Alexandru Ioniță II (27 de ani), acum jucător la Rapid, se consideră nevinovat în cazul de dopaj de la Astra, în urma căruia a fost suspendat un an. Mijlocașul își compară situația cu aceea a lui Magaye Gueye, fost atacant de la Dinamo, suspendat trei luni după ce a consumat cocaină.
UPDATE - Precizările Gabrielei Andreiașu, directorul Agenţiei Naţională Anti-Doping, pentru GSP.ro:
Nu s-a judecat cazul Magaye Gueye, Comisia de Apel urmează să se întrunească. Pentru cocaină, Codul permite o sancțiune de 3 luni cu reducere la o lună dacă se demonstrează ca utilizarea este în afara competiției și nu are legatură cu competiția sportivă. Dacă are legatură cu competiția sportivă și se consideră utilizare în competiție, sancțiunea este de 4 ani.
Pentru metoda lui Ioniță, în 2021, sancțiunea este din start 4 ani. Dacă demonstrează lipsa vinovăției și neglijențe semnificative, sancțiunea se reduce, așa cum a fost cazul. Daca încalcă interdicția de a nu avea nici o calitate în activitatea sportivă, alta decât cea de educație anti-doping, pe parcursul suspendării, se recalculează perioada de suspendare.
Cocaina este substantă de abuz, reglementata distinct de WADA, alături de THC, ecstasy, heroina. Dacă sportivii care sunt sancționați cu 3 luni pentru substanțe de abuz participă la programa de reabilitare, sancțiunea poate fi redusă la 1 lună.
În prezent ANAD colaborează cu ANA (n.r. - Agenția Națională Antidrog) pentru aceste programe de reabilitare. Cele două cazuri, Magaye și Ionita, sunt încă la comisia de apel. ANAD a contestat decizia Comisiei de audiere în cazul Magaye, dar până la o decizie a Comisiei de Apel, sportivul Magaye nu are nicio altă suspendare.
În ceea ce îl privește pe Ioniță, și acestuia i-a expirat perioada de suspendare după recalculare.
Știrea inițială - Alexandru Ioniță se consideră nedreptățit
În aprilie 2021, Alexandru Ioniță II a fost suspendat vreme de un an, după ce a încălcat regulamentul anti-doping prin administrarea intravenoasă de vitamine într-un volum mai mare de 100 de mililitri. Aceeași pedeapsă a primit-o Kehinde Fatai, iar Takayuki Seto a fost suspendat opt luni.
Ioniță era deja suspendat din septembrie 2020, astfel că nu a mai stat mult pe tușă din momentul comunicării deciziei. La mai bine de un an de la acel moment, mijlocașul legitimat în prezent la Rapid susține că nu a fost vinovat, că suspendarea primită a fost „nemeritată”.
Ioniță și-a comparat situația cu cea a fostului dinamovist Magaye Gueye, prins dopat cu cocaină în primăvara lui 2021, ulterior suspendat de ANAD doar pentru 3 luni.
Infuziile și/sau injecțiile intravenoase cu mai mult de 100mL în total, pe o perioadă de 12 ore, cu excepția celor efectuate în mod legitim pe parcursul tratamentelor spitalicești, al procedurilor chirurgicale sau al investigațiilor clinice pentru stabilirea diagnosticului.
- Pasajul de regulament încălcat de Ioniță
Alexandru Ioniță: „Băiatul de la Dinamo a fost suspendat trei luni. Faceți comparație...”
„Nu îmi reproșez nimic, pentru că nu a fost vorba despre doping. Greșeala mea este că nu am fost informat. Nu a fost vorba despre doping, am fost acolo pentru o reclamă și era vorba de vitamine. Nu știam nici despre cantitate, nici că vitaminele sunt interzise.
Am primit un an de suspendare nemeritat pentru că am luat vitamine. În aceeași perioadă, un băiat de la Dinamo e prins cu cocaină, despre care toată lumea știe că este interzisă în sport, și e suspendat trei luni! Faceți comparație... asta-i România!
Nu mi-a fost deloc ușor. Când a venit suspendarea, nici nu aveam bani puși deoparte. M-am descurcat, am avut familia aproape. A fost o importantă lecție de viață, mă bucur că am trecut peste ea și am luat doar lucrurile pozitive”, a precizat Ioniță într-un interviu pentru revista Fanatik.
Domnul Mutu mi-a spus că avem un lucru în comun și nu știam la ce se referă. «Ce, Mister?» «Păi amândoi am fost suspendați, doar că pentru motive diferite». Mă bucur că a venit la mine să-mi spună așa ceva. Și dânsului i-a fost greu în acea perioadă și probabil știa prin ce trec și eu.
- Alexandru Ioniță II
Alexandru Ioniță acuză: „ANAD a vrut doar să ne sancționeze, nu conta cum!”
Totodată, Ioniță și-a prezentat varianta cu privire la faptul că și-a retras mărturia făcută inițial pentru ANAD cu doar două zile înainte ca Agenția Națională Anti-Doping să comunice decizia.
GSP.ro a relatat la acea vreme despre schimbarea la 180 de grade a lui Ioniță.
„Am cerut la început mai multe informații domnului Cristi Balaj, care era șeful ANAD atunci. El mi-a spus așa, ca de la prieten la prieten - sunt exact cuvintele dumnealui - că risc 4 ani de suspendare dacă nu recunosc că am depășit cantitatea. Că Astra va fi retrogradată, că naționala nu o să mai participe la meciuri internaționale.
Atunci am zis: «OK, deci voi vreți sub orice formă, chiar dacă aveți fișă de la clinică în care apare că nu am depășit 100 de mililitru și nu vă interesează de ea, să declar că am depășit cantitatea și să accept o pedeapsă mai mică». Am mers, am dat declarația asta și așteptam răspuns la următoarea comisie.
Au mai trecut 6 comisii, se făcuseră deja 6 luni de când tot judecau. Întrebam ce se întâmplă cu mine și-mi spuneau: «Da, da, tu îți menții declarația!» M-am simțit luat la mișto. Am mers la avocat, i-am spus ce se petrece și am decis să-mi schimb prima declarație.
Repet, o dădusem pe aceea pentru că-mi spuseseră că altfel vor fi multe sancțiuni și că au multe probe împotriva mea. Dar proba mea de la clinică nici nu au luat-o în considerare. Pur și simplu ANAD nu dorea să se judece cu clinica, ci doar să arate că-și face treaba și să ne sancționeze pe noi, pe sportivi! Nu conta cum!”
Mereu m-am întrebat, mă mai întreb și acum, de ce s-a făcut transferul meu la CFR Cluj. Lui Dan Petrescu nu-i plăcea că nu eram pe stilul dânsului, că nu eram agresiv, că nu mă apăram destul de mult, că nu aveam atât de multe reușite pe cât și-ar fi dorit el. Am fost dorit atât de mult, dar nu am avut atâtea șanse la cât m-au dorit.
- Alexandru Ioniță II
{{text}}