Gică Hagi (57 de ani) și-a amintit în documentarul „Terim” dedicat marelui antrenor turc Fatih Terim cum l-a înlocuit „Împăratul” la pauza unui meci al lui Galatasaray, când „Regele” își certa coechipierii.
Gică Hagi a jucat 5 ani la Galatasaray, cei mai buni ai carierei, și acolo s-a retras ca fotbalist. A rămas legat de „Cim-Bom-Bom”, fiind și antrenor în două mandate (2004-2005 și 2010-2011).
Gică Hagi: „Am înțeles de la început că Fatih Terim e un lider”
Cel care l-a adus la Istanbul de la Barcelona a fost Fatih Terim, „Împăratul”, de-abia venit pe banca „leilor”, în 1996. „Hagi urma să joace în Mexic, dar a ajuns la Galata pe bani mulți. I-au dat cinci milioane pe an, mult pe atunci. Adevărul e că cine n-ar vrea un jucător ca Hagi?”, a spus jurnalistul turc Levent Tüzemen în documentarul „Terim”, apărut recent pe Netflix.
A povestit și sacrificiul financiar pe care era gata să-l facă tehnicianul pentru a-l avea la echipă: „L-a vrut cu tot dinadinsul și, din câte am auzit, a comunicat clubului să-i ia din salariu dacă bugetul e o problemă”
Gică Hagi: „Eram supărat pe colegi”
Dar extraordinara legătură dintre cei doi a avut și clipe grele. Când Terim i-a arătat lui Hagi cine conduce echipa. „Personalitate, multă personalitate. Am înțeles de la început că e un lider”, l-a prezentat Gică în film.
În al doilea sezon în Turcia, 1997-1998, unul în care Fatih a fost aproape să-și dea demisia la un moment dat, dar încheiat la fel de bine ca primul, cu titlul de campioni, a existat un scurtcircuit la un meci. Nimeni nu a uitat la Istanbul ce s-a petrecut în vestiar la pauza acelei partide.
„Hagi a fost un punct de referință. Era un star dificil, nu era o persoană ușor de controlat. Avea un ego uriaș”, l-a descris ziaristul Bülent Timurlenk. Două pietre tari, el și Terim. Au ieșit scântei când s-au ciocnit.
„Întotdeauna îmi place să câștig. Jucam acasă un meci și era 2-0 la pauză pentru noi, dar eu eram nefericit. Vorbeam mult, eram foarte agitat și eram supărat pe colegi că nu jucau fotbalul pe care-l voiam eu, chiar dacă aveam 2-0”, a dat Hagi timpul înapoi, în toamna lui 1997. Avea 32 de ani.
Fost jucător la Barcelona și Galatasaray, Gheorghe Hagi este considerat cel mai mare jucător român11trofee a cucerit Gică Hagi la Galatasaray, 10 ca jucător (1996-2001), unul ca antrenor, Cupa Turciei, în primul mandat (2004-2005)
Gică Hagi i-a răspuns lui Fatih Terim: „Ba nu. Eu vorbesc!”
Ümit Davala, foarte tânăr la acea vreme, 24 de ani, a expus imaginea sa. „Hagi dă buzna în vestiar și începe: «Trebuie să facem asta. De ce așa? De ce nu jucăm altfel?». Antrenorul intră și el. Terim îi zice: «Te poți opri. Sunt aici». Hagi: «Ba nu. Eu vorbesc!»”
Gică Hagi a dus mai departe amintirile. „Mi-a mai spus încă o dată, eu continuam: «Nu, nu, nu, dar trebuie să jucăm...»". Moment în care antrenorul s-a înfuriat și a urlat la el: „Le știi pe toate? Du-te să faci duș!”
Ümit râde povestind. „Lui Hagi i se înroșește nasul când e nervos sau jenat. I s-a învinețit”.
24de ani a rămas Fatih Terim la Galata, 11 ca jucător și 13 ca antrenor; a cucerit 21 de trofee (4-17)
Umit Davala: „Dacă face asta cu Hagi, nouă ce ne-ar face?”
Lui Gică nu i-a venit să creadă ce a urmat atunci: „A venit, a scris pe tablă formația pentru a doua repriză și eu nu mai eram”. Davala l-a completat: „Hagi nu mai era acolo. A fost șocant pentru noi. Dacă face asta cu Hagi, nouă ce ne-ar face?”
Concluzia „Regelui”: „Și atunci am înțeles că, uneori, un lider îți arată că el e liderul chiar și fără să vorbească”.
Concluzia „Împăratului”: „Pentru ca fotbaliști ca Hagi să joace bine, trebuie să creadă în antrenor. Îți trebuie caracter să-i convingi să facă și ce nu vor pe teren. Am reușit.”
Mesaj pentru Gică Popescu: „Ia picioarele de pe masă!”
Gică Popescu s-a transferat la un an după Hagi la Galata, în 1997, tot de la Barcelona. „L-am cunoscut foarte repede pe Fatih Terim. Mi-aduc aminte de o întâmplare care m-a făcut să-i înțeleg caracterul”, a spus el în documentarul „Terim”.
„Venisem de cinci zile, eram la Florya, în cantonament, și țineam picioarele rezemate cumva de masă. Nu aveam o poziție tocmai elegantă. El a coborât, m-a văzut și mi-a făcut un semn din mână. Adică ia picioarele de pe masă. Și atunci mi-am dat seama cu cine am de-a face”.
I-a înlocuit pe Hagi și Popescu împotriva Milanului: „Toți au fost șocați”
Alt episod care a evidențiat puterea lui Terim de a lua hotărâri radicale a fost cel din toamna lui 1999. Pe 3 noiembrie, era meciul decisiv, cu Milan, la Istanbul, în grupele Champions. La victorie, Galata urca pe 3 și continua în Cupa UEFA. La succes, rossonerii s-ar fi calificat în a doua fază a grupelor Ligii. În minutul 66, la 2-1 pentru Milan, Fatih l-a înlocuit pe Hagi. „Eu?”, a făcut semn Gică.
Patru minute mai târziu, l-a scos și pe Popescu. „Jucătorii se uită la tabelă. Hagi iese. Apoi, iese și Popescu. Toți au fost șocați”, a spus Terim. „Cim-Bom-Bom" a câștigat cu 3-2 atunci, a continuat în Cupa UEFA și a cucerit trofeul în acel sezon.
„Sistemul de joc pe care l-am avut atunci era asemănător cu cel al Milanului din perioada Sacchi. Agresivi, jucam foarte sus, personalitate incredibilă. Nu a fost doar capacitatea lui Terim de a ne motiva. Ne antrena foarte bine”, și-a amintit Popescu. El a marcat golul triumfului în finală. Al 4-lea penalty, 4-1 la 11 metri pentru Galata cu Arsenal.
Imagine greșită! Cosmin Contra, cel mai bun în derby
După un an la Fiorentina, 2000-2001, Fatih Terim a devenit antrenorul lui Milan. Pe 5 noiembrie 2001, în urma unui 0-1 cu Torino, la doar cinci luni după semnarea contractului, a fost concediat. În documentar, s-a sugerat că a fost „lucrat” de jucători. Cu două săptămâni înainte de ultimul eșec, a fost derbyul cu Inter.
La pauză, rossonerii erau conduși, 0-1, dar au câștigat cu 4-2. Antonio Di Gennaro, fost internațional italian și ex-secund al lui Terim în Italia, a declarat că la final, când cei mai mulți se bucurau, „doi jucători stăteau pe loc, pe bancă. Aceiași care zâmbeau la 0-1, după prima repriză”.
În film, imaginea l-a arătat și pe Cosmin Contra pe bancă, dar probabil a fost luată de la alt meci sau din alt moment al jocului. Pe 21 octombrie 2001, Contra era pe teren la sfârșit. Fusese jucătorul care răsturnase confruntarea. Intrat în minutul 46, în locul lui Albertini, Contra a înscris golul de 2-1, cel mai frumos (șut în vinclu, cu stângul, de la 20 de metri) și i-a centrat lui Pippo Inzaghi pentru 3-1.
{{text}}