Nationala

Edi Iordănescu le răspunde contestatarilor înainte de România - Bosnia: „Sunt aceleași personaje mereu care așteaptă după meci”

Edi Iordănescu

Articol de Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video)  —  Sunday, 25 September 2022

Edi Iordănescu (44 de ani), selecționerul naționalei României, a susținut o conferință de presă înaintea partidei cu Bosnia din Liga Națiunilor. 

  • România - Bosnia și Herțegovina , programat luni, 26 septembrie, de la 21:45, va fi LiveTEXT pe GSP.ro și televizat pe PrimaTV

Selecționerul a vorbit pe larg despre meciurile de până acum ale României în Liga Națiunilor și așteptările pe care le are la partida cu Bosnia. 

Acesta a ținut să le răspundă criticilor venite tot mai des și a vorbit din nou despre o posibilă pleacre de pe banca României. De asemenea, a comentat și acuzația-șoc lansată de Mihai Stoica, cum că Maxim și Mitriță au refuzat să mai vină la națională.

Edi Iordănescu, înainte de România - Bosnia: „Acolo unde simt jumătăți de măsură, jucătorii vor fi direct excluși”

>

Cele mai importante declarații făcute de Iordănescu:

  • „Trebuie să plecăm de la ideea că venim după un meci din Finlanda unde nu ne-am îndeplinit obiectivul propus, acela de a aduce 3 puncte. Pregătirea jocului a fost în sensul ăsta, abordarea și reacțiile pe care le-am avut pe parcursul meciului au fost în sensul ăsta. Consider că e încă un meci în care meritam mai mult și puteam mai mult. Au fost foarte multe elemente bune. Prioritatea noastră pentru ultimul meci e să obținem 3 puncte și cu puțină șansă să urcăm un loc în clasament”
  • „Dar în paralel, avem un joc acum plus acțiunea din noiembrie (nr. meciurile amicale ale României) care ar trebui să reprezinte jocurile consolidării unei echipe noi. Sunt multe elemente bune pe care ar trebui să le luăm din meciul cu Finlanda. În primul rând, s-a văzut că a fost o altă mentalitate. A fost un alt curaj, o altă abordare și preocupare. Am demonstrat că putem să funcționăm bine în echipă, că putem să avem inițiativă. Când ai curaj, încredere și interpretezi bine jocul în teren putem produce un fotbal bun”
  • „Dacă analizăm cele 5 meciuri din grupă, exceptându-le pe cele două cu Muntenegru, care efectiv ne-au pus la pământ, echipa a avut 3 jocuri bune. În Bosnia meritam cel puțin un punct, am făcut un joc bun acasă cu Finlanda și l-am câștigat. Am făcut acum un meci bun și trebuia să-l câștigăm. În mod obiectiv trebuia să avem câteva puncte în plus cu puține șanse. Îmi doresc ca impresia lăsată să o consolidăm, să o transformăm în normalitate și atunci sunt sigur că șansele pentru un rezultat pozitiv sunt semnificativ mai mari”.
  • „Sunt și câteva probleme. Ceva oboseală, ceva lovituri, sunt câteva incertitudini. Vom vedea azi, mâine ce alegeri vom face. Dar dacă vom avea inspirație în a alege un prim «11» cât mai competitiv cu chimie bună cu siguranță că avem șansă pentru un rezultat pozitiv. Așteptați-vă la un joc extrem de disputat și la un adversar care va veni mult mai degajat și mai determinat decât probabil mulți anticipează. Nu au nimic de pierdut, vin cu spirit, vin cu energie. Dacă ne uităm și la banca pe care au avut-o cu Muntenegru, sunt jucători care joacă constant la un nivel bun”
  • „Ne așteptăm la un meci mai mult decât disputat. Apărarea a fost distrusă în dubla cu Muntenegru. În celelalte meciuri nu a fost așa de rău. Am luat 2 goluri în 3 mecuri. Bosnia are calitate individuală foarte multă, ați văzut ce înseamnă un atacant pur-sânge la Finlanda. În Finlanda am avut șanse, am avut mai multă inițiativă. Am creat multe ocazii, dar le-a lipsit interpretarea corectă în fața porții și mai mult sânge rece. Dacă nu am marcat nu pun pe lipsa șansei, ține tot de noi”.
  • „Consider că la echipa națională puteau fi și alte nume de selecționer. Eu sunt cel care mereu am subliniat faptul că avem antrenori foarte buni. Sunt persoana care poate face comparație pentru că am și călătorit mult în trecut. Nu mă refer la ultima experiență (n.r. - vizita la antrenamentul celor de la Real Madrid), pentru că a fost experiență la cel mai înalt nivel și totul se făcea acolo la cel mai înalt nivel. Și în trecutul îndepărtat am călătorit foarte mult, am interacționat cu mai mulți antrenori și am văzut cum sunt echipele organizate. Am încercat să mă dezvolt cât se poate de mult și voi face asta până în ultima zi când voi activa. Antrenorul român lucrează și științific și analitic și în detaliu. Sunt mulți antrenori care puteau fi aici”.
  • „Nu este drept să avem poziția pe care o avem încă de la început. Am plecat cu stângul. Deja după prima acțiune pe care am avut-o discutam despre viitor, despre cât va sta antrenorul”.
  • „Am arătat mult respect presei, însă când depășim o anumită graniță și transformăm anumite lucruri în jigniri este peste capacitatea mea de a înțelege. Le dau la o parte, m-am învățat cu ele. Este trist pentru că s-a întâmplat și cu cei de dinaintea mea. Sunt aceleași personaje care așteaptă după meci să facă asta. Dacă iubești cu adevărat țara și echipa națională și ești critic e bine când ești obiectiv, dar când o duci în altă sferă deja e o problemă”.
  • „Sunt lucruri care mă denigrează și nu fac cinste. Iordănescu acolo unde a fost a muncit și a muncit în condiții foarte grele. Am fost și la Liga 3 și la Liga 2. Am 12 ani de zile de când e antrenor. Am antrenat peste 500 de jucători, e o experiență pe care o am în spate. Am intrat cu 4 echipe diferite în play-off și am parcurs niște etape firești. Când sunt analizat eu ar trebui să fie mai multă obiectivitate”.
  • „Așteptam toți mai mult de la această grupă, dar eu semnalam de la început că va fi un drum lung și anevoios. Un criteriu fundamental privind ceea ce înseamnă viziunea mea asupra fotbalului și a echipei naționale este că în afară de forma de moment și continuitate, este dorința foarte mare și necondiționată a jucătorilor să vină la echipa națională. Acolo unde simt jumătăți de măsură, există anumite rețineri dintr-un motiv sau altul, din punctul meu de vedere va fi direct excludere”. 
  • „Doar așa putem să consoldiăm spirit, mentalitate. În ceea ce îi privește pe Maxim și Mitriță este o poveste complexă, nu pot să comentez ce apare în spațiul public. Am avut contact cu Maxim mai mult decât Mitriță în ultma perioadă. Am fost și în Turcia să-l vizitez, a avut o atitudine extraordinară în iunie. Mitriță e un talent care încă nu reușește să descopere ce ar trebui să o facă, sper o găsească”.
  • „Important e să vedem cum terminăm, e important să aducem 3 puncte în acest ultim joc. Pot conta în clasament dar și ca impresie, ne reconfirmăm că ce începem să arătăm se poate transforma în normalitate.

După această acțiune e firesc, profesionist să ne așezăm, să analizăm și să vedem ce putem face în continuare pentru interesul echipei naționale. Când vezi ce se întâmplă cu 3 selecționeri înaintea ta, te aștepți. Sunt multe lucruri care dacă mi se întâmplau acum 10 ani le puneam infinit mai mult la suflet decât le pun acum. Dacă există un regret, e acela că mi-aș fi dorit să lucăm mai mult în echipă. 

- Edi Iordănescu, selecționer România

Cum evită România ultimul loc din Liga Națiunilor

Luni, de la 21:45, Finlanda joacă în Muntenegru, iar România primește vizita Bosniei. Din nefericire, „tricolorii” nu stau la mâna lor, astfel că un succes al finlandezilor la Podgorica ne menține pe poziția a 4-a indiferent de rezultatul nostru cu Bosnia.

Pentru a evita retrogradarea din Liga Națiunilor, România este obligată să câștige cu Bosnia. De asemenea, în același scenariu, Finlanda nu trebuie să câștige cu Muntenegru. Mai există o varianta ca noi să facem egal, iar Finlanda să piardă cu Muntenegru.

Concret, România trebuie să obțină contra Bosniei mai multe puncte decât va obține Finlanda în Muntenegru. La egalitate de puncte, „tricolorii” au avantajul meciurilor directe cu Finlanda (1-0, 1-1). Mai sus de locul 3 nu putem urca.

Clasamentul în grupa României de Liga Națiunilor

Dacă vom termina pe locul 3rămânem în Liga B din Liga Națiunilore poziția care practic nu înseamnă nimic, nici în bine, nici în foarte răupăstrăm șanse infime de a fi la baraj, depindem de mult prea multe variabilesigur vom fi în urna a 3-a la tragerea la sorți pentru preliminariile CEDacă vom termina pe locul 4

  • retrogradăm în Liga C din Liga Națiunilor, acolo unde în acest moment evoluează echipe precum Gibraltar, Feroe, Lituania, Kazahstan, Cipru, Luxemburg
  • nu avem șanse să ajungem la barajul pentru Campionatul European prin Liga Națiunilor, cel mai important obiectiv pe care îl aveam în această competiție
  • rămânem în urna a 3-a pentru tragerea la sorți a preliminariilor CE, astfel că va trebui să trecem peste cel puțin una dintre cele două echipe aflate peste noi la startul preliminariilor

Citește și alte știri despre echipa națională:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.