GSP special   •   Diverse   •   ACUZAȚII

Eduard Novak și-a acordat renta maximă, cât Nadia și Lipă » Sindicaliștii îl acuză: „Scheme la Minister, în timp ce sportivii sunt tăiați de la premieri!”

Eduard Novak // foto: Facebook @ Eduard Novak

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 14 septembrie 2022

Sindicatul Național Sport și Tineret (SNST) îl acuză pe Eduard Novak, ministrul Sportului, că profită de rolul său în Guvern și „aprobă imediat toate premierile pentru el, la cel mai mare nivel”, în vreme ce banii pentru sportivii cu performanțe din celelalte Federații ar fi blocați. Novak încasează o rentă viageră lunară de 16.335 lei, la același nivel cu sportivi de excepție ai României, precum Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu și Marian Drăgulescu. 

Eduard Novak este acuzat de sindicaliști că acordă cu prioritate banii de la buget atunci când vine vorba despre buzunarul său, prezentând situația rentei viagere pe care ciclistul aflat în vârful Ministerului Sportului o încasează lunar.

Eduard Novak primește o rentă viageră la nivelul Nadiei Comăneci

Novak primește lunar 16.635 lei, nivelul maxim posibil pentru renta viageră, la fel cum încasează și sportivi de excepție ai țării, precum Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu, Elisabeta Lipă, Gabriela Szabo și Marian Drăgulescu.


Fosta gimnastă Larisa Iordache, în schimb, primește o rentă viageră de 13.973 lei.

3.720.330 lei,echivalentul a 755.000 de euro, a acordat Ministerul Sportului în luna iulie pentru cele 592 de rente viagere

Sindicaliștii îl arată cu degetul pe Novak, susținând că „a fost interesat întotdeauna numai de ei, niciodată la cei din jur”. Pentru a întări ideea, prezintă o situație din momentul în care Novak se afla la șefia Federației Române de Ciclism, februarie 2020, când Novak a încasat suma de 75.000 de euro din partea forului, sub formă de comision pentru un contract încheiat de Federație.

SNST solicită înființarea unei comisii la nivelul Ministerului Sportului care să verifice legalitatea tuturor situațiilor sesizate public cu privire la acordarea premierilor și nivelul acestora. 


De asemenea, cerem verificări cu privire la motivele neacordării bugetelor către unitățile subordonate până la această data și asupra criteriilor de acordare a bugetelor către federațiile sportive naționale. Este nevoie de răspunsuri și cu privire la blocarea premierilor pentru rezultatele sportive.

Solicităm urgentarea deblocării bugetelor necesare pentru plata tuturor restanțelor înregistrate; avem în vedere și declarațiile publice prin care s-a anunțat că Sportul a primit buget record pentru anul 2022.

Nu putem accepta ca unitățile să intre în colaps, sportivii să fie tăiați de la premieri, în timp ce în minister sunt tot felul de scheme de alocare a fondurilor și de stabilire a nivelului rentelor viagere și a premiilor.



- SNST

Eduard Novak, campion paralimpic și mondial

Novak primește renta viageră din postura de ciclist de succes. Ministrul Sportului este cel mai titrat sportiv paralimpic din istoria României, multiplu medaliat la Jocurile Paralimpice, Campionatele Mondiale și Europene. 

La Paralimpice are în palmares medalia de aur la proba de urmărire C4, pe pistă, din 2012, iar la Campionatele Mondiale nu mai puțin de 5 medalii de aur cucerit de-a lungul anilor.

Cum se calculează renta viageră

Conform Legii 69/2000, eligibili să primească rentă viageră sunt sportivii care au obținut „o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice”.

Cu aur atât la Jocurile Paralimpice, cât și la Campionatele Mondiale și Europene, Novak se încadrează aici cu brio.

Potrivit legii, renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie, valoarea acestuia în prezent fiind de 6.095 lei.

Renta viageră este oferită astfel: 

  • „100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
  • 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
  • 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene”.

„Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară”, mai este specificat în lege.

Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate.



- Legea 69/2000 privind Protecţia socială a sportivilor de performanţă 

Mai multe știri din sporturi: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.