Alexandru Arșinel, 83 de ani, a murit astăzi. Actorul care se confrunta cu probleme cardiace a fost un fan al sportului și îndeosebi al Stelei.
Decesul a fost confirmat de Bogdan, fiul lui Arșinel. „Da, este adevărat”, a declarat acesta pentru Fanatik.
Arșinel a debutat în teatru în 1961, cu piesa „Centrul înaintaș a murit în zori”, și va rămâne în memoria colectivă pentru rolurile interpretate alături de Stela Popescu între 1979 și 2017.
Alexandru Arşinel, în 2020: „Cu FCSB țin”
În 2020, la Digi Sport, Arșinel spunea că FCSB este continuatoarea Stelei, echipa pe care a îndrăgit-o: „Cu FCSB țin, da. Nu neapărat pentru Gigi Becali. Îl apreciez pentru ceea ce face, a băgat bani mulţi în fotbal. A ridicat mulţi fotbalişti. Îi mişcă, îi ridică... Vă reamintesc că-l apreciez din punctul de vedere al investiţiilor.
S-ar fi putut ca fără investiţiile lui Becali, o parte a fotbalului românesc să dispară. Faptul că de undeva au venit nişte bani aproape permanent... Sunt credincios clubului Steaua de fotbal, faptul că şi-a schimbat câteva litere în faţă nu m-a determinat să renunţ. Nu am o pasiune specială pentru fotbalul jucat pe stadionul Steaua. Am o pasiune faţă jucătorii care au creat. M-a surprins că foşti colegi de la Steaua nu au putut să-şi dea mâna şi să meargă pe o anumită direcţie”.
Alexandru Arșinel: „Am rămas stelist”
Într-un interviu acordat în 2017, Arșinel povestea unde s-a intersectat cu sportul: „Am făcut fotbal la copii și juniori, eram atacant la Progresul Iași, iar mai apoi la echipa Știința Medicina. De asemenea, am mai practicat tirul. Fratele meu a fost arbitru internațional de tir. Mă pasiona la un moment dat foarte tare, devenind campionul județului Iași la GECO.
Arșinel fotbalist (dreapta) / Contributor Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu" Neamţ
La facultate, am fost în echipa de volei a institutelor de artă (Conservator-Teatru-Arte plastice), evoluând într-un campionat inter-universitar al Capitalei. Am avut un om deosebit ca profesor de sport, Papa Hirsch.
Dădeam tot timpul goluri la fotbal. Că loveam, cu piciorul, capul, spatele, mingea intra mereu în poarta adversă. Eram băftos. Când am ajuns în București, țineam cu CCA. Jucase la Iași marele Gheorghe Constantin care ulterior, se știe, a făcut carieră la CCA.
Apoi, am trecut pe la Rapid, unde era nașul meu, Petre Bendiu, ani buni medicul echipei. Am ajuns și la Sportul Studențesc, fiind foarte bun prieten cu președintele clubului, Mac Popescu. Chiar am făcut parte din echipa managerială a celor din Regie. Însă după ce Hagi s-a transferat la Steaua, am revenit și eu la roș-albaștri.
Fusesem prezent, atât la celebra finală de la Sevilla, din 1986, când au câștigat Cupa Campionilor, cât și la Monte Carlo, în 1987, când au câștigat Supercupa Europei. Așa că în cele din urmă am rămas stelist. Legat de Sportul, m-a întristat situația ei ulterioară”.
Arșinel (centru) la Sevilla 1986Mi-a mai plăcut tenisul de câmp. Mai în tinerețe, l-am avut partener pe marele Ilie Năstase cu care sunt vechi prieten. Am mai jucat și cu Țiriac, cu frații Viziru. Apropo, o simpatizez mult Simona Halep, micuță dar puternică. Îmi mai place handbalul, unde la băieți dominam cândva lumea. Am avut o mulțime de prieteni dintre jucătorii acelor vremuri. Nu-mi scăpa vreun meci. Agreez și gimnastica. Ani de zile am fost alături de marile noastre campioane. Din păcate nici aici lucrurile nu mai funcționează cum trebuie
Alexandru Arșinel, în 2017
{{text}}