Diverse

Ilie Dobre, prins în mijlocul războiului din Siria: „Rebelii au tras până dimineață! Am plecat pe semnătură din hotel, eram singuri pe stradă”

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 28 septembrie 2022

Ilie Dobre a spus în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” că a vizitat peste o sută de țări și că a ajuns inclusiv în Siria, în plin război. Comentatorul și-a făcut deja planurile pentru viitoarele destinații, dar recunoaște că niciodată nu s-ar muta din România.

- Ilie, la cariera ta ai umblat mult, cam în câte țări ai fost?
- Am fost, dar am făcut mereu distincție. Când am fost cu radioul, am comentat, când am fost cu familia, am fost în vacanță. Strângeam câte 7-8.000 de euro și mergeam și în câte 10-11 țări. În total am fost în peste o sută de țări. De exemplu am fost în Taiwan, dar ea nu e recunoscută. Am fost și în Indonezia, Cambodgia, America de Sud.

- Țin minte că atunci când mai mergeam în deplasări și aveam timp, tu mereu vizitai.
- M-a pasionat foarte tare. Am mers prin muzee, prin biserici. Eu nu stăteam la bere sau la fumat!

>

- Unde te-ai simțit cel mai bine?
- Din România nu m-aș muta! Mi-au plăcut Dubai, Sydney, Beijing. Țara numărul 1 pentru mine este Japonia, cu Tokyo, Yokohama, Kyoto. Senzațional! Am fost inclusiv în sate.

- Ai fost și la Mondial, când ai coborât din tren cu o stație înainte.
- Aveam o hartă și mi s-a părut aproape Saitama de Tokyo, dar erau vreo 60 de kilometri. Atunci am mers pe jos vreo 30, apoi am făcut semn unei mașini care m-a dus la stadion. Am ajuns cu zece minute înainte.

- Și mai plănuiești vreo plecare în vacanță?
- M-aș mai duce în țări din Africa și din Asia. Aș vrea să merg în Pakistan, Mongolia, Oman, Sri Lanka. Dar până nu ridică toate restricțiile nu prea pot.

- Ai fost și în Siria, am auzit...
- Da, la Damasc. Începuse războiul și eu nu știam. Noaptea s-a tras.... Dacă blocau aeroportul, era nenorocire atunci pentru că eu eram în circuit cu soția. Rebelii au tras până dimineață, dar n-au putut să ocupe aeroportul. Așa am reușit să plecăm! Eu cu soția eram singurii pe stradă, atunci am plecat pe semnătură de la hotel!

Despre Războiul Civil Sirian

Conform Wikipedia: au fost o serie de demonstrații antiguvernamentale ce au început la 26 ianuarie 2011. Protestatarii din Siria cereau libertate politică și au manifestat împotriva sistemului dictatorial uni-partinic perpetuat în timpul conducerii țării de către președinții Hafez și dr.Bashar al-Assad, împotriva hegemoniei membrilor sectei alawite, apropiați de familia Assad, în guvern și conducerea armatei și a organelor de securitate, împotriva șomajului, a corupției și a încălcării drepturilor omului în țară.

Manifestațiile de masă, împotriva cărora regimul a reacționat, fără prea multe reticențe, cu focuri de arme, arestări și bombardamente focalizate pe cartierele și localitățile rebele, s-au transformat cu timpul într-un adevărat război civil, la care au început să ia parte tancuri și avioane.

CITEȘTE ȘI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.