Steliștii care au rămas alături de FCSB pentru că ei consideră clubul acesta continuatorul tradiției asistă la o situație dureroasă # Roș-albaștrii nu au mai fost într-un asemenea hal de la primul sezon din viața Stelei București, ediția 1947-1948 # La capătul acelui sezon „militarii” retrogradaseră, dar Federația i-a păstrat în prima ligă inventând rejucarea unei partide.
Becali încă mai calculează cum ar putea echipa lui să câștige campionatul ajutată de înjumătățirea punctelor la intrarea în play-off. Dar el face asta ignorând situația reală din clasament, cu FCSB aflată pe antepenultimul loc, o poziție care impune disputarea unui meci de baraj pentru salvarea de la retrogradare!
„Dacă intrăm în play-off cu zece puncte sub lider, după înjumătățire mai rămân cinci puncte, deci putem să fim campioni” e calculul pe care Gigi și-l alimentează cu optimism.
Până la izvorul istoriei
Deciziile sale au coborât FCSB pe poziția a 14-a și roș-albaștrii înregistrează cel mai slab început de campionat de când există Becali în fotbal. Sezoane mai slabe sunt greu de găsit în tot parcursul pe care l-au avut Steaua București&FCSB, pentru a descoperi moment mai rele de atât e nevoie de o întoarcere în timp până la începutul istoriei „militarilor”.
Doar prima și a doua stagiune a ASA București, numele pe care-l purta echipa în acel moment, au pornit mai rău. Transformând punctajul de acum, cu trei puncte la victorie în loc de două, câte erau acordate în trecut, ASA avea opt puncte câștigate din primele nouă jocuri disputate în 1947, iar în 1948 avea să înceapă chiar mai rău, cu numai șapte puncte.
FRF a ținut-o pe Steaua în „A”
Primul campionat al clubului Armatei, ediția 1947-1948, avea să fie încheiat cu retrogradarea roș-albaștrilor! Echipa a avut de disputat un baraj pentru salvare la finalul acelui sezon. La baraj participau opt formații, patru din „A” și patru câștigătoare ale seriilor din „B”. ASA București terminase a cincea dintre cele opt și urma să coboare în eșalonul inferior.
Federația s-a implicat și i-a salvat pe „militari”, a impus rejucarea unei partide Poli Timișoara-FC Ploiești. În prima „instanță”, ploieștenii câștigaseră cu 3-2, după ce fusese 2-1 pentru timișoreni. Când erau în avantaj cei de la Poli au trimis mingea către poartă, iar portarul „petrolist” a oprit-o pe linie.
Bazându-se pe o fotografie, ziarele din București au susținut că balonul ar fi depășit linia porții, deci s-ar fi ajuns să conducă bănățenii cu 3-1, un scor de la care prahovenii nu ar mai fi revenit. Cu victoria ploieștenilor retrograda ASA.
Federația a dictat rejucarea acelei partidei și rezultatul a fost 1-1, unul care i-a trimis pe prahoveni în „B” și a salvat-o pe ASA, viitoarea Steaua București, al cărei loc din prima ligă avea să-l preia Gigi Becali în 2003.
Fără să vrea se joacă de-a Steaua
Patronul FCSB-ului „reușește” să însceneze ironia aceasta într-un moment în care suporterii steliști sunt împărțiți, cei mai mulți au rămas alături de formația lui, alții au migrat către CSA Steaua aflată în liga a doua. Juridic, CSA deține numele, marca tradițională și a obținut în prima instanță și recunoașterea palmaresului.
Fără elemente care să ateste că el ar mai fi proprietarul Stelei reale, Becali și-a condus FCSB-ul pe un loc de baraj pentru salvarea de la retrogradare! Poziția a 14-a, pe care se află roș-albaștrii lui, duce la un baraj de salvare/promovare cu a treia clasată din eșalonul secund.
Trupa lui Dică a obținut o singură victorie în primele nouă etape, 3-2 cu Chindia. Antrenorul și patronul încă mai sunt convinși că imaginea cu clasamentul e una pe care a cauzat-o un context nefavorabil și că echipa e cu mult mai bună de atât.
22 de punctecâștigase FCSB în primele nouă etape din sezonul 2014-2015, stagiunea la capătul căreia roș-albaștrii au primit cel mai recent titlul de campioni. Antrenor era Gâlcă, iar Becali petrecuse în închisoare prima parte a stagiunii. Gigi a renunțat la Costel la finalul campionatului, supărat că antrenorul nu-i executase chiar toate ordinele despre alcătuirea echipei
Gigi Becali: „Dică să facă așa cum spun eu!”
Becali l-a reconfirmat în funcție pe Nicolae Dică după șase meciuri la rând fără victorie, în campionat și în Conference. În același timp, el l-a deposedat pe antrenor de drepturile pe care i le acordase în momentul angajării. Îi impusese recent să schimbe sistemul de joc din 4-2-3-1 în 4-3-3, acum i-a mai trasat și alte criterii.
25 de punctea obținut Reghecampf în primele nouă meciuri din ediția 2013-2014 a Ligii 1, cu opt victorii și un egal, un start aproape perfect. În sezonul acela, FCSB s-a calificat în grupele Champions League, o performanță pe care nu a mai repetat-o nicio echipă românească
„Omrani și Compagno trebuie să fie titulari amândoi. Plus Olaru, Edjouma, Cordea. E prea puternică echipa, d-aia am încredere că o să luptăm din nou pentru titlu”. Ca să-i vadă pe teren pe toți cei care-i plac, Gigi pregătește o nouă mutare tactică: „Am putea să jucăm 4-4-2, cu doi atacanți plus Cordea, Olaru și Coman sau Tavi Popescu”.
Omrani nu a mai jucat din iunie anul acesta și nu a mai marcat din decembrie anul trecut. Becali e convins că franco-algerianul va fi în forma cea mai bună după pauza aceasta pe care o provoacă partidele din Liga Națiunilor.
Gigi Becali vrea iar în Ghencea
Ministerul Apărării Naționale i-a interzis până acum FCSB-ului să-și dispute în Ghencea partidele de pe terenul propriu. Becali nu se lasă. „I-am spus lui Vali Argăseală să trimită o cerere că vrem să jucăm în Ghencea, cred că a și transmis documentul deja”, a povestit Gigi la Pro Arena.
Clubul Sportiv al Armatei și oficialii din Ministerul Apărării au refuzat până acum cererile FCSB-ului, au motivat că ei încă mai au procese cu clubul lui Becali, căruia nu i-ar putea închiria stadionul. Gigi i-a amenințat cu plângeri la DNA.
{{text}}