germania120.000
Austria40.500
Croația16.600
Slovenia6.500

Cele mai mari comunități de etnici maghiari în România

LocalitateNr. maghiari
Tg. Mureș70.100
Cluj60.300
Oradea57.000
Sf. Gheorghe46.100
Satu Mare45.300
Odorheiu Secuiesc35.400
Miercurea Ciuc34.400

Viktor Orban, discurs rasist la Tușnad

În urmă cu o lună, în mijlocul României, la Băile Tușnad, s-a desfășurat Școala de vară, o acțiune a etnicilor maghiari la care au participat multe oficialități din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban. Acesta a ținut un discurs șocant. 

"Noi, ungurii, nu suntem o rasă mixtă şi nici nu vrem să devenim. Țările unde europenii şi non-europenii se amestecă nu mai sunt naţiuni" a fost unul dintre mesajele cu care Orban a inflamat spiritele atât în coaliția politică din România, cât și în diverse organizații din străinătate. 

Klaus Iohannis a solicitat oficial UDMR-ului să ia atitudine și să explice ceea ce a vrut să spună Orban, în vreme ce Comitetul Internaţional Auschwitz s-a arătat oripilat de ceea ce a putut să declare Orban. "Este un discurs stupid şi periculos, ce le aduce aminte supravieţuitorilor Holocaustului de perioadele sumbre ale propriei lor excluziuni şi persecuţii", a declarat vicepreşedintele organizaţiei, Christoph Heubner.

Cum vede Ion Țiriac vizitele controversate și investițiile lui Viktor Orban în România: „Pe mine știi ce mă deranjează?”

>

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.