Liga 1

Cine e Compagno, noul atacant de la FCSB » Nimeni în Italia, vedetă în San Marino, star în România

Compagno a împlinit în aprilie 26 de ani/ foto: Imago Images

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea  —  luni, 29 august 2022

Andrea Compagno e noul atacant al celor de la FCSB, Becali plătind pe el o sumă imensă, 1,5 milioane de euro. Fotbalistul a evoluat în Italia, țara sa natală, doar la nivelul Seriei D, la formații precum Borgosesia, Pinerolo sau Due Torri, însă s-a remarcat în cel mai slab campionat al Europei, San Marino, unde a dat 37 de goluri pentru Tre Fiori. Și la FCU Craiova are cifre bune, o medie de aproape un gol la două meciuri, iar în prezent e golgheterul Ligii 1

FCSB se întărește pentru grupa teribilă din Conference League cu un fotbalist care acum 3 ani evolua în San Marino, probabil cel mai slab campionat de pe continent. Andrea Compagno a fost dorit insistent de Gigi Becali, care a fost dispus să achite suma cerută de Adrian Mititelu pentru a-și asigura serviciile atacantului italian, 1,5 milioane de euro! 

Compagno vine la FCSB din postura de fotbalist de bază al unei echipe, FCU Craiova, care în vara trecută a promovat în Liga 1 și care în primăvară a evoluat în play-out.

În Bănie a ajuns în iunie 2020, atunci când clubul făcea strategia pentru a ataca promovarea pe prima scenă. Compagno se remarcase într-un fotbal extrem de modest. Jucase două sezoane la Tre Fiori, în San Marino. 

Unde din cauza nivelului extrem de scăzut reușise să aibă o medie demnă de cifrele pe care le au jucători precum Mbappe, Benzema sau Haaland. Marcase 37 de goluri în 41 de meciuri, motiv pentru care lui Adrian Mititelu i-a fost prezentat de către agenți, iar el a dat curs propunerii și l-a luat.

Până atunci însă, Compagno nu existase ca fotbalist. Jucase exclusiv în țara lui natală, Italia, dar o făcuse doar la nivelul Seriei D. Iar numele echipelor pe la care a trecut sunt exotice: Due Torri, Pinerolo, Argentina Arma, Nuorese, Borgosesia. 

Chiar și într-un nivel atât de scăzut, Compagno nu s-a remarcat și a avut la aceste formații, în decurs de 5-6 ani, o medie de sub 3 goluri pe an. De fapt, atunci când a ajuns în România, cota lui pe transfermarkt era de numai 75.000 de euro. Iar în prezent e evaluat la o jumătate de milion de euro.

Compagno în Italia, exclusiv la nivelul Seriei D

EchipaMeciuriGoluri
Due Torri142
Torino Primavera152
Borgosesia151
Argentina Arma165
Nuorese161
Catania Primavera203
Pinerolo211

În tricoul lui FCU Craiova, Compagno s-a descurcat însă excelent. La Liga 2, în 2020-2021, a marcat de 7 ori în 22 de meciuri. În 70% dintre aparițiile lui a fost folosit ca titular. Pe prima scenă, randamentul său a fost chiar și mai bun. Iar în anul 2022 atacantul are două performanțe chiar de top:

1. E golgheterul la zi al campionatului în curs

Compagno (FCU Craiova)5
Alhassan (Hermannstadt)4
Ișfan (FC Argeș)3
Garita (FC Argeș)3
Miculescu (FCSB)3
Ad. Bălan (U Cluj)3
Sefer (Rapid)3

2. E cel mai bun marcator pe tot anul 2022 în România

Compagno15
Debeljuh13
Fl. Tănase12
M. Roman II10
D. Florea, Gustavo, Al. Tudorie8

Compagno e cel mai bun atacant al actualului sezon

Conform monitorizării Instat, după primele 6 etape complete din Liga 1, Compagno e pe primul loc după indexul InStat. Bogdan Rusu e primul vârf al FCSB-ului în acest top, dar el ocupă abia poziția a 15-a!

JUCĂTORINDEX INSTAT
1. Compagno228
2. Ad. Bălan221
3. Dugandzici211
4. Garita206
5. D. Paraschiv206
6. M. Roman II206
7. Rondon205

* au fost luați în calcul cei care au bifat măcar 250 de minute

De la mijloc în sus, FCSB are soluții pentru două echipe

VARIANTA 1: Edjouma, Olaru - Cordea, Oct. Popescu, Fl. Coman - Compagno

VARIANTA 2: Oaidă, Dulca - Miculescu, Rața, I. Stoica - B. Rusu

10 e numărul achizițiilorpe care Becali le-a făcut în această vară: Compagno, Miculescu, Radaslavescu, Boboc, Rață, Dulca, Dawa, B. Rusu, Bouhenna și Tamm

5,3 milioane de euroe suma pe care FCSB a plătit-o pe transferuri în actualul mercato: cei mai scumpi au fost Miculescu (1,7 milioane) și Compagno (1,5 milioane), iar singurii care n-au costat nimic au fost Tamm și Bouhenna

Citește și alte știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.