După Mondiale, Anglia va avea un nou antrenor. Riscul post-Southgate e un nou Southgate și capacitatea neîntrecută a Federației engleze de a-l identifica în carul cu fân. Până la primul gol cu Germania, Anglia petrecuse deja opt ore și jumătate de fotbal fără gol din acțiune. Ei și? Echipa arată splendid și continuă să provoace miraje analitice. Ultimul vine de la Lothar Matthäus, care vede în Anglia viitoarea campioană mondială.
De reținut din asemenea previziuni e ritualul. Din 1966, înaintea fiecărei Cupe Mondiale, Anglia a fost declarată sau s-a declarat favorită. După care a deraiat. Dar anemia engleză nu mai e o boală locală. Înaintea Mondialelor de iarnă din Qatar, aproape toată lumea mare a Europei e slăbită și confuză. Italia va sta, pur și simplu, acasă. Franța e iar răsucită de scandaluri de culise și pierde cu Danemarca. Spania pierde cu Elveția.
Belgia pierde cu Olanda și, pentru prima oară în ultimele 50 de meciuri, nu înscrie. Germania lasă din mână 2-0 cu Anglia, adică face exact ce fac, de regulă, echipele care joacă împotriva Germaniei.
Singurele mișcări convingătoare vin de la Olanda. S-ar putea să nu fie de ajuns pentru a continua seria titlurilor mondiale europene, neîntreruptă din 2006.
Argentina și Messi, la 35 de ani, în fața ultimelor Mondiale, ar putea întrerupe eurodominația. Puțină lume a remarcat că Argentina a tăvălit Italia (3-0) în iunie. Și că Argentina n-a mai pierdut un meci din iulie 2019. Dar gândul dintâi al federațiilor vest-europene e la altceva. La banderola Onelove, o lucrare de PR voodoo purtată de Căpitanii de echipă care ar urma să lecuiască ultimii bolnavi de discriminare sexuală.
Dacă Duminică, 18 decembrie 2022, finala Mondialelor va fi jucată și de o echipă europeană, rezultatul s-ar putea să fie o foarte neplăcută Onesurprise.
{{text}}