Bucureșteanca Ana Maria Filip (33 de ani) este de aproape trei decenii stabilită în Hexagon, țara pe care a reprezentat-o mereu în competițiile internaționale de baschet. Cum e privită în țara de adopție, cum se simte ea, ce vrea de la viitor.
Ana Maria face parte din grupul, tot mai numeros, al sportivilor români care reprezintă alte țări din lume. Bruneta de 1,96 metri și-a pus cariera pe hold întrucât la începutul lunii octombrie va aduce pe lume un copil, dar nu ia în calcul să-și încheie serviciul sportiv.
Mai ales că are un prestigiu în Franța, în competiții diverse, în două sporturi asemănătoare. Ana Maria este de la 5 ani în Hexagon, a jucat în naționalele de baschet ale acestei țări, și în competițiile clasice, 5 contra 5, și în cele gen streetball, 3 contra 3.
Ana Maria Filip este vicecampioană europeană la baschet 5 contra 5
Printre aprecierile personale, bucureșteanca la origini este vicecampioană europeană la baschet 5 contra 5, iar anul trecut a participat cu echipa de 3 contra 3 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a bifat locul 4. Ana Maria este fiica fostei baschetbaliste Elena Filip și a fostului faimos voleibalist Marius Căta-Chițiga.
Mamă și fiică, aceeași pasiune: baschetulA plecat alături de mama sa în Franța în urmă cu 28 de ani, și cea care i-a dat viață s-a stabilit acolo. Acum, Ana trăiește alături de partenerul ei, Virgil, la Bourges, unde și el este antrenor, cei doi așteptând primul lor copil.
2018 este anulîn care a fost la București cu baschetul, ultima oară, la o competiție „3 contra 3”
„Nu știm ce este, nu vreau, nu vrem! Nimeni nu știe, doar ginecologul și cu Dumnezeu, va fi o surpriză totală la începutul lui octombrie, când va veni pe lume", s-a confesat tânăra franțuzoaică.
Ana Maria Filip: „Îmi mai spun și acum: «Uite ce fac verii tăi!»”
Ana Maria vorbește relaxată de ambele țări, România și Franța, ca fiind ale ei.
„Așa simt. Eu spun că sunt româncă 50 la sută și franțuzoaică 50 la sută. Nu pot să decid, multă lume mă întreabă asta. Sunt mândră că am două culturi în spiritul meu. Ambele țări au avantaje și defecte, iau din amândouă. Nu pot să aleg. Franța mi-a dat un viitor, însă nu pot să uit de unde vin, din România. Mai sunt francezi care, și-acum, după aproape trei decenii pe care le-am petrecut în această țară, îmi spun, când se întâmplă să se audă că unii români fac lucruri rele: «Vezi, verii tăi uite ce fac!».
Degeaba le explic eu că nu sunt «verii» mei, că nu toți românii sunt așa, că românii sunt, în mare parte, oameni buni, muncitori, creativi, care fac lucruri bune. Sunt concepții greșite, pe care nu le poți elimina din conștiința celor care trăiesc în afara României, iar când se întâmplă ceva rău, se reactivează ideile lor, greșite, despre țara noastră”, a mărturisit Ana.
Românii? Să creadă mai mult în capacitatea lor de a reuși, să se zbată pentru țara lor, să nu mai fie egoiști, să nu mai fie doar pentru ei înșiși, ci și pentru comunitate, pentru țară.
- Ana Maria Filip
Ana Maria Filip: „De ce vin francezii să învețe în România?”
Bucureștiul încă mai este prezentat ca „micul Paris”, ideea este „dacă putem prinde sau nu Franța din urmă?”.
Ana Maria FilipAna Maria a mărturisit: „Mi-aș dori. Eu sunt mândră când un român face performanță, cum e acest sportiv Popovici. El și cei ca el fac un renume României. Suntem o nație bună. Străinii ne știu după tag-urile Ceaușescu, Nadia, Hagi, țiganii. Dar trebuie să ne cunoască după oameni care fac lucruri pozitive. Noi, românii, am avut personaje uriașe în istorie, în multe domenii, nu doar în sport, ci și în politică, medicină, literatură, științe. Mulți francezi vin în România la diverse școli, că e mai ieftin, deci avem învățământ bun, da? România are multe lucruri bune de oferit”.
Copilul meu vreau să învețe română, de fapt, o să-l învăț și pe el, dar și pe partenerul meu, Virgil, vor învăța în tandem. Și prietenul meu de-abia așteaptă să viziteze țara mea natală, să o cunoască în detaliu, să colindăm peste tot.
- Ana Maria Filip
Baschet, sportul care te schimbă ca om
Sportiva a creionat și câteva deosebiri între cele două feluri de baschet pe care le practică: „Este baschet, dar nu e baschet. La «3 contra 3» contactele sunt mai agresive, un sport mult mai fizic, totul se joacă în 12 secunde maximum. Meciul durează 10 minute, trebuie o condiție fizică foarte mare. Ca om înalt e mult mai greu să faci totul rapid.
Ana Maria Filip în tricoul celor de la MontpellierAntrenorul nu se implică la «3 contra 3», noi facem deciziile, te responsabilizează uriaș acest detaliu. Suntem 4 fete, doar una te poate înlocui în meci, ai o singură schimbare. Iar dacă ești în competiție și de accidentează una, rămâi în 3!”.
Ana Maria Filip: „Ies din zona de confort, din cutie”
Este mai atrasă de acest surogat al baschestului clasic: „Îți dă adrenalină, e foarte intens, competiția durează 2-3 zile. Practic, îți sar capacele! Dar îți aduce și multă împlinire, pe plan fizic, personal, ești mai implicată în echipă. În baschetul «5 contra 5«, lotul are 10-12, unele sunt mai retrase, și eu eram introvertită, mai închisă.
În 2017, de când am trecut și la «3 contra 3», mi-am remodelat viața. La «5 contra 5», eu joc pivot, practic, sunt într-o cutie, oamenii mă văd doar într-un singur fel. La «3 contra 3» sunt obligată să fac mai multe, să apăr colegele mai mici de înălțime. Te scoate din zona de confort, te face să cauți ceva în tine care există, dar trebuie să-l scoți la suprafață. Practic, te scoate din cutie.
Oamenii zic: «Ești înaltă, poți aia, ailaltă, asta nu!». M-a ajutat enorm, ca sportiv, ca om, să practic «3 contra 3»”.
Am ținut legătura cu tot felul de fete, de sportive, din România. Ce-aș putea să fac dacă m-aș întoarce? Nu ar fi o bună idee, având în vedere că voi avea și un copil. Sunt diferențe uriașe, cu toate că iubesc România și încerc să-i fac reclamă pozitivă peste tot. Viața mi-o voi continua în Franța, în România doar în vizite.
- Ana Maria Filip
Ana Maria Filip a luat Covid, a aflat că e gravidă!
Ana Maria Filip nu concepe, nu încă, să-și încheie cariera din baschet.
„La începutul lui octombrie nasc, apoi prin februarie-martie poate revin în sport, poate prind un contract. Asta zic acum, să vedem cum îmi va influența copilul noua viață! Realitatea poate fi alta, în câteva luni.
Acum, locuiesc la Bourges, cu prietenul meu, am decis să fac o pauză. Oricum, eu m-am oprit din sport de la sfârșitul lui februarie, am avut o problemă cu genunchiul. Am avut și coronavirus, mi-a trecut, apoi am fost la un control să verific care e situația, după răceală. Nu știam că eram gravidă, am fost să mă controlez de una, am aflat că voi avea un copil! Uite că din nenoriciri vine bucuria!”, a reacționat românca stabilită în Franța.
Ana Maria și partenerul său Virgil pozând fericiți
{{text}}