Ideile Gazetei

EPISODUL 9: România - Slovenia 1-1 (2001). Cu 5 atacanți în teren am jucat fotbal total

Momentul din minutul 60, când Ganea și Pancu intră pe teren

Articol de Dan Udrea  —  Monday, 05 September 2022

Schimbările produse de Hagi în România - Slovenia 1-2, pe parcursul reprizei secunde au făcut ca România să joace într-un sistem 4-1-5, cu cifre realmente colosale în ultima jumătate de oră: posesie de 70% și nu mai puțin de 12 șuturi la poartă.

Repriza a doua a meciului analizat astăzi în Istoria la Raport a fost una incredibilă. Slovenii au deschis scorul în minutul 55, după care, Hagi a riscat totul. În minutul 60 a efectuat primele două modificări: Ionel Ganea în locul lui Ghioane și Pancu în locul lui Mutu.

România între minutele 60 și 80

Lobonț - Contra, Gh. Popescu, Miu, Chivu - Sabău, Pancu, Ad. Ilie, D. Munteanu - M. Niculae, I. Ganea

Ulterior, spre minutul 80, a fost all-in: l-a scos pe Miu și a mai introdus un atacant, pe Mihalcea. Astfel că în ultimele 14-15 minute ale partidei, "tricolorii" au avut o distribuție total atipică, într-un sistem 4-1-5.

România în ultimul sfert de oră

Lobonț - Contra, Gh. Popescu, Chivu, D. Munteanu - Sabău - Mihalcea, Pancu, Ad. Ilie - M. Niculae, I. Ganea.

Echipa era atât de ofensivă încât până și singurul mijlocaș defensiv era provenit dintr-un jucător ofensiv, Ioan Ovidiu Sabău, în vreme ce doi fundași laterali erau superofensivi: Contra și, mai ales, Dorinel Munteanu, acesta din urmă începând meciul ca mijlocaș.

Modul în care a arătat meciul în ultimele 30 de minute a demonstrat că Hagi a gândit corect schimbările. România a dominat într-un mod autoritar, și-a creat ocazii multe, a avut posesia într-o proporție covârșitoare, dar singurul lucru care a lipsit a fost al doilea gol, care ar fi împins partida în prelungiri și ne-ar fi dat o șansă să sperăm că vom merge la Mondiale.

ParametruInterval minute 60-75Interval minute 75-90
Posesie România72%67%
Șuturi la poartă4-18-1

6 șuturia expediat Adrian Ilie către poarta Sloveniei, ceea ce înseamnă aproape 30% din totalul șuturilor expediate de România în acel meci

Sabău, un veteran la înălțime

Al doilea cel mai în vârstă "tricolor" a fost unul dintre cei mai buni de pe teren, chiar dacă a jucat pe un post care nu îi era caracteristic, cel de mijlocaș central

Dacă Mutu, care la nici 23 de ani împliniți, a deziluzionat împotriva Sloveniei, nu același lucru poate fi spus despre un fotbalist care a jucat atunci și care era aproape de finalul carierei. Numele lui: Ioan Ovidiu Sabău. A fost folosit de Hagi ca mijlocaș central, în fața apărării, iar prestația lui a fost una deosebită:

  • A avut un flux de joc foarte mare, 110 acțiuni în tot meciul 
  • Dintre acestea, nu mai puțin de 95 au fost reușite, ceea ce înseamnă un procentaj colosal de 87%, Comparativ, Dorinel Munteanu a avut 108 acțiuni de joc, dar procentul de reușită a fost 70% 
  • Procentajul paselor reușite a fost unul extraordinar, 90%. A fost numărul 1 între mijlocașii folosiți de Hagi: Ghioane (82%), Dorinel (76%)  
  • A fost fotbalistul care a oferit cele mai multe pase înainte, nu mai puțin de 44 
  • A avut un număr uluitor de mic de mingi pierdute, mai ales raportat la volumul său mare de joc, a irosit doar 3 baloane în 90 de minute. Dorinel a pierdut 11, Gică Popescu 8  
  • A expediat două șuturi către poarta adversă 
  • N-a avut nicio preluare nereușită

Nivelul de joc deosebit pe care Sabău l-a avut surprinde cu atât mai mult cu cât în sezonul care 2000-2001, care se încheiase cu mai puțin de jumătate de an înainte, mijlocașul evoluase la Divizia C! A îmbrăcat tricoul Universității Cluj și a promovat în liga secundă, după care a bifat 19 jocuri și a marcat de 6 ori. Apoi, în vara lui 2001, a revenit la Rapid, unde mai jucase între 1998 și 2000.

Acel baraj cu Slovenia a fost și ultima apariție în tricolor. În total, Sabău a bifat 55 de selecții, între 1988 și 2001, reușind să marcheze și 8 goluri. Sabău a revenit atunci la națională, la rugămințile lui Hagi, după ce nu mai jucase de 2 ani, precedentul meci fiind România - Portugalia 1-1, din septembrie 1999, meci în urma căruia ne-am calificat la Euro 2000, cu Pițurcă antrenor. z

Sabău avea la ora meciului cu Slovenia 33 de ani și 8 luni

2 turnee finalea bifat Sabău: Mondialul din 1990 și Europeanul din 1994

10 trofeea câștigat Sabău cu 4 echipe de club: Dinamo, Feyenoord, Brescia și Rapid

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.