Opinii

Radu Banciu și femeile care vor să fie plesnite

Articol de Cătălin Tolontan  —  Monday, 05 September 2022

„Nu vă băgați, că nu vă pricepeți”, a spus vedeta TV Radu Banciu unei tinere jurnaliste care l-a rugat să-și explice afirmațiile.

Într-o dimineață a anului 1997, un tânăr de 27 de ani a intrat în redacția ProSport. Voia să devină jurnalist. După cum singur își amintește, el a răspuns cu „Nu” la toate întrebările care îl îndreptățeau să spere. 

Nu se pricepea, dar a rămas, pentru că era talentat, direct și citit. Și pentru că nimeni nu i-a spus că e prea jos ca să înțeleagă. 

Redacția includea multe nume cunoscute ale presei sportive. Printre ei: Ovidiu Ioanițoaia, Ioan Chirilă, Doina Stănescu, Ion Cupen, Horațiu Sima, Nicușor Stan, Mihai Ciucă sau Carlo Bartales, ultimii experți ai fotbalului internațional. Mai ales aceștia doi au „combătut” îndelung, încă de la început, cu tânărul abia sosit, pasionat și el de campionatele străine. În loc de superioritate sau emfază, noul venit a primit acceptare și forma supremă a acesteia, dezbaterea de bună credință, fără sentințe.

Într-o zi a anului 2022, o jurnalistă de 26 de ani de la ziarul „Libertatea”, Cristina Radu, a sunat la unul dintre starurile TV ale României: Radu Banciu. „Nu vă băgați, că nu vă pricepeți. Nu sunteți la nivelul de a înțelege o satiră”, i-a spus vedeta de televiziune tinerei reportere.

Subiectul articolului ziaristei era un derapaj al lui Banciu. În emisiunea Fotbal All Inclusive de pe Prima Sport, realizatorul TV a spus că „99% dintre femeile pe care le-am cunoscut asta își doreau: să le mai și plesnești din când în când”. Realizatorul știe foarte bine că universul fotbalului românesc suferă cronic de misoginie: doar o superstiție e mai gravă decît să primești o femeie în autocar, și anume ca mașina să dea cu spatele în drumul spre stadion. Ambele prejudiciază grav rezultatul.

Radu Banciu în studioul Prima Sport, foto: captură youtube

Rugat să explice ce a vrut să spună, reacția lui Banciu a fost aceea că „era o fabuloasă satiră”, de un nivel la care tînăra ziaristă nu are acces. Nici miile și miile de oameni șocați nu pot nici ei, probabil, să înțeleagă o satiră. „Nu sunteți la nivelul”, cum ar spune vedeta TV.

Au trecut 25 de ani de când un puști s-a recomandat: „Mă numesc Radu Banciu”. Ridicase vocea, căci tocmai intrase în redacție și era emoționat. Ca oricare dintre noi în versiune crudă, căuta ceva ce nici el nu știa cum arată și a primit respect. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.