Marcel Bârsan, Radu Petrescu și George Găman sunt arbitrii care au câștigat cei mai mulți bani din arbitraj în primele zece etape din actualul sezon.
Odată cu startul noii stagiuni de Liga 1, Comisia Centrală a Arbitrilor a decis să majoreze semnificativ baremurile pentru cavalerii fluierului de la noi.
Un „central” primește pentru fiecare partidă condusă 6.000 de lei, tușierii câte 3.700, un arbitru VAR încasează 3.000 de lei, iar celui de-al patrulea oficial, rezervei, îi revine suma de 2.000 de lei.
Pe lângă aceste baremuri, se mai adaugă până în 700 de lei cheltuieli dedicate exclusiv transportului la fiecare meci.
Colțescu, cele mai multe jocuri
La finalul celor zece etape disputate până acum în SuperLigă, Gazeta Sporturilor a contabilizat delegările primite de „centralii” de la noi. În total, CCA a delegat la 22 de arbitri. Pe lângă partidele la care au fost la centru, aceștia au figurat uneori ca rezerve sau arbitri video în cabina VAR.
Cele mai multe delegări, centralizând cele trei categorii, le-a avut Sebastian Colțescu. Unul dintre cei mai în formă cavaleri ai fluierului din ultima vreme, extrem de apreciat pentru prestațiile sale, a fost patru meciuri „central”, patru arbitru VAR și tot atâtea rezervă! În total, în conturile olteanului au intrat 44.000 de lei, aproape 10.000 de euro.
Topul câștigurilor în două luni
Chiar dacă are cele mai multe meciuri în actualul sezon, Sebi e abia pe locul 5 la sumele câștigate. Cei mai mulți bani i-a obținut Marcel Bârsan, 52.000 de lei (10.700 de euro). Acesta a avut șapte meciuri în calitate de „central” și câte două ca VAR și rezervă.
Pe poziția secundă e Radu Petrescu cu 49.000 de lei (10.000 de euro), ce a fost delegat de CCA la cinci meciuri „central”, tot de atâtea VAR și la alte două confruntări a fost rezervă.
Podiumul este completat de George Găman, cu 46.000 de lei încasați în cele două luni din actualul sezon, aproximativ 9.500 de euro, după șase partide la centru și câte două ca VAR și rezervă. Pe poziția 4, deasupra lui Colțescu, e Adrian Cojocaru, cu 45.000 de lei în conturi după cinci meciuri ca „principal” și câte trei ca VAR și rezervă.
Kovacs, oprit de la delegări de 6 etape!
Istvan Kovacs plătește pentru prestația sa slabă de la derby-ul Craiovei, meci jucat în runda 4. Atunci, arbitrul n-a văzut penalty-ul la Markovici, fiind ajutat de VAR să-l dicteze, după care a inventat un 11 metri în favoarea lui CSU.
De atunci, Kovacs n-a mai fost delegat la niciun joc în calitate de „central”, deși au trecut 6 runde, acesta fiind pedepsit pentru deciziile sale eronate.
Pentru meciurile avute, sătmăreanul a încasat 12.000 de lei pentru cele două jocuri la care a fost „central” și alți 15.000 de lei pentru cele 5 ca arbitru VAR. Interesant, fratele acestuia, Szabolcs, a câștigat cu 12.000 de lei mai mult.
Hațegan mai bine s-ar întoarce!
După ce a suferit un infarct în primăvara acestui an, Ovidiu Hațegan a devenit om de bază în cabina VAR. Din cele 10 etape de până acum, a fost arbitru video de 9 ori și de fiecare dată intervențiile lui au fost decisive!
Ovidiu HațeganLa CFR - Rapid 1-0, i-a semnalat lui Colțescu că n-a văzut hențul lui Hoban din minutul 90, care a produs penalty-ul ratat de Albu, la FCSB - FCU Craiova, a detectat faultul lui Dawa în propria suprafață de pedeapsă. La Chindia - CFR 0-2, a văzut cotul lui Debeljuh, aplicat unui adversar, „centralul” Călin eliminându-l pe croat.
Prestații excelente a avut și în CFR Cluj - Voluntari, când a semnalizat perfect intrarea dură a lui Aliji asupra lui C. Deac, Mladinovici eliminându-l pe acesta. La ultima sa delegare, din FCU Craiova - Rapid, a văzut perfect intrarea dură a lui Al. Ioniță II asupra lui Vl. Achim, fault pe care Marian Barbu nu-l observase.
Ei sunt gafeurii primelor runde
Și în actualul sezon, Gazeta ține evidența marilor greșeli de arbitraj. După primele zece etape, pe prima poziție în topul rușinii se află doi „centrali”. Vorbim de Marian Barbu și Adrian Cojocaru, fiecare cu câte patru greșeli majore.
Sunt urmați de Andrei Chivulete și Horațiu Feșnic, cu câte trei erori fiecare. Din cei 22 de „centrali” delegați de CCA în primele zece runde, 16 dintre aceștia au comis cel puțin o greșeală mare. În total au fost contabilizate 36 de erori, dintre care 21 au fost remediate după ce au fost revăzute fazele pe monitoarele VAR instalate la stadion.
{{text}}