Virgiliu Postolachi, 22 de ani, a sosit în Liga 1, la UTA, cu faima jucătorului care a crescut la Academia lui PSG, antrenându-se de multe ori cu starurile formației din Orașul Luminilor.
A jucat și a marcat pentru echipa de seniori a lui PSG în partidele amicale din cantonamentele estivale. Atacantul s-a remarcat la PSG, în UEFA Youth League, reușind să înscrie două goluri în șase meciuri.
A mai trecut pe la Lille, Vendsyssel FF (Danemarca) şi Mouscron (Belgia), echipă de la care a ajuns la Arad. Un atacant cu execuții remarcabile, Postolachi vrea să impresioneze acum în Liga 1, dacă pentru România nu a putut juca.
- Virgiliu, ce planuri ai cu UTA?
- În acest sezon, trebuie să fim în play-off. Am venit ca să ajut echipa, să dau cât mai multe goluri, să câștigăm cât mai multe meciuri. Trebuie să fie play-off, apoi poate un trofeu, poate o cupă europeană. Stăruim să avem mari obiective în acest an.
- Realizezi că lupta pentru un loc de play-off, unde sunt doar 6 locuri, e la fel de acerbă ca și câștigarea Cupei României.
- Noi știm asta, are să fie greu, stăruim să câștigăm cât se poate de multe meciuri. Și-n Cupa României nu știi încă peste cine dai în fiecare tur. Eu ți-am zis cum văd eu situația.
Virgiliu Postolachi: „Vreau să arăt cât am progresat”
- Câte goluri te-ar satisface în acest prim sezon?
- 15.
- Este un obiectiv realizabil?
- Da, bineînțeles.
- Cât de mult te motivează să-ți fixezi un țel important? Te întreb fiindcă ai putea concura la titlul de golgheter cu un astfel de număr de goluri.
- Am învățat foarte mult și din celelalte sezoane, la alte echipe, nu le consider pierdute. M-au făcut să înțeleg, prin durere și prin muncă, că pot să-mi impun acum aceste obiective. Am venit la Arad să arăt cât am progresat. Și vreau să urc cu UTA.
Aici, plătesc chirie 320 de euro pe lună, un apartament frumos, de două camere. În Franța, plăteam 1.700 de euro pe lună, ce să mai zic?! Și condițiile, strict, sunt identice, doar că e diferență de țară.
- Virgiliu Postolachi, atacant UTA
- Este un avantaj sau un dezavantaj că a plecat Miculescu la FCSB?
- A fost un avantaj pentru echipa noastră că marca goluri, dar a făcut alegerea ce i s-a părut lui bună. Sper să fie performant la FCSB, mai puțin în meciurile cu UTA. Sper să fie bine pentru dânsul. Despre mine, nu e niciun avantaj sau un dezavantaj.
Virgiliu Postolachi: „Oricine poate bate pe oricine aici”
- Pe cine vezi favorită la titlu?
- Așa cum au pornit echipele, chiar nu văd. Prea suntem toți aproape, unii lângă alții. Oricine poate să bată pe oricine. Asta-mi place. Sunt confruntări unde nu știi cine are să câștige la urmă. O echipă care a venit din Liga 2 poate pune mari probleme celor de la FCSB, poate să câștige, poate nu. Știu care sunt cluburile mari din România, unele au început greu, probabil își vor reveni, va fi un campionat tare frumos.
- Ce știai despre fotbalul românesc până să ajungi aici?
- Știam de la Harlem Gnohere, cu care am jucat la Mouscron. Mi-a povestit mult din campionatul românesc. Mi-a zis că a crescut nivelul, că vin jucători mulți. Mulți „franțuji” care vin aici, dar și din alte țări, apoi pleacă din România la echipe bune. Mă interesează și pe mine să dau tot ceea ce am mai bun.
40 de mii de euroa plătit UTA pentru transferul lui Postolachi de la Mouscron
- De ce echipe ai auzit?
- FCSB, normal, de Craiova, de asemenea, că joacă, că are un stil de joc bun.
- De Dinamo București ai auzit?
- Nu, n-am auzit.
- E un nume important în România, echipa a ajuns în liga secundă în această vară.
- Da, da, cred că am auzit... Steaua București... Era rivalitatea cu Dinamo. Aaa, un băiat de a jucat în Franța a ajuns acum la Dinamo. Gnohere, da, a jucat la Dinamo, apoi s-a dus la FCSB.
Virgiliu Postolachi, dezvăluiri din vestiarul lui PSG
- Spune-ne un lucru pe care l-ai învățat ca fotbalist la PSG și care să te ajute în viață!
- Să fiu umil.
- Chiar și vedetele lui PSG sunt umile, smerite, cu bun-simț?
- Da, da, toți cu bun-simț. Poate, la început, credeam că un fotbalist ca Neymar este altfel, dar se vede la antrenament cât de focusat este pe muncă.
5 goluri în 36 de partidea marcat Postolachi pentru PSG B, echipa secundă a parizienilor
- Își etalau accesoriile, bogățiile, se dădeau mari?
- Nu, sunt oameni normali. Uneori, unii sunt mai în față. Da, le place să vină cu o mașină frumoasă, scumpă. Neymar sau Dani Alves veneau îmbrăcați într-un anume fel, dar și alții. Cam toți au ceva deosebit.
- Un băiat amuzant?
- Kimpembe, Verratti, Neymar, Dani Alves. Se fac glume, ca-n orice vestiar. Și sunt afinități, ești mai prieten cu unul sau cu altul, dar rămâi o familie. Sunt și zile când oamenii nu sunt de acord, se mai ceartă, ca-n orice vestiar. Dar n-am simțit niciun moment ca vreun superstar să umilească pe alt jucător, pe vreun copil, să trateze urât pe cineva.
- Ai primit „botezul” acolo?
- Da, am cântat în Singapore, în cantonament, o melodie în franceză.
Virgiliu Postolachi, alături de colegii de la PSG, Foto: InstagramLa PSG aveam cursuri, plătite de club, în care să învățam ce să facem cu banii pe care-i câștigăm în fotbal. Să nu ajungem în faliment după ce ne lăsăm de fotbal, cum sunt vreo 70 la sută dintre jucătorii din fotbalul de acolo! Te sfătuiau ce să faci, cum să fii chibzuit, nu doar pe noi, mai mici, ci și pe vedete.
- Virgiliu Postolachi, atacant UTA
Virgiliu Postolachi: „Am învățat de la Cavani!”
- Ai vreun fotbalist preferat?
- Am învățat mult de la Cavani. Diverse mișcări de atacant, cum să stau între apărători, dar am luat și multe chestii de la Benzema sau Lewandowski. Nu am unul care să zic că e preferatul meu, iau de la mai mulți și le adaptez la mine.
- Tu cu cine te înțelegeai cel mai bine la Paris?
- Cu Rabiot, cu Moussa Diaby, cu mai mulți tineri din perioada aia. Cu Cavani mă înțelegeam foarte bine, cu Verrati, cu Kurzawa. Sunt afinități firești, vorbești mai bine cu unii decât cu alții. Și străinii stau pe grupuri, se apropie de limbă, pentru început.
- Portarul Chiajnei, Thomas Chesneau, a fost și el ca tine, la PSG, la antrenamente, crescut acolo, vorbea laudativ despre Cavani, de exemplu, evidențiind ce caracter extraordinar are.
- Este un tip obișnuit, tare bun la suflet, tare profesionist. De aceea am luat multe de la el, ca om în primul rând. Dacă vede la antrenamente că nu prea a obosit destul, mai fuge după! Întotdeauna își pune obiective înalte, e foarte serios în tot ceea ce face.
- Ce ai învățat strict pentru fotbal?
- Mișcările. Ce faci când mijlocașul are mingea, să fii mai rapid în tot ceea ce faci, să fii întotdeauna la prima bară când vine centrarea. Sunt chestii clasice. Am mai învățat acolo jocul mai simplu și mai repede.
Virgiliu Postolachi: „De ce să nu joc pentru țara mea?!”
- Cum ți se pare campionatul românesc?
- E mai dur fizic, cu intrări mai tari. Când ai mingea, știi sigur că ai unul, doi care vin pe tine! În Franța, ai mai mult timp să joci mingea, aici e presing, presing.
3 prezențea strâns Postolachi și pentru naționala Moldovei
- Este un fotbal în care simți că poți crește? După Franța, Danemarca și Belgia.
- Da. Am ales UTA fiindcă m-am simțit bine cu echipa în pregătiri. Apoi cu staff-ul tehnic, cu conducerea. Mi-a plăcut să joc cu dânșii, nu mă așteptam la un nivel așa bun. De aceea am semnat pe doi ani.
- De ce ai ales să joci pentru Moldova?
- Toți știu că a fost acea chestie între România și Moldova, din punctul de vedere al familiei mi-am făcut pașaport românesc și credeam că pot să joc pentru această țară. Apoi, mi s-a spus că n-am dreptul, că nu se poate, nu mai dezvolt, și s-a terminat repede. Puteam aplica pentru Franța, am jucat pentru selecționatele de 14, 15 ani, dar am ales Moldova, după ce m-am gândit îndelung. „De ce să nu joc pentru țara mea?”, asta m-am gândit. Să ajut și eu să crească țara mea.
Cel mai mare vis este să văd toată lumea, să merg peste tot. Aș vrea să văd Argentina și toată America de Sud. Profesional, aș vrea să joc cu Moldova la Euro, iar cu echipele de club să evoluez în cupele europene. Mi-ar plăcea să iau un trofeu cu UTA, apoi să ajung în Champions League.
- Virgiliu Postolachi, atacant UTA
Virgiliu Postolachi a vrut să joace pentru România, s-a ajuns la litigiu
Atacantul are și cetățenie română din septembrie 2018. "Virgiliu Postolachi, unul din cei mai promițători tineri fotbaliști ai campioanei Franței, Paris Saint-Germain, este de astăzi cetățean român. Ambasadorul Luca Niculescu i-a înmânat certificatul de cetățenie română în cadrul unei ceremonii emoționante", a informat pagina de Facebook a Ambasadei României pe 25 septembrie 2018.
La acel moment, erau informații că atacantul a declinat oferta de a juca pentru Moldova și Franța, manifestându-și intenția de a juca în prima reprezentativă a țării noastre. Oficialii FRF au urgentat naturalizarea „moldoveanului minune”, cum era denumit atunci, apoi, conform tatălui jucătorului, Oleg, federalii români au abandonat ideea!
Astfel, în ianuarie 2021, Virgiliu a început să joace pentru Moldova U21, ulterior a trecut la prima reprezentativă. Forul condus de Răzvan Burleanu a abandonat, de fapt, demersurile pentru ca Postolachi să fie eligibil pentru naționalele României, iar la vremea respectivă, FRF și Federația din Moldova au ajuns la un acord pentru ca astfel de cazuri, litigii, să nu se mai repete.
Postolachi, star la juniori, în Franța
Postolachi se poate lăuda cu două titluri de campion al Franței, cu U17 în sezoanele 2015-2016 și 2016-2017. Fotbalistul, adus la academia parizienilor din 2013, a reușit o „dublă” în finala campionatului francez, dintre PSG U17 și AS Monaco U17, scor 3-0, disputată la data de 3 iunie 2017.
În vara 2018, a prins cantonamentul primei echipe, în absența starurilor prezente la Mondial, și a impresionat. A impresionat și la echipa U19 a francezilor. Virgiliu a fost utilizat și în șase partide ale parizienilor din Youth Champions League, reușind să marcheze și două goluri, pe terenul celor de la Glasgow Rangers și al lui Bayern Munchen.
Apoi, a jucat și pentru echipa a doua a lui PSG, angrenată în „Național 2”, echivalentul Ligii 4 în România.
{{text}}