Opinii

Cei care n-au dreptul să vorbească

Editorial Theodor Jumătate

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday, 12 September 2022

Ultrașii Stelei implicați și vinovați de violența de pe Arena Națională trebuie pedepsiți. Dar nu criticați de oficiali care afectează imaginea fotbalului nostru cu o agresivitate extremă. Sunt ridicoli!

În patruzeci de ani, am văzut multe galerii și cred că Sudul Stelei creează acum cea mai frumoasă atmosferă pe stadioanele noastre. Când sunt împreună, când cântă, când scandează într-o singură voce în peluză, întreg stadionul e al lor. Așa au fost și vineri, împotriva lui Dinamo, cât timp toți s-au dedicat echipei, jocului.

Există însă o limită, peste care nu se poate trece. Violența. Zeci sau sute dintre cei 5.000 de ultrași s-au bătut cu jandarmii pe esplanada din spatele peluzei, la pauza meciului. Imagini oribile.

Cei ce i-au spus lui Daniel Oprița că „le e dor de o bătaie” să plătească! Nu „bătaia” e simbolul fenomenului ultras, ci pasiunea susținerii. Prin definiția lor, ultrașii nu sunt „hooligans”, să fie interesați doar de „bătaie”.

Scenografiile celor două galerii la Dinamo - CSA Steaua

Cine depășește acea limită e pedepsit oriunde în lume. Arestat. Amendat. I se interzice să mai intre pe stadioane!

Dar, în ultimele zile, am auzit două persoane, un antrenor și un patron, care n-au niciun drept să vorbească în acest caz.

Primul a fost Leo Grozavu. „Cei care nu vin să vadă meciul să fie scoși afară, marginalizați chiar și în societate. Copiii nu au voie să meargă la școlile la care merge un copil normal”, a declarat el la Prima Sport. 

Antrenorul care își lovește jucătorii, pe unii umplându-i de sânge, ar putea cere și excluderea sa din societate: „Mă declar vinovat că bat fotbaliștii! E grozav de urât ce fac! Marginalizați-mă!”.

Al doilea, Gigi Becali, la Pro Arena: „La pușcărie! Ăia toți care sunt zece ani să nu mai aibă voie pe stadion. Să aibă terenul suspendat definitiv”.

Autorul unor tirade de un extremism absolut, înfiorător, acuzat de-a lungul anilor de rasism, xenofobie, homofobie, sexism, nu există categorie neîncălcată odios de finanțatorul FCSB, Becali vrea sancțiuni maxime împotriva ultrașilor. Un personaj violent, ce insultă cu o ușurință halucinantă, pentru care legea nu există, cere pedepsirea violenței. E ridicol!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.