International   •   Stranieri   •   INTERVIU

L-am găsit pe românul convocat la naționalele Greciei » Povestea neștiută a fotbalistului ajuns între timp pe vapor: „Oare cum stăteau lucrurile dacă mergeam la Hagi?”

+21 Foto
Andreas Acristinei, în tricoul naționalei de juniori a Greciei

Articol de Remus Dinu   —  joi, 29 septembrie 2022

Poveștile neștiute ale românilor de peste hotare | Faceți cunoștință cu Andreas Acristinei, compatriotul emigrat alături de familie în Grecia, convocat la naționalele de juniori ale elenilor, dar reconvertit între timp în marinar. Tânărul de 19 ani e stabilit cu părinții în Kalamata, un oraș de pe coasta de sud a Greciei, și a mers în paralel o perioadă cu fotbalul și Facultatea de Marină. Acum, și-a pus cariera de fotbalist pe hold pentru a-și urma vocația. 

Puștiul de 19 ani, legitimat chiar și-n prezent la Pallixouriakos, un club mic din Kefalonia ce-și derulează activitatea în ligile inferioare din Grecia, a reacționat cu surprindere la apelul reporterului GSP, acceptând însă imediat propunerea de a-și spune în premieră povestea, una necunoscută până acum publicului din România.

Andreas Acristinei deține și cetățenie elenă, lucru ce a făcut posibil debutul său în naționalele U16 și U17 ale Greciei, despre care a scris și presa din Grecia. Acolo, l-a avut antrenor pe Theodoros Eleftheriadis, cel care în ultimii ani a fost directorul departamentelor de juniori de la Panathinaikos Atena și Olympiakos.

Tânărul a făcut o incursiune prin scurta sa carieră, amintind și de momentul în care, preț de jumătate de an, s-a întors în România și a fost aproape de a fi cooptat la academia lui Hagi de la Ovidiu. De unde a pornit totul?


„Am început să joc fotbal la șase ani. Am evoluat la nivel de amatori până la vârsta de 14 ani, apoi, la 15 ani, m-am transferat la Kalamata FC, echipă de ligă secundă, pentru 5.000 de euro. Acolo, aveam contract de profesionist, pe cinci ani, dar după un sezon am plecat.

Mi-am reziliat contractul și am mers la Pamissos Messini, în liga a treia. În general, văzând care este realitatea fotbalului, am decis să mă axez mai mult pe învățat și am intrat la Facultatea de Căpitani (n.r. - Academia Navală), făcând studiile în Kefalonia. Așa am ajuns eu pe insulă.

Aflându-mă acolo, cei de la Pallixouriakos au aflat despre mine și m-au contactat imediat, așa am ajuns la echipa lor”, a rememorat Andreas, de meserie mijlocaș central.

+21 Foto
Andreas Acristinei, în tricoul naționalei de juniori a Greciei

Andreas Acristinei a relatat apoi cum a a ajuns să fie convocat la reprezentativele de tineret ale elenilor, dezvăluind și că a dat probe la juniorii unor cluburi importante din Grecia, unde condițiile oferite au fost mult sub așteptările sale. 

„În același timp în care jucam la Kalamata FC, eram selecționat și la nationala Greciei, la U16 și U17. Selecționer era Eleftheriadis, acum e la academiile la Olympiakos (n.r. - între timp a plecat la AE Larisa). Eu sunt născut și crescut în Grecia și am dublă cetățenie, la fel cum au și părinții mei, fiind de foarte mulți ani aici. 

Am fost în probe în anii din urmă atât la Olympiakos, cât și la Panathinaikos, de 3 ori, și la Asteras Tripolis de multiple ori. Din păcate, niciunii nu ofereau lucrurile necesare unui minor, mă refer la casă, mâncare și așa mai departe.

Părinții mei nu puteau suporta aceste cheltuieli, astfel că nu am înaintat negocierile cu nimeni și am rămas la Kalamata FC, pentru că era în orașul meu”.  

Întors la un moment dat în România, Andreas a continuat să joace fotbal, la nivel de județ, fără legitimație, pentru un club din Bârlad. În acea perioadă, tânărului i s-a ivit oportunitatea de a merge la academia lui Gheorghe Hagi, însă familia a luat hotărârea de a reveni în Grecia.

„Αm jucat în România un sezon. Aveam, dacă nu mă înșel, 13-14 ani, jucam la Bârlad. Am trăit pentru jumătate de an în România atunci, eram la Atletic Club Bârlad, fără legitimație, dădeam câte două-trei goluri pe meci, iar la marcatori treceau numele altora (râde)

Antrenorii vorbiseră să mă trimita la Hagi, în Constanța, dar trebuia să ne întoarcem în Grecia și așa nu am mai ajuns niciodată la Hagi. Câteodata mă gândesc că lucrurile ar fi putut sta diferit dacă ajungeam la Hagi, dar totul se întâmplă cu un motiv, așa că nu vreau să mă simt dezamăgit”, a povestit viitorul căpitan de vas. 

Cum fotbalul a trecut în plan secund pentru el, Andreas Acristinei se dedică acum părții profesionale, cea care îi va asigura traiul de zi cu zi în viitoarea viață de adult independent.  El spune cu mândrie că nu are nicio restanță și că a plecat pe vapor timp de șase luni.

+21 Foto
Andreas Acristinei, în tricoul naționalei de juniori a Greciei

„O să mă mai întorc pe insulă în februarie, acum călătoresc în Singapore, să intru pe vapor. Un an întreg am studiat pentru asta, am zero restanțe. A fost prima mea opțiune pentru facultate și am reușit să intru. Financiar, este foarte bine ca profesie”, a punctat el. 

Părinții mei lucrează tot aici, în Grecia, unde s-au stabilit. Sunt mulțumiți de nivelul de trai, sigur e mai bine decât în România.



- Andreas Acristinei

+21 Foto
Andreas Acristinei, în tricoul naționalei de juniori a Greciei

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.