Noul magazioner de la Dinamo, Justin Maximilian, a fost promovat în această poziție din poziția de membru al DDB Constanța. Pe grupurile interne, fanii dinamoviști îl acuză de impostură, susținând că ar fi „pozat” fals în preot și că ar fi omul lui Elias Bucurică, unul dintre liderii suporterilor.
Dinamo l-a angajat pe postul de magazioner pe Justin Maximilian, un personaj propulsat în structura clubului din rândurile DDB. Pentru a marca momentul, acesta a postat pe contul său de Instagram o poză cu un fular, lângă sigla clubului, după modelul prezentărilor de fotbaliști.
Numirea sa a venit, însă, la pachet cu un scandal, cu numeroase acuzații de impostură care curg în grupurile de fani dinamoviști. Cunoscut în peluză sub numele de ultras "Skillos" (n.r. - câine în limba greacă), Maximilian este acuzat că s-ar fi dat preot, călugăr în Grecia, psiholog, chiar consilier de cuplu. Pe deasupra, că ar fi militat pentru demiterea lui Mircea Rednic, considerată a fi o decizie greșită în rândurile fanilor.
Magazioner, ultras, preot, psiholog, impostor? Cazul misteriosului bărbat angajat de Dinamo
Magazionerul destituit, Romică Mazilescu, susține că era dispus să ocupe acea poziție fără a fi remunerat, dar că Dinamo a preferat să-l angajeze cu bani pe membrul DDB.
Într-un mesaj publicat pe un grup intern al fanilor, redat de moderatorul Costin Ștucan în emisiunea GSP Live, Mazilescu scrie:
„Trei ani am lucrat pentru Dinamo. Astăzi, cineva a acceptat ca o persoană din DDB Constanța să devină salariat al clubului Dinamo, în funcția de magazioner. Oare după 43 de ani de stadion și 3 ani de voluntariat, nu credeți că aș fi acceptat gratis responsabilitatea de magazioner? Rușine celor care vor să plătească un post cu bani cuiva din Constanța, când aș fi acceptat voluntar acel post”.
Administratorul special al lui Dinamo, iritat de întrebările pe subiect
Intrat în direct la GSP Live, Vlad Iacob, administratorul special de la Dinamo, a fost rugat să comenteze apariția lui Maximilian în club.
Iacob a răspuns: „Justin Maximilian cred că este numele lui, e noul nostru kit-manager. Nu a fost prezentat oficial, nu a apărut pe pagina oficială a clubului. Justin este un membru al programului DDB, într-adevăr. Dar de asta m-ați sunat? Din câte știu, a fost recomandat de către suporteri”. Pe finalul dialogului, Iacob a devenit vizibil iritat de subiect.
Ce l-a enervat pe actualul administrator special?
Cazul lui Justin Maximilian e unul aparte. În mai 2016, Justin a fost prezent în haine de preot la slujba de înmormântare a lui Patrick Ekeng, fostul fotbalist al lui Dinamo, decedat pe teren. El apare în imaginile surprinse de camerele foto și TV. Numai că voci din grupurile de fani susțin că acesta nu ar fi, de fapt, preot!
„Nu cunosc astfel de detalii și nu consider că sunt relevante pentru situația lui Dinamo”, a comentat Vlad Iacob atunci când a fost întrebat despre acuzațiile de impostură aduse unui actual angajat al clubului.
Ionel Dănciulescu a izbucnit în direct: „O minciună!”
Pe grupurile suporterilor a apărut informația neverificată că Justin Maximilian ar fi pretins că a fost adus la înmormântarea lui Ekeng de Ionel Dănciulescu.
Intrat în direct la GSP Live, Dănciulescu a avut un acces de furie:
„E prima oară în viața mea când aud așa ceva. Nu cunosc numele respectiv, personajul respectiv. E o minciună! Nu există așa ceva, nu m-am ocupat eu de înmormântarea lui Ekeng! Nu am organizat niciodată, în viața mea, ceva la Dinamo legat de evenimente. Nu-l cunosc pe acest personaj, nu l-am văzut în viața mea. Nu-mi spune absolut nimic numele respectivului!”
GSP.ro a luat legătura cu Cezar Herciu, fost angajat la clubul lui Negoiță, în prezent responsabil de marketing la CS Dinamo. El este cel care s-a ocupat oficial de funeraliile lui Ekeng:
„Actualmente sunt cadru MAI, nu mă interesează discuția. Am vorbit la episcopie pentru preoții catolici, pentru că și eu sunt catolic. Restul nu cunosc”, a transmis acesta.
Surse din club susțin că organizatorii s-au trezit cu Justin Maximilian, care s-a recomandat preot ortodox, chiar înainte de ceremonie, la stadion. A existat un moment ciudat, în care Justin a susținut că vrea să susțină slujba alături de cei 2 preoți catolici aduși de club. Până la urmă, după o serie de discuții în contradictoriu, s-a rezumat la a asista undeva în spate în timp ce slujba era în desfășurare.
Varianta lui Justin Maximilian: „Acum 3 ani am demisionat din BOR. La înmormântarea lui Ekeng am mers de capul meu”
Contactat de Gazetă, Justin Maximilian a comunicat inițial expeditiv: „Sunați-mă mai târziu, în momentul ăsta sunt la antrenament, trebuie să le pregătesc echipamentele jucătorilor”.
La scurt timp după, a revenit cu precizări, susținând că „m-am dus de capul meu la înmormântarea lui Ekeng”:
„Am fost preot până acum 3 ani, când mi-am dat demisia din BOR. Nu vă pot spune la telefon de ce am plecat, dar asta nu înseamnă că nu îl iubesc pe Dumnezeu. Îl iubesc mai mult acum! Știu ce se vorbește despre mine, lăsați-i să vorbească. La înmormântare la Ekeng m-am dus eu de capul meu, nu știam că fotbalistul e catolic”.
Întrebat de reporterul GSP dacă a fost preot într-o parohie, a spus: „Nu, nu am avut nicio parohie. Sunt fan Dinamo din 1983, de la meciul cu Hamburg. Am plecat în Grecia în 1994, la 24 de ani, și am făcut concomitent două facultăți, psihologia și teologia la Atena. Am stat 7 ani și jumătate în Grecia. Nu profesez ca psiholog. Doar așa, în particular...”
Nu sunt «sifonul» lui Elias, Ferească Dumnezeu! Un om cu două facultăți nu are cum să fie «sifonul» lui Elias.
- Justin Maximilian
Reacția BOR: „Dacă vine îmbrăcat așa, are o problemă”
Pentru a deveni preot, un bărbat trebuie în primul rând să urmeze cursurile de patru ani ale Facultății de Teologie și să obțină licența. Apoi, trebuie să îndeplinească o condiție obligatorie, anume să fie căsătorit.
Dacă aceste două condiții sunt îndeplinite, candidatul depunde o cerere la Biserica Ortodoxă Română pentru a obține o parohie, un fel de repartiție la o biserică din țară. Înainte de a ajunge în parohie, respectivul trebuie să fie hirotonit de un înalt prelat al bisericii în urma unei slujbe.
Rugat de reporterii Gazetei să vadă poza cu Maximiliam îmbrăcat în haine de preot și să comenteze subiectul, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat: „E posibil sa fie un impostor, dar e posibil sa fie și cineva care, lipsit de vocație, să fi ales să plece pur și simplu din preoție. Cert e faptul că dacă vine îmbrăcat astfel, omul are o problemă…
Mă voi interesa în legătură cu acest nume. Din păcate, Biserica nu are pârghii oficiale de a-l împiedica să se dea în spectacol. Doar dacă ar mai fi preot oficial ar putea fi sancționat, dar doar pe linie strict bisericească”.
„Dacă trăia Caragiale, îi băga într-o schiță”
Prezent în studioul GSP Live, actorul Răzvan Oprea - inițiatorul proiectului ADPD (Asociația Dinamoviști pentru Dinamo), care a fost sufocat de programul DDB - a comentat situația:
„Dacă se dă preot, dar nu e, atunci avem o problemă de impostură! Mi-aș dori să aflu că omul ăsta e preot, că și-a dorit să fie alături de Dinamo și atâta tot. Dar că a fost angajat la magazie... sună a chestii de echipă de comună!”
Oprea a dezvăluit că, în momentul lansării ADPD, a fost discreditat pe paginile suporterilor lui Dinamo de un alt suporter din PCH care are legături cu biserica, Robert Iosub, un pastor adventist din Italia care postează sub numele Thomas Robert. Conform surselor GSP, Iosub și Maximilian s-ar fi acuzat reciproc de impostură. Oprea a comentat:
„Ca doi preoți de confesiuni apropiate - dacă or fi sau nu preoți - să se «scuipe», să se înjure pe niște grupuri... e comic! Să faci o scenetă cu asta ar fi extraordinar. Dacă trăia Caragiale astăzi, îi băga pe ăștia undeva, într-o schiță”.
{{text}}