Liga 1

Ovidiu Burcă a vorbit cu GSP despre munca la Dinamo: „Vreau să controlez tot” + „Câinii”, pregătiți de derby-ul cu CSA Steaua: „Jucătorii nu mai au nevoie de motivație extra”

Ovidiu Burcă a vorbit cu GSP despre munca la Dinamo: „Vreau să controlez tot” (foto: Imago)

Articol de Eduard Apostol  —  miercuri, 07 septembrie 2022

Ovidiu Burcă, 42 de ani, antrenorul lui Dinamo, a prefațat meciul orgoliilor cu CSA Steaua și a dezvăluit cum este atmosfera în lot și ce a pregătit pentru duelul de vineri seară.

- Domnule Burcă, ce înseamnă acest meci pentru dumneavoastră, cât de mari sunt emoțiile?
- Emoții nu am. Poate atunci când o să văd stadionul plin... Nu prea mă mai mișcă ușor lucrurile. Important e să ai echilibru, să fii lucid. Aștept meciul cu mare bucurie și cu nerăbdare.

- Jucătorii?
- Pe ei îi simt foarte motivați, mai ales după 3 puncte cu Chiajna. Cred că am făcut un meci consistent. Cel mai important e că se confirmă anumite lucruri când câștigi puncte. A fost o gură importantă de oxigen pentru Dinamo. Jucătorii așteaptă cu încredere meciul.

- Mai joacă ei pentru emblema de pe piept, mai poate exista ideea „să joci cu sufletul”?
- Eu le spun, nu doar acum, ci mereu, că meciurile trebuie să le tratăm cu aceeași importanță indiferent că jucăm cu Steaua sau cu alte formații mai puțin cotate. Da, e un meci special, unii îl vor resimți altfel, eu vreau să le dau liniște, echilibru, luciditate, știu că rivalitatea istorică dezvoltă energii mari. Încerc să continuăm procesul de dezvoltare, important e să jucăm bine, apoi vor veni și rezultatele.

Joacă Dinamo pentru investitori?

- Veți juca ofensiv sau pe contraatac, în ideea de a-i surprinde pe adversari?
- Jucăm ca și până acum, să câștigăm. Abordăm strategii diferite în funcție de adversar, dar ideea este aceeași: țintim victoria, doar acest obiectiv ne propunem.

- Cum e atmosfera în cadrul lotului?
- Îi simt mai încrezători pe jucători. În ciuda rezultatelor mai puțin bune, vedeam progres și înainte, păcat că oamenii te judecă, uneori, doar după rezultat. I-am simțit bine și în săptămânile trecute, când nu erau rezultate. Insist pe implicarea lor totală la fiecare antrenament, asta e cel mai important. Atitudinea pentru fotbal trebuie să fie mereu la fel. Nu vreau supramotivare la unele, submotivare la altele.

- Este un meci și pentru investitori. Crește miza?
- Nu cred că trebuie să jucăm pentru ei, dar să fim conștienți că ține de noi, antrenori, jucători, să stabilizăm lucrurile la nivelul clubului. Cu rezultate, oamenii vor veni. Focusul jucătorilor trebuie să fie pe teren, restul va veni de la sine.

Ovidiu Burcă, despre Dinamo: „Ăștia suntem până la iarnă, lotul e făcut”

- De ce ar mai fi nevoie la nivelul lotului, vor mai fi transferuri?
- Cred că e deja foarte târziu, orice jucător ar avea nevoie de o perioadă de pregătire. Ăștia suntem până la iarnă, lotul a fost făcut în mare. Au plecat, au venit, în interior s-au așezat lucrurile. Când se schimbă mulți jucători, ai nevoie de o perioadă de timp să stabilizezi. Dacă aș mai aduce, aș deregla din nou dinamica grupului.

- Vă ingrijorează atitudinea fanilor de a fi exuberanți la victorii și de a face înmormântare la eșec?
- Eu stau departe de lucrurile astea, mă focusez pe ceea ce am de făcut. Nu e doar la Dinamo, ține de noi, ca români, să avem balansul acesta dintr-o parte într-alta. Eu încerc să mențin echilibrul.

- Alți antrenori la Dinamo puneau jucătorilor video-uri, filmulețe, înaintea derby-urilor. Veți apela la asemenea strategii?
- Cred că la meciurile astea, jucătorii nu au nevoie de motivație extra. Miza îi face să fie motivați. La altele ai nevoie.

- Veți avea vreun discurs în vestiar?
- La fiecare meci avem pregătite niște lucruri, dar motivațional, nu trebuie să apeși foarte tare pe acest detaliu. Vor vedea fanii mulți, stadionul plin, Național Arena, fiecare se va motiva din plin.

Ovidiu Burcă: „Originea celor două echipe este aceeași”

- Din nou ați ales să-i introduceți pe jucători în cantonament cu două zile înaintea unui meci. De ce?
- Grupul este nou, ne-a lipsit o parte din pregătire. Vreau să controlez tot, mai mult, întreg procesul de odihnă. Mie, personal, nu mi-au plăcut niciodată cantonamentele. Dar sunt necesare în această fază, nu vreau să se piardă niciun gram de energie în afara fotbalului. 

- Și funcționează?
- Asta le-am explicat și jucătorilor. Cred că vom ajunge și în faza în care să ne reunim în ziua meciului, să mâncăm împreună, să ne odihnim și apoi să mergem la partidă. Suntem în faza în care nimeni nu te așteaptă să implementezi ceea ce gândești, nu avem timp, de aceea controlăm ceea ce putem controla.

- Până la urmă, Dinamo - CSA Steaua este derby?
- E o discuție în care n-aș vrea să intru. Mi-am respectat mereu rivalii. Acolo, s-a produs o fractură, sunt păreri diferite. Indiferent cu cine am juca, originea celor două echipe este aceeași. Din perspectiva aceasta este o rivalitate istorică. Îi las pe alții să disece dacă e derby, dacă nu e. Este un duel important care poate aduce mari satisfacții suporterilor noștri.

Trebuie instaurat un ambient de performanță. Să nu ne văităm, să nu ne mai uităm că jucătorii care au retrogradat cu Dinamo, joacă foarte bine acum în Liga 1. Avem o singură șansă să reușim: să facem lucrurile cât mai profesionist, nu ceea e bine pentru mine, ci ceea ce e mai bine pentru grup.

- Ovidiu Burcă, antrenor Dinamo

VIDEO Deținătorii drepturilor TV vor Dinamo în Liga 1. Orlando Nicoară: „E al doilea cel mai important brand”- podcast Profu de Sport #6

>

Citește și alte articole:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.