Fotbal   •   Nationala   •   INTERVIU

Jucătorii, arătați cu degetul pentru rezultatele României: „Să vină cei care vor cu adevărat să joace, nu doar ca să bifeze selecții. Problema nu e la antrenor”

Articol de Aurelian Botezatu   —  miercuri, 28 septembrie 2022

Fostul internațional Marcel Răducanu crede că schimbând selecționerul nu rezolvăm nimic: „E vorba de calitatea jucătorilor. Acolo trebuie luate decizii”.

Retrogradarea naționalei în grupa a treia valorică (C) a Ligii Națiunilor a împărțit lumea fotbalului. Unii sunt pentru menținerea în funcție a selecționerului Edward Iordănescu, alții cred că ar trebui să plece după parcursul catastrofal într-o grupă cu Bosnia, Muntenegru și Finlanda.

- Domnule Răducanu, dumneavoastră de care parte a baricadei sunteți? 

- Eu sunt pentru păstrarea lui Edi în funcție. La ce ne ajută să-l schimbăm? Am mai schimbat. Daum, Contra, Rădoi și rezultatele au fost aceleași.

- Se vehiculează din nou aducerea unui selecționer străin, după modelul Ungariei, cu Rossi...

- Cine-ți mai vine? Credeți că alții nu văd care-i situația la noi? Ungurii, zic eu, au avut noroc cu italianul. Pe urmă, la ora actuală, ei au jucători mai buni ca noi, sunt destui care joacă în Bundesliga și în alte campionate puternice ale Europei. Părerea mea este că problema nu-i la selecționer, ci la jucători. Nu mai avem jucători de calitate. Trebuie să acceptăm realitatea și să vedem ce facem mai departe.


- Și ce e de făcut?

 - Iordănescu trebuie să se oprească asupra unui grup de jucători care se pliază pe filosofia lui. Să alcătuiască o osatură și de acolo să construiască mai departe. Exact așa cum a făcut și Flick la reprezentativa Germaniei, cu Neuer, cu Gnabry, cu Sane, cu Havertz, chemați constant la lot. La lot nu poți face trialuri, la nesfârșit. Naționala se reunește o dată la două, trei luni, are nevoie de omogenitate, de automatisme, ca orice echipă. Și aș mai adăuga ceva.

- Spuneți!

 - Să vină la națională jucătorii care vor cu adevărat să joace pentru țara lor, nu din ăștia care vin doar ca să bifeze selecții. La lot trebuie să ai atitudine, să ai voință, caracter, mentalitate, să dai totul pentru țară. Nu cum am auzit că unii n-au vrut să mai vină pentru că au fost lăsați o dată pe-afară.

- Asta acum, pe moment. De unde promovăm talente? Că în ultima vreme...

 - Știu, am văzut ce rezultate au avut naționalele de tineret și de juniori acum, de curând. Înfrângeri și vreo două remize, parcă. Ieri m-am uitat la România U20 - Germania U20. Dacă nemții ne dădeau șase până la pauză nu se supăra nimeni. Aici e marea problemă, că din urmă nu prea mai vine nimic de calitate. 

- Bun. Și ce-i de făcut? Dumneavoastră aveți multă experiență la nivelul ăsta, de copii și juniori. 

- Probleme de genul ăsta au avut și nemții, și olandezii, și belgienii. Au analizat și și-au luat măsuri. Și germanii au constatat, pe la începutul anilor 2000, că din urmă nu mai vin jucători de valoare. Au pus la punct o strategie și s-au ținut de ea. Și-au școlit mai bine antrenorii, au creat centre de excelență. Acum sunt peste 350 în toată țara. Așa au apărut, ulterior, un Neuer, un Lahm, un Hummels, un Goetze, un Thomas Muller, în fine, generația care a câștigat titlul mondial în 2014. 


2 titluriși 2 Cupe ale României are Marcel în palmares, toate cu Steaua

- La modul cum se mișcă lucrurile la noi... 

- Trebuie să se miște. N-avem încotro. Antrenorii de la copii și juniori trebuie trimiși afară, să vadă cum își cresc alții talentele, să învețe metode noi de pregătire. Și ar mai fi ceva. Trebuie să dispară, la toate nivelurile, promovările astea pe interese. Că x sau y trebuie să joace pentru că se urmărește vânzarea lui, pentru că trebuie să i se ridice cota sau pentru că, deși copilul nu știe să se lege nici măcar la ghete, taică-su are Mercedes și dă o groază de bani. 

- La școlile noastre de fotbal sunt și antrenori „fabricați" peste noapte. 

- Așa este. Ne trebuiesc tehnicieni de calitate, inclusiv la copii. Cât mai mulți care au evoluat la un anumit nivel, care spun ceva. În genul unui Sînmărtean, Mutu, care au notorietate. Altfel se uită și copiii sau juniori la ei. Au ce-i învăța, ce le povesti, îi atrag altfel la fotbal. Un copil, dacă nu știi să-l atragi, îl poți pierde foarte ușor. 

- Înapoi la Edi Iordănescu. Federația înclină să-i acorde credit în continuare, dar presa și destui foști internaționali insistă că dezastrul e prea mare și că logic ar fi să plece. 

- Știu, l-am auzit și eu pe Panduru. Păi, are carnet de antrenor. Să se pună el selecționer în situația în care se află acum fotbalul românesc și să-l vedem. De criticat și de aruncat cu noroi este ușor. Ei, foștii jucători care-l contestă, ar trebui să se oprească și să-l susțină, să-l ajute. Altfel, putem schimba selecționerul la nesfârșit, problema va rămâne.

229 de meciuriși 94 de goluri a bifat Răducanu la Steaua, între 1972 și 1981

6ani, între 1982 și 1988, a jucat Marcel pentru Dortmund (163 meciuri/31 goluri). Și-a încheiat cariera la FC Zurich (1988-1990): 47 partide, 12 reușite

VIDEO Propunere pentru banca României la GSP LIVE: „De ce FRF nu e capabilă să facă asta? E o mare prostie să gândească așa”

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.