Altele

Triumf românesc după 5 ani în proba-regină a canotajului » Cum s-a trăit de la fața locului finala istorică

+32 Foto
Barca de opt plus unu feminină a României adus duminică la Racice o victorie superbă, în ultima cursă din programul competiției. Tricolorele nu mai câștigaseră în această probă din 2017!

Articol de Cristi Preda (foto), Luminița Paul  —  Sunday, 25 September 2022

Barca de opt plus unu feminină a României adus duminică la Racice o victorie superbă, în ultima cursă din programul competiției. Tricolorele nu mai câștigaseră în această probă din 2017!

  • Corespondenții GSP la Racice, Luminița Paul și Cristi Preda, trimit reacții și imagini de la fața locului.

România a triumfat din nou în proba-regină a canotajului, cea de opt plus unu. Este, în mod tradițional, cursa care încheie orice competiție importantă, funda colorată care se așază peste încă o ediție. 

În larma creată de muzică, chiotele de pe margine, aplauze, cele 9 fete au pornit de pe culoarul unu cu o hotărâre ieșită din comun. Pe parcursul zilei avusese loc o schimbare în componența bărcii, Simona Radiș a intrat ștroc în locul Denisei Tîlvescu, dar acest lucru nu a influențat evoluția sportivelor.

"Dimineață am aflat că Denisa s-a simțit rău, nu știam exact ce o să facem, am avut emoții pentru că am schimbat în ultima clipă cu Simona. Bineînțeles, știam că ea este un ștroc foarte bun, dar nu era sigur", a povestit după cursă Mădălina Bereș. "Toată lumea a avut emoții, cum ne adaptăm, cum ne unim, dar am reușit să legăm echipă și să facem lucruri frumoase, asta a fost bine, că ne-am mobilizat", a explicat ea.

Atitudine sută la sută

Au plecat tare, ca din pușcă, "asta înseamnă atitudine", exclama din fața unui ecran imens pe care se succedau imaginile și datele tehnice Elisabeta Lipă, și au menținut ritmul până la capăt. Primele la 500m, apoi și la celelalte repere, avantajul a crescut pe măsură ce cursa înainta. 

"La finală toată lumea pleacă pe cât de tare poate și încearcă să țină cât mai bine. Am avut o strategie, nu se pleacă în cursă fără, și am reușit să o ținem, asta contează pentru că de multe ori pleci cu o strategie și nu poți să o menții, s-o duci până la capăt", a explicat Bereș.

Secundă cu secundă și metru cu metru aurul se desena tot mai clar. Și a venit până la urmă, într-un final entuziasmant, salutat de pe mal cu strigăte care au umplut aerul cu decibeli. Cu 3,9 secunde mai rapide decât olandezele, româncele Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș și cârmaciul Victoria Petreanu au adus aurul mondial în această probă după 5 ani, ultima dată triumfaseră în 2017, la Sarasota.

+32 Foto
FOTO: Cristi Preda

„Au menținut viteza”

"Cursa am simțit-o bine, a fost pregătită, am avut o mică problemă de dimineață, am schimbat și se pare că schimbarea a fost bună", a spus la final antrenorul Marcus Despina. 

"Fetele au menținut viteza, au muncit extraordinar acasă, le mulțumesc pentru ce au făcut și sunt fericit, sunt campioane mondiale! De pe margine, eu merg cu bicicleta, dar am emoții, am întotdeauna, sărim, fluierăm, vorbim, de aceea se duce vocea", a adăugat el zâmbind. Epuizate și fericite, fetele și-au primit medaliile, au sărit, au surâs larg și au ascultat imnul cu mâna la inimă. Apoi, când au ajuns la ponton, au aruncat-o în apă pe cârmăcița Victoria Petreanu, ca să păstreze tradiția. Nici că se putea o încheiere mai potrivită pentru o ediție de aur.

Este o platformă pentru Paris, un proiect pe care încercăm să-l facem, să ducem cât mai multe bărci la Jocurile Olimpice, aici am avut 9 finale și am câștigat 4, ceea ce este bine
Marcus Despina, antrenor 

Pentru mine medalia de aur înseamnă foarte mult pentru că am construit un echipaj de opt în ani de zile, acesta a fost făcut în două-trei săptămâni, a fost o presiune pe noi fiindcă am avut așteptări mari, mai ales după Europene

Ne bucurăm foarte mult, prima cursă nu ne-a ieșit, nu ne-am regăsit și ne-am gândit că în finală trebuie să rămânem pe ritm, asta conta cel mai mult
Mădălina Bereș 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.