Sergiu Negruț (29 de ani), fost câștigător al Cupei României alături de CFR Cluj în 2016, a fost protagonistul unor transferuri în ultimii ani în ligile inferioare din România. Atacantul a ajuns acum să evolueze la Minerul Ocna Dej (Liga a 3-a, seria 10).
În urmă cu mai bine de 12 ani, Sergiu era văzut alături de Adrian Păun și Neluț Roșu, unul dintre cei mai buni jucători ai feroviarilor. În tricoul vișiniilor, Sergiu Negruț a cucerit o Cupă a României.
După despărțirea de CFR Cluj din 2017, Sergiu a mai evoluat câțiva ani în fotbalul mare pentru Pandurii Târgu Jiu, Beroe Stara Zagora și Kisvarda, ca mai apoi să continue în ligile inferioare la echipe precum Turris, CSM Focșani sau Astra Giurgiu.
În tot acest timp, fostul atacant CFR-ului a punctat la alte capitole, reușind să se ocupe de afaceri în domeniul imobiliar și să termine o facultate.
Sergiu Negruț a povestit pentru GSP.ro modul în care s-a desfășurat cariera sa după plecarea de la CFR Cluj, dar și alte aspecte din viața personală.
Ultimele aventuri ale lui Sergiu Negruț la CFR Cluj: „ 3-4 luni n-am primit niciun ban”
În 2014, CFR Cluj se confrunta cu grave probleme financiare și se afla în umbra formației care reușea să învingă Manchester United pe Old Trafford. Aflată în criză, CFR acorda mai multe minute unor jucători din propria pepinieră, printre care și Sergiu Negruț.
Începutul la CFR Cluj a fost unul fast pentru tânărul din academia feroviarilor, dar o ciocnire cu Arlauskis într-un meci pierdut cu 1-0 în fața Stelei avea să-i producă o ruptură de ligamente.
„Medicii mi-au spus că mă voi recupera în 7-8 luni, dar în 6 luni fizioterapeutul Gabi Bartha m-a pus pe picioare și am marcat la revenire un gol cu FC Brașov. Chiar și atunci când ne aflam în insolvență grupul nostru a fost unul unit și am reușit să cucerim Cupa României cu Dinamo, fără nicio primă de joc.
Trei, patru luni până să intrăm în insolvență n-am primit niciun ban, dar odată aflați în insolvență banii ne veneau fără întârzieri”, a rememorat Sergiu Negruț.
Plecarea din tabăra feroviară și prima aventură în străinătate
Supărat că nu mai putea prinde meciuri la echipa de suflet, CFR Cluj, Sergiu a urmat sfatul fostului său coechipier, Cornel Ene, și a plecat la Pandurii Târgu Jiu. După aproape jumătate de an la gorjeni, a urmat un transfer în prima ligă a Bulgariei, la Beroe Stara Zagora.
„Chiar dacă nu am avut cei mai mulți bani la Pandurii, am avut în schimb evoluții bune care m-au propulsat în Bulgaria. La Beroe, mi-a fost greu la început, dar am învățat să gătesc și să-mi spăl. În plus, am deprins mult mai bine limba engleză.
Ludogorets era atunci o echipă puternică, peste campionatul din România din toate punctele de vedere. La un meci din Cupa Bulgariei, am fost aproape să-i batem pe teren propriu, însă au avut noroc la penalty-uri”, a mai povestit Negruț.
Kisvarda, cea mai frumoasă perioadă: „Am simțit că am ajuns într-o altă lume”
În sezonul 2018/2019, Sergiu Negruț a făcut pasul în prima divizie din campionatul Ungariei la Kisvarda, unde a fost coleg cu portarul Mihai Mincă, Gicu Grozav și Claudiu Bumba. Acesta mărturisește că experiența din Ungaria a fost cea mai frumoasă pentru el, iar condițiile de la Kisvarda pot fi invidiate de foarte multe formații.
„Am jucat un an de zile acolo și era totul incredibil. Kisvarda e precum Floreștiul din Cluj, un oraș de 20.000 de mii de locuitori. Stadionul era de vreo 3.000 de locuri.
Aveam 7 terenuri de iarbă naturală, alte 2-3 terenuri sintetice, iar copiii de acolo erau toți îmbrăcați în echipamente de la Adidas și li se ofereau toate condițiile. Am simțit că am ajuns într-o altă lume.
Nu-i întâmplător că Ungaria face minuni în fotbalul european. Investițiile au început de ceva timp, dar ei au avut răbdare și nu s-au așteptat ca lucrurile să meargă după o zi pe alta. Dacă acum 10 ani eram peste ei la toate capitolele, acum lucrurile s-au inversat”, a mai povestit Sergiu.
Eșecul promovării cu Turris și ambiția CSM Focșani: „Dacă nu pleca Lincar, Turris promova!”
Plecarea de la Kisvarda a însemnat și despărțirea de prima ligă pentru Sergiu Negruț. După două oferte ratate în Ungaria, a ales să se alăture proiectului Turris Turnu Măgurele, care în sezonul 2019/2020 a fost la un pas să promoveze. Fostul câștigător al Cupei României a apreciat implicarea lui Erik Lincar și a lui Valentin Dragnea, fiul politicianului Liviu Dragnea.
„Niciodată Valentin Dragnea nu s-a băgat peste noi, era un om foarte implicat în club. Știu că au existat niște tensiuni între Erik Lincar și președintele clubului, dar nu cunosc motivele. Mi s-a părut ciudat că l-a dat afară (n.r. - Erik Lincar) după ce avea 5-6 puncte avans față de locul 2, iar echipa avea o atmosferă bună.
Îmi aduc aminte că a venit Viorel Domocoș (n.r. - secund la Turris), iar Erik Lincar se află în vestiar și voia să rezilieze. Atunci am mers în vestiar cu toată echipa să-l convingem să rămână, dar fără niciun rezultat.
Au venit apoi Florin Bratu și Marius Baciu, dar fără să obțină rezultate. Dacă rămânea Erik Lincar, echipa promova! Nu mai trecea nimeni prin drama cu Rapid”, a mai spus Sergiu Negruț.
Pentru Sergiu au mai urmat alte experiențe în ligile inferioare la CS Mioveni, CSM Focșani, Astra Giurgiu și SCM Zalău, unde a încercat să-și relanseze cariera. La Focșani a avut parte de prima experiență în Liga a 3-a, după ce Alexandru Pelici i-a spus că nu se mai poate baza pe el la Mioveni.
„La Focșani se băgau bani mulți și exista o presiune uriașă pe noi din partea oamenilor de acolo. Salariile jucătorilor care au venit pe atunci erau în jurul a 2.000 de €. Un proiect ambițios la fel ca și cel de la CSM Reșița.
Problema noastră a fost că la venirea noastră era o diferență de puncte între noi și echipele de pe primele locuri, Brăila și Galați. Am avut rezultate bune, am bătut Brăila, dar în 8 etape n-am putut recupera diferența și am terminat pe 3”, a mai rememorat Negruț.
Sfat pentru tinerii jucători de fotbal: „Trebuie să se ocupe și de altceva”
În prezent, Sergiu Negruț s-a întors în această vară în liga a 3-a, la Minerul 1947 Ocna Dej, pentru a fi cât mai aproape de casă. Acesta are un sfat pentru tinerii fotbaliști care ajung să obțină sume importante la o vârstă fragedă.
„Sunt mulți fotbaliști de perspectivă, care ajung să câștige, iar sfatul meu ar fi ca ei să-și investească banii în ceea ce consideră, pentru că oricând viața îți poate rezerva altceva.
Eram pe val la CFR, până să vină acea accidentare care m-a tras în jos. Viața de sportiv e scurtă. Am avut norocul de o familie care m-a învățat să pun deoparte.
Am reușit să-mi fac niște business-uri din banii câștigați la CFR, Kisvarda și Beroe Stara Zagora. Am un apartament în regim hotelier plus o cabană de care mă ocup alături de familia mea. De asemenea, am mai terminat și o facultate de management care mă va ajuta, atunci când voi încheia cu fotbalul”, a încheiat Sergiu Negruț.
{{text}}