Campionate

Veste proastă pentru România: UEFA abandonează proiectul cu 32 de echipe pentru Euro 2028. Cine s-a opus

Stemă UEFA, foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie  —  luni, 26 septembrie 2022

Euro 2028, turneul final din Marea Britanie și Irlanda, se va disputa tot cu 24 de echipe, deținătoarele drepturilor de televizare opunându-se diluării valorice a fazei preliminariilor.

Veste proastă pentru naționala României, care spera să ajungă mai ușor la Euro 2028. UEFA plănuia să extindă turneul final de la 24 la 32 de participante, după ce în 2016 mărise numărul calificatelor de la 16 la 24, dar se vede obligată să renunțe deocamdată la modificarea anunțată. 

Totul din cauza opoziției deținătoarelor drepturilor de televizare de pe tot continentul ce au protestat împotriva diluării valorice a fazei preliminariilor, care ar fi trebuit să ofere biletele de calificare pentru 32 dintre cele 55 de selecționate aliniate la start.

Decizia finală în cazul Euro 2028, în noiembrie

Primele două din fiecare grupă ar fi mers direct la Euro 2028, iar a treia clasată ar fi jucat un baraj, variantă în care automat șansele „tricolorilor" ar fi crescut față de viitoarea ediție unde doar locurile 1 și 2 sunt norocoase. 

Potrivit Daily Mail, faza de calificare ar fi fost mult mai puțin atractivă și lucrurile ușor predictibile, de aici interesul mai scăzut al fanilor și al celor care ar fi cumpărat drepturile. Nici altă variantă avansată de UEFA, cu înlocuirea sistemului clasic al grupelor cu meciuri eliminatorii și completarea locurilor cu echipe din Liga Națiunilor, n-a avut succes, așa că schimbarea se amână sau mai degrabă cade definitiv. Decizia finală va fi luată în Comitetul Executiv din noiembrie.

Numai cinci în Anglia

O altă consecință a păstrării formulei cu 24 de echipe e reducerea numărului gazdelor meciurilor la doar 10 orașe. The Principality Stadium din Cardiff, Windsor Park și Hampden Park din Glasgow au garantat locul, la fel Aviva Stadium și Croke Park ar putea organiza partide în Irlanda, lăsând numai cinci arene din Anglia în discuție, printre care și Wembley.

Pe termen scurt ar exista beneficii financiare, dar pe termen lung ar afecta produsul și jucătorii ar fi supuși unei solicitări mai mari la turneul final, cu efecte nedorite 
- Maheta Molango, director executiv al Asociației Fotbaliștilor din Anglia

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.