Fotbalistul Rapidului, om de bază al coliderului campionatului, susține în continuare că a fost suspendat degeaba pentru dopaj.
La Rapidul urcat (provizoriu) alături de Farul pe primul loc al clasamentului, altădată capriciosul Alex Ioniță II este unul dintre oamenii esențiali.
Tehnic a fost dintotdeauna Alex, disciplinat, riguros și în slujba echipei mai puțin. Și sigur că în povestea asta cu zâne intervine rolul antrenorului Adrian Mutu.
Nu întâmplător, așadar, una dintre cele mai frumoase declarații din fotbalul declarațiilor serbede îi aparține chiar lui Alex Ioniță II. "Mi-am acceptat greșelile, acum mă bucur de viață, de familie și de fotbal!". Să strigi de bucurie, nu altceva!
Alexandru Ioniță // FOTO: Imago
Mai bine cocaină decât vitamine?
Din păcate, împăcarea lui Ioniță cu lumea nu a durat. Urmărit de fantomele trecutului recent, jucătorul de 27 de ani se consideră în continuare nedreptățit în cazul de dopaj în care a fost implicat atunci când evolua pentru Astra Giurgiu și, într-un interviu acordat publicației Fanatik, își compară suspendarea de un an cu aceea de 3 luni a fostului dinamovist Magaye Gueye, pentru consum de cocaină.
Chiar nu a înțeles?
Ciudat este că Alex Ioniță II pare să nu fi înțeles de ce s-au făcut vinovați el și cei doi colegi de echipă și de transfuzie, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, atunci când ANAD anunțase verdictul. Pare să nu fi înțeles sau chiar nu a înțeles.
Clinica, cuibușor de nebunii
În aprilie 2021, Alexandru Ioniță II era suspendat vreme de un an, după ce a încălcat regulamentul antidoping printr-un tratament de vitaminizare prin transfuzie. Transfuzia este o procedură interzisă de Agenția Mondială Antidoping dacă se dovedește că substanțele perfuzate depășesc cantitatea de 100 de mililitri.
Imaginile online postate de clinica unde avusese loc terapia, pe atunci locul de muncă al soției lui Fatai, dovedeau tocmai asta, încălcarea protocolului antidoping.
Faptul că Ioniță, Seto și Fatai au susținut că nu știau că apelaseră la o procedură interzisă nu îi exonera de vină a fost motivarea ANAD. În conformitate cu regulile Agenției Mondiale (WADA).
Ca de la prieten la prieten
Faptul că Ioniță contestă decizia ANAD și acum, la doi ani de la eveniment, după audieri și procese, după tergiversări și retractări, nu este semn bun. Și nu neapărat în plan personal, cariera lui putând continua fără probleme în nota sezonului în curs. Adică de la bine în sus.
Esența mesajului transmis de atacantul Rapidului este însă alta: el în continuare clamează nevinovăția, pretinzând că nu știe de ce a fost suspendat și că a fost victima unui complot al agenției conduse la acea vreme de Cristi Balaj. Care "ca de la prieten la prieten" l-ar fi sfătuit să se declare vinovat pentru a obține o reducere a pedepsei.
Știință și neștiință
E grav dacă lucrurile au stat așa, dar Ioniță tot nu iese nevinovat din afacere. Dacă apelezi la o substanță de pe lista neagră WADA sau la o procedură interzisă de aceeași agenție, te faci vinovat de încălcarea codului antidoping. Punct. Indiferent dacă o faci cu bună știință, cu neștiință ori din credulitate, cazul pretins de cei trei muschetari ai vitaminelor.
Un om informat greșește mai greu
Datoria unui sportiv tocmai asta este, să fie informat. Este în primul rând o datorie personală, dar este și aceea a clubului. În afară de a asigura salariile și condiții optime de antrenament, cluburile noastre ar mai avea și obligația să se asigure că jucătorii cunosc regulamentele.
Nu să îi plimbe pe la muzee și să-i pună să citească Homo Sapiens, deși poate că n-ar strica, dar să îi țină informați.
În context, bună gluma lui Mutu referitoare la trecutul lui și al lui Ioniță.
"Domnul Mutu mi-a spus că avem un lucru în comun și nu știam la ce se referă. «Ce, Mister?» «Păi, amândoi am fost suspendați, doar că pentru motive diferite»". Vezi, dragă Alex, efectul cocainei și al "vitaminelor" trece, umorul însă nu moare niciodată!
{{text}}