Opinii

Drumul greșit

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  Sunday, 28 August 2022

Săptămâna trecută, pe noua arenă din Ghencea s-au înregistrat două evenimente. Învinsă cu 4-0 de Csikszereda, CSA Steaua a suferit cel mai aspru eșec de la reînființare și, pe de altă parte, la meci au asistat doar vreo 800 de oameni! Hai 1.000, când la partidele formației antrenate de Daniel Oprița veneau, de regulă, circa 3.000 de spectatori. Mult peste media consemnată în Liga 2.

Suporterii Stelei (o numesc așa fără a intra în probleme identitare) și-au manifestat astfel, prin absență, dezamăgirea că echipa lor favorită, finanțată de Ministerul Apărării Naționale, n-are cum promova în eșalonul de elită. 

Deoarece i se interzice acest pas pentru al doilea an consecutiv, destui fani au ridicat dezamăgirea la rang de indignare și au mutat protestele de la stadion la sediul MApN. Unde au afișat bannere cu mesaje nu tocmai măgulitoare pentru onor conducerea clubului și a ministerului.

Chestiunea e mai veche, deci n-o mai iau de la capăt. Se știe că, fiind club departamental, de drept public, CSA trebuia și trebuie să-și schimbe statutul întrucât în Superligă pot participa, precizează Regulamentul FRF, exclusiv entități de drept privat. Bun sau rău, probabil rău, căci UEFA n-are asemenea îngrădiri, Regulamentul trebuie respectat. Unde-i lege nu-i tocmeală.

S-a explicat că Steaua poate promova pe două căi. Fie se modifică Legea Sportului, ce datează din 2000, fie CSA se transformă în club privat, soluție ce părea, și e, mai simplă. 

Transformarea în discuție putându-se realiza, conform președintelui FRF, „Prin preluarea acțiunilor de către o Societate Comercială Sportivă pe Acțiuni, chiar deținută de MApN”.

Ce rezultă din spusele lui Răzvan Burleanu? Că echipa ar rămâne a ministerului, doar că în altă formă juridică. Paradoxal, oficialii în măsură să decidă au ales drumul mai lung și mai complicat, ba chiar greșit.

Daniel Oprița

Refuzând să caute investitori, ori tot amânând, MApN și CSA au cerut amendarea Legii 69/2000, fiind însă greu de crezut că așa ceva se va întâmpla într-un viitor apropiat. 

În cazul în care se va întâmpla vreodată. Căci nu-i ușor ca Parlamentul să găsească timp și dispoziție pentru a modifica o lege numai la solicitarea câtorva cluburi. A CSA Steaua și a altor 4, Slatina, Dumbrăvița, Baia Mare și Șelimbăr.

De neînțeles de ce Steaua a apucat-o pe drumul respectiv, când era de presupus, ca să nu zic sigur, că va avea puține șanse de izbândă. Ca atare, a pierdut un an și încă unul, riscând să piardă și alții!

Avertizați că-s obligați să schimbe statutul clubului până la startul sezonului recent început, șefii CSA, în frunte cu colonelul Răzvan Bichir, instalat comandant în martie 2021, s-au complăcut să scrie și să plimbe niște hârtii. Parcă ferindu-se să acționeze în direcția indicată, ei au fost luați la țintă de fani. Care i-au acuzat de incompetență și de nepăsare.

Ba chiar, nu fără argumente, de dispreț la adresa lor, de batjocorirea suporterilor. Timp în care, deși câțiva dintre ei au stipulate în contracte prime pentru o promovare iluzorie!, băieții lui Oprița joacă doar ca să se afle în treabă. De florile mărului.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.