Opinii

Haruț și Tamm, fiecare cu planeta lui

Articol de Alin Buzărin  —  Tuesday, 20 September 2022

Primul a fost desființat de patron, celui de-al doilea i s-au găsit toate circumstanțele atenuante, deși n-are niciuna.

Toboganul pe care FCSB coboară zgomotos în clasament e înclinat și mai tare de patron, ca alunecarea să fie și mai rapidă. După 1-2 la Craiova, întâistătătorul formației de pe penultimul loc din clasament a susținut un adevărat recital mediatic, pe parcursul căruia a lovit în stânga și în dreapta, a împărțit oamenii, ca de obicei, în buni și răi, dar a mai și încurcat taberele, trimițându-i pe unii răi în tabăra bunilor și invers.

N-a jucat pe postul lui

E de pe altă planetă, nu e bărbat, nu e curajos, du-te, bă, înapoi la Botoșani! Cam aceasta a fost, pe scurt, caracterizarea lui Denis Haruț. Care nu și-a dat autogol, n-a făcut penalty, nu a pasat decisiv adversarilor, ci doar n-a avut o evoluție prea consistentă, pe un post care în mod cert nu e al lui. Haruț e fundaș dreapta sau fundaș central, dar în Bănie a fost folosit mijlocaș central, să suplinească absența lui Edjouma.

Nu e nici Lahm, nici Kimmich

Acum aproape un deceniu, Pep Guardiola prelua Bayernul și inova cu Philipp Lahm, transformat din fundaș dreapta în mijlocaș central. Peste ani, același lucru s-a petrecut și cu Joshua Kimmich, dar mai întâi la echipa națională (a fost idea lui Jogi Low), trecut din apărător lateral în centrul liniei de mijloc. Și de-atunci Kimmich mijlocaș central a rămas. 

E greu de crezut însă că Haruț ar putea copia măcar unul dintre aceste două modele. A fost pus mijlocaș, a făcut și el ce-a putut, a fost schimbat la pauză și de-atunci tot încasează bobârnace.

Cu și fără minge

În schimb, evoluția lui Joonas Tamm n-a fost absolut deloc criticată, ba patronul a mai și spus că bietul eston de-aia a făcut penalty-ul din minutul 30, pentru că a fost lăsat „unu la unu” cu Markovici. 

Dar e interesant să vedem unde a fost lăsat Tamm singur cu adversarul? Aproape de centrul terenului, oricum, cu indulgență, să zicem că la 40 de metri de propria poartă. A început acea cursă în doi, cu estonul tropăind în urma lui Jovan, care a mai avut timp să-l și răsucească de două ori. 

Înalt și rigid, estonul Joonas Tamm este un redutabil fundaș la mingile înalte și unul foarte vulnerabil în duelurile unu la unu (foto: Imago)

De notat și că Markovici, așa rotunjor cum e, a alergat cu mingea la picior mai repede decât Tamm, liber de sarcina de a conduce balonul.

Lovitura de grație, în careu

Când în sfârșit s-a hotărât să-și atace adversarul, ambii se aflau deja în careu și, în urma agresiunii, s-a dat penalty-ul care avea să ducă la deschiderea scorului. Se pune însă întrebarea de ce Tamm n-a atacat mai devreme? Tot cu cartonaș galben se alegea (l-a luat și așa), dar nu rezulta un penalty, ci o lovitură liberă din care probabil că nu s-ar fi întâmplat nimic pe tabelă.

A încurcat galaxiile

Acest comportament defensiv de corijență n-a atras însă atenția patronului. Tamm face parte probabil dintre cei necriticabili. Nici problema înlocuirii la pauză a blondului Joonas nu s-a pus. E drept că nu prea aveau cu cine să-l schimbe, singura variantă cât de cât viabilă fiind coborârea lui Haruț în linia defensivă. Dar asta era cu neputință, cât timp Haruț e lipsit de bărbăție și de curaj, de parcă vine „de pe altă planetă”. Oare Tamm pe ce planetă a fost?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.