Directorul general al Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Gabriela Andreiașu, acuză organizatorii „Olympia Amateur Eastern Europe” că au împiedicat controlul doping.
Concurs de culturism și fitness cu scandal, weekend-ul trecut (20-21 august), la Sala Polivalentă din București. Organizatorii evenimentului internațional privat „Olympia Amateur Eastern Europe-2022", la care au participat 250 de sportivi, au împiedicat acțiunea de control doping a Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD).
Aflată la ediția inaugurală, competiția s-a desfășurat sub egida NPC Worldwide, care, potrivit site-urilor de specialitate, se pretinde a fi cea mai mare organizație de culturism pentru amatori din Statele Unite. Nerecunoscută însă de Federația Internațională pentru Culturism și Fitness (IFFB) din cauza dopajului.
„Deținătorul firmei NPC Worldwide este Jim Manion, sportiv suspendat pentru dopaj pentru mai multe încălcări ale reglementărilor antidoping și care se află pe lista WADA cu persoanele cu care este interzisă asocierea.
Orice sportiv legitimat oficial, dacă se asociază cu acest Jim Manion, poate fi încadrat la abaterea privind asocierea cu o persoană care a încălcat reglementările antidoping", a explicat directorul general al ANAD, Gabriela Andreiașu, care a condus misiunea de la sfârșitul săptămânii trecute.
Promotorii evenimentului „Olympia Amateur Eastern Europe-2022" au fost doi români, Alina Popa și Claudiu Streza
Federația Română de Culturism și Fitness (FRCF) nu a avut nicio implicare.
„Deși a fost un eveniment privat, ANAD a creat jurisdicția asupra acestor evenimente, având posibilitatea să testeze sportivi care practică sportul recreativ. Inclusiv WADA ne-a confirmat că putem face controale doping la acest eveniment. Agenția Mondială Antidoping nu poate interveni automat deoarece organizatorul concursului nu este semnatar al Codului Mondial Anti-Doping", a precizat Andreiașu.
Șapte refuzuri! Au existat momente tensionate în Sala Polivalentă
„Din păcate, organizatorii au făcut tot posibilul să boicoteze testarea, invocând că este un concurs de frumusețe sau un eveniment cultural.
După discuții aprinse, purtate timp de 45 de minute, am decis că testarea doping va avea loc, iar ofițerii de control au început misiunea și au notificat sportivii.
Surprinzător și profund regretabil a fost faptul că promotorul evenimentului, Alina Popa, i-a instigat pe toți cei șapte sportivii selectați de noi să refuze controlul doping. Aceștia au semnat că refuză. Pot primi patru ani de suspendare și o amendă", a adăugat oficialul ANAD.
Sportivii români care au participat la acel eveniment nu mai fac parte din cluburi afiliate la Federația Română de Culturism și Fitness. Avem o politică clară față de acest gen de competiții, care nu promovează sportul curat. La ei nu contează dacă sportivul este sau nu dopat
- Oficial FRCF
Trei dopați, în concurs
Controlul doping a vizat doar culturiști din România. În special pe cei cu un istoric pătat.
„Federația Română de Culturism și Fitness ne-a informat și ne-a atras atenția asupra evenimentului. Am purtat discuții și cu Federația Internațională.
Știam foarte bine că printre participanți erau înscriși și sportivi români aflați în perioada de suspendare pentru dopaj.
E vorba despre Gabriel Burlacu, Sebastian Șerpescu și Roberta Prejbeanu. Aceștia au încălcat interdicția impusă prin deciziile de suspendare, de a nu participa în nicio calitate în activitatea sportivă, cu excepția celei de educație antidoping", a dezvăluit directorul general al ANAD. Șerpescu a fost campion mondial de juniori, în 2020.
Directorul general al ANAD, Gabriela AndreiașA fugit de pe scenă
Ofițerii ANAD au mai identificat un sportiv român care a participat, deși se află în perioadă de suspendare. Dar nu l-a prins.
„A fugit prin altă parte a scenei când ne-a văzut, n-am mai apucat să-l notificăm. Cei care sunt în perioadă de suspendare și participă la competiții sunt suspendați 8 ani! Pentru ceilalți verificăm dacă sunt legitimați la cluburi, să vedem ce măsuri aplicăm", a spus Andreiașu.
Nu au fost notificați sportivi străni, deoarece jurisdicția asupra acestora, conform Codului, o au federația internațională de specialitate și organizațiile antidoping din țările lor.
„Eveniment cu risc crescut la dopaj"
Controlul ANAD i-a speriat pe organizatori și pe unii sportivi. Povestește Gabriela Andreiașu:
„Eram pregătiți cu personal foarte bun, care să reziste la un astfel de eveniment, unde participă sportivi cu risc crescut la dopaj, și care să cunoască foarte bine toate reglementările.
Organizatorii, Alina Popa și Claudiu Streza, erau nelămuriți, nu înțelegeau de ce suntem acolo. Din punctul lor de vedere nu aveam nicio competență, pentru că este un eveniment privat.
Le-am explicat de ce putem face control doping și jurisdicția la nivel național asupra evenimentului. Nu cunoșteau aceste lucruri".
Au chemat avocații
În disputa cu ANAD, organizatorii au apelat și la avocați. Gabriela Andreiașu:
„A venit la sală domnul Gabriel Zbârcea. Alina Popa susținea că este eveniment cultural. Pe site nu scria așa ceva. Avocatul spune: «OK, intru pe site în momentul ăsta și îl fac eveniment cultural». I-am spus că nu se poate, pentru că deja avem dovezile că este un eveniment la care participă sportivi".
Negocierile au continuat, cu Agenția fermă pe poziție. „Au încercat altfel. «Bine, atunci îi spune concurs de frumusețe». Doar să nu fie competiție sportivă. După ce i-am arătat avocatului toate prevederile, a spus «Am înțeles! Aveți cadrul legal, vă faceți treaba. Nu vă putem împiedica».
Pentru noi, era clar o competiție sportivă. S-au acordat premii, medalii, 27 de carduri profesioniste. Este o adevărată industrie", a concluzionat Andreiașu.
Pentru organizatorii de eveniment contează mai mult să aibă sportivi sancționați pentru refuzul controlului doping decât sportivi sancționați pentru dopaj. Dă mai bine. Sportivii dacă știu că sunt dopați rezultatul e același
- Ștefan Rohnean, președinte ANAD
Amenințați cu bodyguarzi
A existat și o tentativă de evacuare din sală a reprezentanților ANAD.
„Alina Popa mi-a mai zis: «Și dacă vă blochez? Primii avocați pe care i-am consultat mi-au spus să vă dau afară cu bodyguarzii». L-a chemat pe șeful ei, Jack, un tip din SUA, care mi-a zis că nu putem face control doping. I-am explicat de la zero că avem competență asupra sportivilor români".
De la vorbe la fapte n-a trecut mult. „Au apărut lângă noi cinci bodyguarzi foarte nervoși, aveau sarcină să ne escorteze afară. Le-am spus că nu reprezentăm niciun pericol și au plecat. N-a fost confortabil", a povestit Gabriela Andreiașu.
Echipa ANAD a scăpat cu bine. "Nu s-a ajuns la îmbrânceli, pentru că nu s-a permis acest lucru. Am stat doar pe linia legală. În trecut, au fost ofițeri agresați, loviți la concursuri oficiale de culturism și fitness".
„Plătesc cât e nevoie"
Promotoarea Alina Popa s-a resemnat greu. „După ce au plecat avocații, mi-a zis: «Și dacă refuz, ce-o să-mi faceți?». I-am spus că-i fac raport. Și îi voi face un raport, pentru că ne blochează activitatea!
Ea a spus: «OK, faceți raport. Îmi asum eu singură toate consecințele. Plătesc cât e nevoie, numai să nu faceți acest control doping, pentru că nu am anunțat pe nimeni că vom avea control doping la această competiție».
Cred că le dăduse o asigurare participanților că nu va fi control doping. De altfel, Alina Popa mi-a spus că «ăsta e un business» și că nu va mai organiza niciun eveniment în România".
Nu am lucrat singuri în această misiune. Am implicat și alte autorități ale statului, Agenția Națională Antidrog, Poliția Română, pentru că au fost situații anterioare. Evenimentul a fost foarte mare, cu 250 de sportivi, cei mai mulți din România și Italia
Se poate face sport curat, cu suplimente și multă muncă, dietă, regim, dar după cum arătau sportivii respectivi am îndoielile mele, ca om de știință. Pielea îngroșată, unii aveau urme de acnee. Fetele erau transformate, vocea îngroșată, trăsăturile masculinizante, care apar doar din cauza consumului de steroizi
Culturismul este o disciplină cu risc crescut la dopaj. Este disciplina la care am identificat în organismul sportivilor de la 9 până la 12 substanțe interzise
Refuzul controlului doping nu intră sub incidență penală. Doar dacă se identifică vreun trafic, consum, vânzare de substanţe dopante cu grad mare de risc, atunci anunțăm Poliția și intră sub incidență penală
- Gabriela Andreiașu, director general ANAD
Evenimentul de la Polivalentă nu a avut legătură cu Federația Română de Culturism și Fitness. Sunt foarte multe competiții în România care sunt în afara cadrului sportiv legal, care nu țin de federațiile de specialitate, crosuri, curse de ciclism, orientare
- Ștefan Rohnean, președinte ANAD
100 de euroa fost taxa de participare la Olympia Amateur Eastern Europe-2022
{{text}}