Campion cu Tampere United în 2006, fostul stoper Vasile Marchiș (50 de ani) locuiește în Finlanda și avertizează că Markku Kanerva „a creat un sistem special de informație în jurul echipei, de aceea joacă foarte bine tactic. Așa au ajuns la Euro”. Vineri, România îi va înfrunta pe nordici în Nations League.
- Finlanda - România, programat vineri, 23 septembrie de la 21:45 va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Antena 1
- România - Bosnia și Herțegovina , programat luni, 26 septembrie, de la 21:45, va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe PrimaTV
- Reporterul Marius Mărgărit și fotoreporterul Raed Krishan sunt corespondenții Gazetei Sporturilor în Helsinki (Finlanda) și transmit cele mai importante informații pentru cititorii GSP.ro.
Stabilit de aproape 30 de ani în Finlanda, într-un mic orășel, Rauma, situat la 250 de kilometri nord-vest de Helsinki, Vasile Marchiș s-a retras din fotbal în urmă cu 4 ani și s-a apucat de arbitraj.
Singurul fotbalist român care a luat titlul aici, în 2006, cu Tampere United, e conectat la ce se întâmplă în fotbalul românesc:
„Avem Digi și normal că urmăresc toate meciurile din campionatul nostru. Eu n-am apucat să joc acasă la prima ligă, dar, sincer, mi se pare că nivelul e tot mai scăzut. Dovadă că nu mai avem rezultate nici cu cluburile, în Europa, nici cu naționala”.
Vasile Marchiș este acum arbitru de copii și mecanic de întreținere
- Vasile, ce faci, cum ești?
- M-am stabilit aici, în Rauma, unde e bine și liniște, față de Helsinki. Cu familia, cu munca, cu arbitrajul. Că acum 4 ani, când m-am lăsat, m-am apucat și de asta, la nivel de copii. Am făcut de toate prin fotbalul din Finlanda. Ca să mă laud și eu puțin, am fost desemnat cel mai bun stranier, cel mai bun jucător din campionat, am luat un titlu, iar acum doi ani am fost votat cel mai bun arbitru din regiune, cum ar fi la noi, pe județ. Îmi place, mă ține în formă treaba asta.
- Unde mai lucrezi?
- Acum sunt un fel de mecanic de întreținere la o fabrică de robineți, cea mai cunoscută în Finlanda, „Oras”. E bine, nu mă pot plânge. Pe vremea mea, în Finlanda nu se câștigau așa mulți bani din fotbal. Tampere United nu era printre echipele cele mai bogate, contractele erau de 3.000-5.000 de euro, primele de victorie vreo 600 de euro. Noi eram așa, un fel de Sepsi. Plăteau mereu la timp, dar nu foarte mult. Iar pensie de fotbalist nu există. A fost bine, dar acum trebuie să muncesc ca să întrețin familia.
- Tampere United a căzut rău.
- Acum e în liga a 3-a, după scandalul cu implicarea în meciuri trucate pentru pariuri, de prin 2010-2011. Eu nu mai eram acolo, plecasem din 2007, la Mypa, când au și fost excluși din toate competițiile. Aveau un patron chinez care făcea lucruri d-astea, era băgat cu pariuri prin Singapore. După vreo doi ani, au reînființat clubul, au cumpărat palmaresul vechi și au luat-o de la capăt.
Vasile Marchiș: „Campionatul Finlandei e pe plus acum față de România”
- Te uiți la fotbalul românesc, cum ți se pare?
- Sincer, a cam scăzut nivelul, față de ce știam pe vremea când jucam eu. Atunci era mai multă calitate individuală. Se întâmplă ceva la copii și juniori, poate nu-i creștem bine. Nu mai avem jucători exponențiali, nici rezultate. Nici la nivel de cluburi, nici la națională. Nu poți să spui că e bine, dacă așa se vede.
- Mai bun campionatul în Finlanda?
- O să pară ciudat că spun asta, dar cred că acum da, e un pic pe plus. Când jucam eu, mai veneau 2-3 jucători din România să joace aici. Acum văd că e invers, au început să ia românii fotbaliști din campionatul finlandez. Uite, Boateng de la CFR e un exemplu, el a fost transferat de la Kups, apoi Jair, de la Petrolul, adus de la HJK. Deci, parcă ceva s-a schimbat.
- Dar avem două echipe acum în grupele Conference League.
- OK, dar e ultima competiție ca nivel, iar rezultate tot nu sunt. Iar Finlanda o are pe HJK în Europa League. OK, au șanse mici cu Sevilla și Roma în grupă, dar sunt acolo. Iar la națională, ei au fost la ultimul Euro. În premieră, dar au fost, iar noi nu.
Vasile Marchiș prefațează Finlanda - România: „Cred că va fi un meci tacticizat, scor strâns”
- Vii la meciul de vineri?
- Nu, nu pot. Sunt ocupat cu munca, sunt cam departe și se joacă și târziu. Dar o să-l văd la televizor, normal.
- Ce crezi că va fi?
- Un meci echilibrat și, sper eu, și frumos. Ei vin după Euro, câțiva dintre jucătorii de bază s-au retras și caută să schimbe din mers. Uite, Raitala abia ce a anunțat că renunță la națională, după ce făcuseră la fel Sparv, Toivio, Arajuuri. Ei încearcă acum să reclădească, să aducă jucători noi lângă cei mai experimentați. Noi încercăm să ne revenim, după ani fără calificări, fără rezultate. Probabil că va fi un meci tacticizat, un scor strâns, cum au fost și în ultimele partide directe. Poate Finlanda e ușor favorită, dar nu e exclus ca România să dea lovitura. Eu văd o remiză.
- Cine crezi că ar putea fi protagonistul, jucătorul care ar putea face diferența?
- Finlanda îl are pe Pukki, e golgheterul lor all-time și e în mare formă și la Norwich. Mai e și Pohjanpalo. La noi, eu parcă aș miza pe Alibec. E incredibil ce schimbare, de când s-a întors la Hagi. Altă alură, determinare, atitudine. Dar pericolul cel mare vine din altă parte, e Markku Kanerva, selecționerul lor.
Selecționerul Markku Kanerva, „omul momentului în fotbalul din Finlanda”
- Cum așa?
- Păi, el e omul momentului în fotbalul finlandez. E profesor la școala elementară, un foarte bun psiholog și mai ales strateg. I-a convins pe jucători să respecte cu strictețe tactica și stategia lui. Și a reușit o minune cu această calificare istorică la Euro 2020. Finlanda este o echipă extrem de disciplinată. Iar Kanerva, pe care îl cunosc, e un om formidabil, dar puțini știu că are mulți colaboratori în staff.
- Așa...
- Vreo trei urmăresc meciul din tribună, pe compartimente, fundași, mijlocași, atacanți. Îi comunică direct cum se mișcă fiecare, echipa în ansamblu. Apoi, alți trei sunt la computere, știe în orice moment parametrii fizici ai jucătorilor. Este foarte informat, tehnic și tactic a dus Finlanda la un alt nivel. Nu am auzit ca la noi să fie așa ceva.
- Tu cu cine o să ții, sincer?
- Am trecut de faza aia, cu cine țin, m-am mai temperat. De la o vârstă, altele sunt prioritățile. Normal, o să mă bucur dacă va câștiga România. Poate ceva mai puțin dacă învinge Finlanda, recunosc. Dar nu mai sunt așa pornit. Sunt un spectator care vrea să vadă un meci bun. Dar eu așa cred, că va fi un egal.
Ce a mai spus Vasile Marchiș
Mă uit și nu-mi vine să cred că în fruntea Superligii sunt echipe nou-promovate, precum Petrolul și Hermannstadt. OK, în frunte e Farul lui Hagi și Rapidul, dar și această ierarhie de moment spune ceva despre valoarea campionatului din România.
Cel mai probabil, Finlanda se va apăra foarte organizat și va încerca să dea lovitura pe contraatac. Coloana lor vertebrală este Hradecky - Kamara - Pukki. Românii trebuie să fie la fel de disciplinați. Și atenți la fazele fixe.
Kanerva a avut parte de răbdare. E la națională din 2015 și a avut rezultate abia acum. La noi nu există așa ceva. Tot trăim din amintiri vechi de 20-30 de ani, ne raportăm la ele, însă e greu să ajungi iar acolo dacă nu se construiește de la capăt.
Văd că iar sunt scandaluri în fotbalul nostru, Petrescu e în litigiu cu CFR, acum se pune presiune pe Iordănescu că va fi schimbat, jucătorii sunt neplătiți, cluburile intră în insolvență. Asta nu poate să fie bine.
Aici, hocheiul e încă pe primul loc. Și la fabrică, colegii de serviciu numai despre hochei vorbesc. Fotbalul e un subiect așa, la și altele, ce mai rămâne.
L-a marcat pe Teemu Pukki la debutul în prima ligă
Fost stoper, Vasile Marchiș și-a amintit că în urmă cu 15 ani l-a avut ca adversar pe golgheterul de azi al Finlandei, Teemu Pukki. „El avea 19 ani și era văzut ca o mare speranță a lor. Juca la KTP, eu la Mypa. L-am ținut bine, n-a mișcat, dar se vedea că are clasă. Nu cred că m-a uitat. A continuat să joace foarte bine și după nici doi ani a semnat cu Sevilla. Foarte bun jucător”, a povestit Marchiș.
{{text}}