Un parcurs solicitant cu aproape 4.000 de metri de cățărare și un final rapid pe coasta Pacificului înseamnă că doar un ciclist complet poate deveni, duminică dimineață, noul campion mondial. Plutonul nu duce lipsă de așa ceva.
Cei mai buni cicliști ai lumii se întâlnesc duminică în Wollongong, Australia, în lupta pentru tricoul curcubeu (transmisiunea Eurosport începe în jurul orei 04.00).
Nu toți sportivii au ajuns la antipozi - din cauza sezonului complicat și a călătoriei lungi - dar cei mai buni oameni ai plutonului sunt gata să dea tot ce au pentru cea mai importantă cursă a finalului de an.
Belgia este probabil principala favorită, cu doi dintre cei mai buni rutieri ai sezonului - Wout van Aert și Remco Evenepoel -, iar Tadej Pogacar și Mathieu van der Poel au și ei o șansă uriașă la victorie.
Tocmai de aceea, este de așteptat ca celelalte echipe naționale să încerce să schimbe dramatic scenariul cursei care are o lungime de 267 de kilometri, cu 3.945 metri de cățărare.
Cum arată parcursul de la Campionatele Mondiale de ciclism
Traseul poate fi împărțit în trei secțiuni distincte. Mai întâi avem în jur de 27 de km, de la start până pe coastă, în Wollongong.
Apoi, plutonul parcurge o buclă de 34 de kilometri, care include Muntele Keira. Vorbim despre o cățărare de 8,7 km care începe abrupt, dar se stabilizează la o pantă medie de aproximativ 5%.
Este însă mult prea departe de final pentru a face vreo diferență.
Cea mai importantă parte a rutei este circuitul vălurit de 17,1 km în centrul orașului Wollongong. Cicliștii îl vor parcurge de 12 ori.
Circuitul are două cățărări notabile: una de 700 de metri, cu o pantă medie de 6,7%, și cea mai relevantă, cățărarea de pe Mt. Pleasant, care are 1,1 km și o pantă medie de 7,7%, cu maxime de 14%.
Plasat cu aproximativ opt kilometri înainte de final, Mt. Pleasant reprezintă probabil principala dificultate a traseului și punctul de pe care se pot lansa atacurile decisive.
Este o urcare cu rampe foarte abrupte în partea de jos și în partea de sus, cu o secțiune mult mai ușoară între ele.
Scenariul cel mai probabil este cel în care un grup restrâns scapă de pluton, dar există șanse ca unii cicliști să revină pe ultima parte a circuitului.
Ultimii kilometri sunt relativ simpli și circuitul se termină pe malul oceanului, în Wollongong, cu un sprint foarte rapid - cel puțin potrivit lui Mark Renshaw.
Cine sunt favoriții
Marele învins din Turul Franței 2022, Tadej Pogacar, este unul dintre favoriții de cinci stele la Wollongong.
Pogacar este mai bine cunoscut pentru abilitățile sale în cursele pe etape, iar cele două ediții câștigate ale Turului Franței stau mărturie, dar ultimele sezoane au arătat că slovenul poate și vrea foarte mult să se impună și în cursele de o zi.
Că a câștigat deja Liège-Bastogne-Liège și Il Lombardia este cunoscut. Relevant este însă că slovenul a câștigat chiar săptămâna trecută GP de Montreal, într-o luptă directă la sprint cu Van Aert.
Așa cum a făcut în Canada, Pogacar va dori să își obosească rivalii pe cățărări, pentru a-i învinge apoi pe ultimii metri.
Celălalt favorit de cinci stele este Wout van Aert, omul care a făcut spectacol în Turul Franței, ajutându-și colegul, pe Jonas Vingegaard, să câștige.
Asemenea lui Pogacar, belgianul poate câștiga cursa în orice scenariu, îndepărtându-se pe cățărare sau așteptând sprintul final.
El a renunțat la contratimp pentru această cursă, un semn că este determinat să dea totul pentru a câștiga.
Acest lucru ar putea însemna că este mai puțin obosit. Și obosit a părut că este la Montreal, atunci când a fost învins la sprint de Pogacar. Cât de mult îl va solicita parcursul foarte lung din Wollongong și cățărarea de pe Mt. Pleasant, aparent potrivită pentru un ciclist de clasice ca el, rămâne de văzut.
Van Aert va avea un atu în persoana colegului său Remco Evenepoel, proaspătul câștigător al Vueltei, la rândul lui unul dintre favoriții cursei de duminică.
Evenepoel nu are un sprint decent, dar are capacitatea de a lansa un atac devastator pe cățărări, așa cum a făcut-o în primăvară în Liege. Orice ezitare a favoriților în urma tânărului belgian s-ar putea dovedi fatală. Abilitățile sale de contratimpist i-ar putea permite să rămână singur până la final.
Anul trecut, colaborarea dintre cei doi nu a mers așa cum ar fi trebuit, dar Van Aert și Evenepoel par să se fi împăcat.
În vreme ce comentatorii sunt ezitanți în privința șanselor lui Mathieu van der Poel - probabil din cauza prestanței sale mediocre în Turul Franței - pare destul de clar că olandezul are și el o șansă mare la victorie.
Van der Poel este capabil să treacă de toate cățărările dificile, iar recenta sa victorie în GP de Wallonie sugerează că s-a pregătit foarte bine pentru cursa de duminică.
Asemenea lui Van Aert și Pogacar, olandezul poate foarte bine să câștige la sprint dintr-un grup restrâns. Iar olandezul are și el un atu în persoana lui Dylan van Baarle, marele câștigător al Paris-Roubaix de anul acesta, care se poate impune în Australia, în vreme ce toți ochii sunt ațintiți pe colegul său.
Dintre toți favoriții de top, cele mai multe necunoscute planează în jurul lui Julian Alaphilippe, omul care a câștigat ultimele două tricouri curcubeu.
În mod normal, parcursul ar fi unul perfect pentru francez, dar Alaphilippe a avut un an dificil, cu lungi absențe din pluton, cauzate de accidentările din Liege și apoi Vuelta.
Francezul nu poate fi neglijat și dacă forma lui nu a ajuns acolo unde ar trebui, nicio problemă, echipa Franței are suficiente nume pentru a lupta totuși pentru victorie.
Romain Bardet și în special Christophe Laporte au avut un an destul de bun, iar Benoît Cosnefroy, care a câștigat recent GP de Québec, ar putea avea și el un cuvânt de spus.
Țara gazdă are și ea cel puțin doi cicliști cu șanse la victorie - Michael Matthews și Simon Clarke.
Matthews a avut un sezon bun, cu o victorie în Turul Franței, rezistă cățărărilor și, așa cum chiar el a spus, visează la tricoul curcubeu în fiecare noapte.
Biniam Girmay, un alt favorit, va conduce o echipă eritreeană formată din nu mai puțin de șase oameni, mulțumită rezultatelor bune de peste an. Tânărul de 22 de ani a avut un sezon fulminant, cu victorii la Gent-Wevelgem și o etapă din Giro d'Italia.
Echipa Italiei ar putea avea și ea un cuvânt de spus, cu Alberto Bettiol, fostul câștigător al Turului Flandrei, și perenul Matteo Trentin în prim plan.
Nimeni nu îl poate uita pe Peter Sagan, chiar dacă forma sa din ultimii ani nu a mai dat multe speranțe fanilor.
Iar oameni precum elvețianul Stefan Küng, britanicul Fred Wright sau danezul Magnus Cort ar putea avea și ei un cuvânt de spus.
{{text}}