Adrian Mititelu a dezvăluit în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” cum au fost cele 20 de luni petrecute în spatele gratiilor, condițiile, problemele și activitățile pe care le făcea alături de alți deținuți. De precizat că patronul FCU a fost liberat condiționat în urma hotărârii definitive a Curţii de Apel Craiova, decizie venită după ce Curtea Constituţională a României a admis excepţia de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul Penal
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată miercuri de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Adrian, te-ai așteptat la această condamnare de 3 ani de închisoare cu executare?
- Nu. Au fost zvonuri, dar nu credeam. Am avut o presimțire, dar mă gândeam că este doar efectul temerii.
- Unde ai fost închis?
- O lună și jumătate am făcut la Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova.
- În prima noapte ai dormit?
- Nu, nu... M-au băgat acolo... Eu credeam că este un vis. Mă duceau cu pază, unul în stânga și unul în dreapta. Au început să țipe deținuții, să bată. Alții îmi spuneau de bine, unii de rău. Alții țipau, unii râdeau. A fost cumplit!
Prin ce a trecut Adrian Mititelu în pușcărie
- Erau tot felul de indivizi închiși.
- Doamne ferește! Primele zile a fost cumplit, după care, ușor, ușor, am crezut că nu poate să rămână așa.
- Lumea vorbește că în penitenciare sunt condiții mizerabile.
- Despre regimul din penitenciar sunt multe de spus. Sunt și lucruri îngrozitoare, s-au mai și ameliorat. Sunt și oamenii de asemenea factură încât unii dintre ei chiar creează această situație, pentru că acolo întâlnești fel și fel de oameni.
- Ți-a fost vreodată frică pentru viața ta?
- Nu, asta nu! Dar, în schimb, am întâlnit fel și fel de persoane și dacă auzeai pentru ce fapte sunt acolo, te îngrozeai!
- Adică?
- Crime! La un moment dat ajungi să fii tovarăș de cameră cu oameni care au făcut omor, crime urâte. Tu ai făcut evaziune și celălalt are omor. Dar eu i-am prins acolo pe ei după ce deja executaseră 10-12 ani...
- N-ai scris nicio carte?
- Câștigam 20 de zile pentru o carte. Dar eu aș scrie o carte, pentru că am foarte multe lucruri de spus. Am vrut să mă apuc de ea atunci, dar mi-a fost greu. O să mă apuc cât de curând.
Adrian Mititelu: „Eram ospătar în pușcărie, le serveam deținuților masa"
- Dintre oamenii de fotbal te-a vizitat cineva?
- Nu, pentru că lista era de zece persoane. Au fost oameni care mi-au transmis gânduri bune prin intermediul familiei. Și am mai prins și perioada cu pandemia, te vedeau doar prin geam de sticlă, cu mască. A mai fost o perioadă și cu vizite amânate. Ce teamă mi-a fost... Trebuia ca aceia care contractau virusul să meargă la Jilava, să stea acolo câte trei săptămâni.
- După Maximă Siguranță, ai fost închis și la Pelendava.
- Acolo nu sunt celule. Practic, e un bloc cu două scări. Bloc de locuit, apartamente! E unic în România. Într-un apartament stăteau câte 12-13 deținuți. Noi stăteam patru în cameră.
- Seara dinaintea liberării cum a fost?
- Mai aveam, oricum 32 de zile și intram în comisia de liberare condiționată. Deci aveam așteptări ca în septembrie să mă liberez. Îmi pierdusem nădejdea, dar a venit liberarea în minutul 90 pe această excepție. Parcă simțeam momentul să ies de acolo.
- Ai și muncit acolo?
- Din februarie 2021 am muncit. Le serveam deținuților masa. Eram ospătar, chiar dacă ei îi ziceau bucătar. Venea mâncarea de la bucătărie și noi o duceam la ușă și serveam. Trei luni de zile le-am câștigat prin muncă.
- Acolo ați slăbit?
- Slăbisem înainte, dar acolo făceam în fiecare zi câte două ore de sport.
Adrian Mititelu: „Eu înnebuneam că nu citeam Gazeta Sporturilor!"
- La meciuri te uitai?
- Da, aveam televizor în cameră.
- Ziare citeai?
- Eram singurul abonat la ziare. Gazeta Sporturilor, ziarul numărul 1 pe care-l aveam acolo, Ziarul Financiar și Gazeta de Sud. La mine ziarul venea deja citit și de multe ori eram supărat că întârzia.
- Venea în fiecare zi?
- Doar sâmbăta aveam o problemă. Acolo era o anomalie, o singură persoană putea să-mi aducă ziarele și sâmbăta nu era. Eu înnebuneam că nu citeam Gazeta Sporturilor! Ăsta era cel mai mare of, că Gazeta de sâmbătă o citeam lunea.
- Restul mai citeau?
- Daaa. Erau unii care o citeau a doua zi, după mine. Două, trei, patru zile tot citeau.
- Mai ai vreun dosar?
- Nu, nu. Niciun dosar. Problema se pune că eu nu am scăpat de pedeapsă. Mie mi s-a suspendat executarea și pe 25 de octombrie se așteaptă ca Înalta Curte să stabilească exact cum se aplică această lege, cu privire la o decizie a Curții Constituționale referitoare la prescripții. De neconstituționalitate a legii. Există unu la sută riscul ca în urma acestei deliberări să se respingă interpretarea și să revin. Mai am o lună sau două luni de închisoare.
{{text}}