Liga 1

Junior Morais, interviu spectaculos despre Rapid: „În favele am învățat să fiu agresiv, acolo îți rupeau capul” » Fascinat de galeria vișinie: „E peste FCSB”

Junior Morais, fundașul stânga de 36 de ani de la Rapid, foto: GSP

Articol de Marius Mărgărit, Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)   —  miercuri, 31 august 2022

Junior Morais, fundașul stânga de 36 de ani de la Rapid, a explicat secretul longevității sale: „În fiecare zi dau maximum, nu există !”. Brazilianul crede că „anul trecut Rapid a ratat play-off-ul, dar acum nu am mai avea nicio scuză. Mister Mutu ne ajută mult, e calm, vorbește mult cu noi”.

De peste 11 ani, cu o întrerupere de două sezoane, când a evoluat în Turcia, la Gaziantep, Junior Morais tot joacă în campionatul românesc.

A luat titlul, Cupa și de două ori Supercupa cu Astra, cu care a făcut performanțe și în competițiile continentale, a fost la un pas de grupele Champions League cu FCSB, iar acum are planuri mari cu Rapid.

La 36 de ani, unul dintre veteranii Superligii e într-o formă fizică și fotbalistică de zile mari. Iar în ultima rundă a uimit cu un gol senzațional, o execuție de la aproape 30 de metri ce a mai adus 3 puncte în contul giuleștenilor.


- Salut, Junior, de câte ori ai revăzut golul cu UTA

- M-am uitat de vreo 4-5 ori, da, că a fost frumos. Din când în când mă mai uit așa la fază. Mi-a ieșit bine preluarea, am prins bine mingea. 

- În Brazilia, la copii, se exersează genul acesta de lovituri?

 - Da, se antrenează. Acolo se pune mare accent pe forță. Plus că se joacă mult pe nisip și asta întărește musculatura. Iar eu, cred că am avut și ceva nativ, am avut mereu un șut puternic mai ales din poziții mai statice sau de pe loc.

- Cum de nu te mai bagi și la loviturile libere?

 - Înainte mai dădeam și eu, dar acum îl las pe Sefer, că e mai tânăr și are mai multă putere.

VIDEO Junior Morais: „În favele am învățat că trebuie să fiu puternic, agresiv”


- Se tot spune că jucătorii români nu au acest „abc” fotbalistic, inclusiv aceste execuții. 

- Și aici se exersează, dar în Brazilia terenurile de fotbal sunt peste tot. Se joacă fotbal zilnic. Așa începi să înveți, să tragi la poartă, să driblezi, să bagi materiale. De acolo începe totul. Și ce câștigi acolo, pe stradă, pe maidan, cum se spune aici, aduci mai târziu și pe teren.

- Tu ce ai câștigat jucând în favele? 

- Eu am avut avantajul că de mic am jucat mult fotbal în sală. Te ajută pe teren. Iar în favele am învățat să fiu agresiv. Acolo nu te menajează nimeni, îți rup capul. Câte unghii am lăsat eu pe terenurile de acasă... În Brazilia peste tot e fotbal, copiii fac porțile din papuci și joacă mult desculți.

- Mai joci când te duci acasă?

 - Normal, n-am cum să nu joc! Eu stau pe o stradă lungă, iar pe la mijloc e terenul de fotbal. E o tradiție veche, sunt două echipe ale străzii, cei din josul străzi, față de teren, și cei de sus. În fiecare duminică e meci între cele două echipe. Am jucat și când am fost ultima dată în vacanță acolo, în mai. Ca să nu supăr pe nimeni, joc o repriză la unii și alta la ceilalți.

- Ai avut vreun moment de cumpănă, când ai vrut să renunți? 

- Da, eram la Rio, un copil, nu mai aveam echipă și am stat așa aproape un an. Mă gândeam să mă las de fotbal, să mă apuc de o altă muncă. Dar a venit până la urmă o ofertă din Portugalia și am început acest drum.

- Ce-ai fi făcut dacă nu jucai fotbal?

- Nu știu, aș fi muncit. Și zidar dacă era nevoie. Când eram mai mic, îl mai ajutam pe tata. El lucra cu niște vânzători de ouă, iar eu mai mergeam cu el la treabă.

Junior Morais: „N-am jucat niciodată cu suporteri ca ai Rapidului”

- Ce te-a făcut să te întorci din Turcia? 

- Au avut acolo doi antrenori. Primul m-a vrut, celălalt nu, și asta m-a făcut să mă întorc. M-a sunat Nico, mi-a explicat ce vor să facă aici și am venit. 

- Ați rămas un grup de la Astra. Cum de s-a sudat acea echipă, să ia un campionat, să joace așa de bine în cupele europene? 

- A fost un grup frumos, din care acum suntem iar împreună: eu, Săpunaru, Ioniță, Moise, Belu, Nico. Era multă caterincă acolo în vestiar, dar și seriozitate când era de muncă. A fost o familie, un grup frumos, cu Șumudică, era și el rapidist. Și la Rapid e caterincă, e atmosferă mișto. Se mai bagă și Mister Mutu. Dar când e serios, gata, treabă!

- Apropo de suporteri, ai mai jucat cu asemenea fani în Brazilia, în Portugalia, în Turcia? 

-  În Brazilia nu am jucat la o echipă așa de mare. Nici în Portugalia nu aveam așa de mulți suporteri. În Turcia da, dar mai mult când jucam cu Fener, cu Galata. Și erau mai mult împotriva noastră, țineau cu ei. Dar aici, în Giulești, e ceva incredibil. Vine lumea, cântă încontinuu, nu se opresc niciun minut, e foarte frumos. 

- E peste ce ai trăit la FCSB? 

- Da, fiindcă acolo era, așa, o ceartă continuă, nu venea așa de multă lume. Veneau mai mulți în cupele europene. Era frumos, dar aici e și mai frumos, nu există comparație! Am mai jucat pe Giulești și ca adversar, pe vechea arenă, și de atunci mă gândeam: „Mamă, ce frumos e aici, cum cântă oamenii”.

„Mister Mutu comunică mult, nu pune presiune și ne dă încredere”

- Joci și dreapta, și stânga. 

- Da, mă simt bine, vreau să dau totul pentru Rapid, să ajungem în play-off, să tragem la cupele europene. Joc unde e nevoie și mă bucur că am ajutat echipa. Vreau să termin bine campionatul și apoi să văd dacă mai pot juca un an. 

- Cum e să-l ai ca antrenor pe Adrian Mutu, cu care ai fost și adversar acum câțiva ani?

 - E foarte bine. A fost un mare jucător, foarte important pentru România, a jucat la Chelsea, a dat multe goluri în Italia. Îmi amintesc, am jucat împotriva lui când era la Petrolul, la Târgu Mureș. Te bucuri să joci cu asemenea fotbaliști, chiar dacă îți sunt adversari. Era greu cu el, era un jucător mare. 

- Ce crezi că are special ca antrenor? 

- Vorbește foarte mult cu noi, ne explică ce vrea. E calm, ne dă încredere, libertate pe teren, nu pune presiune pe noi. 

- Nu-ți vine să-i zici: „Ce faci, mă înveți pe mine, care am 36 de ani”? 

- Nu, eu cred că la orice vârstă, când vine cineva să-ți explice ceva, e bine să asculți, înseamnă că vrea să te ajute. Îmi spune mereu ce vrea de la mine, vorbim.

Suntem o familie la Rapid, familia mea este și ea aici, trăiesc aici, mă simt foarte bine în România. În Brazilia mă duc doar în vacanțe. Curând voi depune și actele pentru cetățenia română.



- Junior Morais

Junior Morais: „Acum nu avem nicio scuză să ratăm play-off-ul”

- Ai multă experiență în România. Crezi că Rapid poate atinge acum play-off-ul? 

- Cu siguranță e posibil. E un campionat mai puternic, cu mai multe echipe de tradiție, dar noi asta ne dorim. Anul trecut începuserăm foarte bine, toată lumea era concentrată, să prindem play-off-ul.

- Și?

- Dar a urmat o perioadă în care nu ne-au mai ieșit jocul, rezultatele și n-am reușit. Eram triști, dar cred ca asta ne-a pregătit mai bine pentru sezonul acesta, când vom sărbători și Centenarul Rapidului. Și acum nu mai avem nicio scuză, fiindcă suntem Rapid!

- Te-ai gândit ce vei face după retragere?

- Încă nu, mi-e greu să mă gândesc la asta. Dar în mod sigur vreau să rămân lângă fotbal, să ajut echipa cum pot. Poate să merg în Brazilia, să caut și să aduc noi jucători. Încă nu știu ce voi face. Deocamdată încă joc. 

- Care e secretul longevității tale, lucrezi suplimentar?

- Nu e niciun secret. Da, când sunt acasă și nu sunt prea obosit, mai fac o bicicletă, o alergare. Dar când vin la teren, dau tot ce am. Dacă trebuie să mor pe teren, asta fac. Și la antrenamente, și la meci. Nu există zile în care să vin și să o las mai ușor. Nu, ce trebuie să faci azi faci azi, maxim, dai tot ce ai!

- Ai un regim alimentar special?

- Nu am un regim alimentar special. Mănânc de toate. Îmi place mâncarea românească, în special sarmalele și ciorbița de văcuță, dar mai mănânc și câte o fasole neagră sau orez cu vită, ca în Brazilia. Îmi place să gătesc, a trebuit să învăț, că am plecat de mic de acasă, de la 16 ani, la Rio de Janeiro, ca să-mi urmez visul de a fi fotbalist. Și uite că am reușit!

„E un restart parcă în fotbalul românesc”

Junior Morais a mărturisit că „atunci când am ajuns în România, în 2011, venea multă lume pe stadion. Fiecare echipă avea 5-6 jucători cu calitate. Erau Wesley, Sânmărtean, N'Doye, a revenit și Adi Mutu la un moment dat. Dar apoi a început să scadă numărul de suporteri, auzeai din tribună ce se vorbea pe teren. 

Dar acum văd că revin fanii, la noi, la FCSB, la UTA, la Petrolul. E bine că s-au întors echipele de tradiție, că s-au întors spectatorii pe stadioane. Și acum sunt jucători buni, dar sunt mai tineri, trebuie să avem răbdare, să le dăm încredere. 

Eu zic că au început să reapară jucători cu personalitate, care pot decide momentele de unu la unu, care pot face spectacol. Va fi un campionat foarte interesant”.

A fost o adevărată familie și la Astra. Dacă cei din conducere erau un pic mai corecți, echipa aceea ar mai fi putut să câștige încă un campionat, să mai joace în cupele europene.



 - Junior Morais

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.