Opinii

O rușine fără seamăn!

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  miercuri, 31 august 2022

Nu și-a închipuit nimeni că introducerea sistemului de asistență video va rezolva toate problemele din arbitrajul nostru. Se sconta însă că implementarea lui va ajuta, ceea ce se și întâmplă până la un punct. Din păcate, în numeroase cazuri VAR nu descurcă lucrurile, ci le complică. Implicit, nu lichidează polemicile, ci le stârnește și le întreține.

Cum nu judecă situații similare cu aceeași monedă, trezește suspiciuni și chiar proteste. Mai ales în rândul tehnicienilor, pe cât de surprinși, pe atât de revoltați. Trebuie să-i dăm dreptate lui Eugen Neagoe, recunoscut ca un tip echilibrat, când numește VAR „o rușine fără seamăn!”. Nu-i singurul. Marius Croitoru de pe banca echipei lui Mititelu s-a exprimat la fel. Și alții ca ei.

Antrenorul „șepcilor roșii” nu s-a indignat degeaba. La duelul cu FC Voluntari, încheiat 0-0, U Cluj trebuia să primească penalty în minutul 34, când Ricardinho a oprit balonul cu mâna în careu. Pentru că fusese deja avertizat, se impunea și eliminat.

Hențul comis de portughez a fost unul clar, evident, fără dubii. Inexplicabil însă, „centralul” Adrian Cojocaru (nota 3 în GSP) l-a trecut cu vederea, ca și, încă mai grav, Ionuț Coza și Mircea Orbuleț din camera VAR! Îmi cer scuze, dar dacă-ți scapă un astfel de henț, vizibil și din avion, n-ai cum să te aperi. Îți rupi carnetul de arbitru și te duci la pescuit!

Mai departe. La CFR-Farul, 1-3, arbitrii VAR Bogdan Dumitrache și Ciprian Danșa i-au atras atenția lui Radu Petrescu, corect, să nu valideze golul lui Malele pe motiv de ofsaid. Surprinzător, i-au permis purtătorului ecusonului FIFA să fluiere în aceeași fază henț în careu la M. Popescu. Deși mâna constănțeanului se afla într-o poziție naturală și mingea venise de foarte aproape.

Lista exemplelor negative n-are sfârșit. La Mioveni-UTA, 1-1, lui Otele, care va egala pentru oaspeți, i-a centrat Vukcevici, acuzat de argeșeni că s-ar fi găsit în ofsaid. Cei din camera VAR, Radu Petrescu și Mircea Grigoriu, nu s-au putut pronunța, din pricină că, s-auzi și să nu crezi, linia ofsaidului s-ar fi defectat exact atunci! Nesancționat, și hențul lui Sidibe la unicul gol reușit de FCU Craiova în confruntarea de 1-0 cu Sepsi de marți.

Mai deranjează ceva. Consultările dintre arbitrii din teren și colegii lor de la VAR durează la noi de nu se mai termină. Minute în șir, exagerat de multe. Andrei Chivulete, de pildă, a întrerupt întâlnirea Sepsi-Rapid, 1-2, preț de 6 minute. Logic, aceste „târguieli” îi scot pe jucători din ritm și prelungesc meciurile aiurea.

Comparativ, am urmărit în Serie A momentul în care Livio Marinelli a anulat pentru ofsaid un gol înscris de Osimhen în Fiorentina-Napoli. Partidă încinsă, încheiată 0-0. Ei bine, discuția lui Marinelli cu cei de la VAR a ținut, după ceas, fix 35 de secunde, deși tușierul nu semnalizase nimic!

Nu încape îndoială că subiectul se pretează la o analiză mai amplă. Până atunci, putem totuși aprecia că nu sistemul în sine e responsabil pentru aceste gafe, vinovat pentru ele, cât oamenii care-l folosesc. Onor arbitrii noștri, cu care Kir Vassaras nu mai contenește să se laude, dar care și-au făcut prostul obicei de a călca în străchini. Fără VAR și, iată, cu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.