Înainte de Silkeborg - FCSB, Mario Nicolae, acum director sportiv la Vejle, a mărturisit că i-a oferit numeroase informații despre echipa daneză lui Valeriu Argăseală, președintele „roș-albaștrilor”. El a explicat care sunt atu-urile și punctele nevralgice ale formației daneze, una în formă în Superliga internă.
- Reporterul GSP Eduard Apostol și fotoreporterul Raed Krishan sunt în Danemarca și transmit informații de ultimă oră despre meciul dintre Silkeborg și FCSB;
- Silkeborg - FCSB este programat joi, 6 octombrie, de la ora 19:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizată de Pro Arena.
VIDEO. Mario Nicolae, interviu pentru echipa Gazetei în Danemarca:
- Mario, cum îți merge la Vejle BK?
- Este OK, este bine. Suntem pe locul 1 într-un campionat dur, în eșalonul secund, mult mai aprig decât Superliga, simțim presiunea celor din urmă care ne vânează poziția.
- Și ca stil de viață?
- Urmăresc presa din România. Ceea ce mă face să nu mă întorc prea curând acolo este că pierdem foarte mult vremea cu a ne da cu părerea, cu a vorbi prea mult, dar faptele... Toată lumea își dă cu presupusul sau vorbește pe la spate. Aici, nu vorbesc limba, nu știu ce se zice, dar lumea nu e concentrată pe zvonuri și bârfe. Societatea daneză e liniștită, nu se interesează unii de ceilalți. Străinii care vin aici sunt foarte fericiți, vin la antrenamente, apoi se bucură de viață cu familia lor.
- Starea de bine, hygge cum zic danezii. O resimți și-n fotbal?
- Da, exact. Deși, uneori, ți-ai dori mai multă presiune și o atmosferă electrizantă la meciuri. Te copleșește această stare de bine, de relaxare. Și dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să o faci treptat, fără a forța. De aceea societatea merge așa bine, dacă vrei să modifici ceva, trebuie să fie toți de acord, nu faci nimic că așa vrei tu sau de pe poziții de forță.
- Joi, Silkeborg - FCSB. Te-au căutat românii?
- Am o relație specială cu domnul Valeriu Argăseală, discutăm frecvent. Mi-a cerut detalii despre Silkeborg, despre terenul de joc, despre ce mai e pe aici. Legat de echipă, FCSB ar putea avea un avantaj.
- Care?
- Silkerbog și-a vândut golgeterul la Brondby, pe Vallys, 3 milioane de euro. Să zici că ăsta ar fi avantaj, că nu-l mai are. Dar Silkeborg e puternică prin grup și prin antrenorul Kent Nielsen, care este în al 4-lea an acolo. E lăsat să construiască. Silkeborg e ofensivă, are și avantajul terenului propriu. N-o să fie ușor, dar cred că putem compensa prin calitatea individuală. Dacă românii vin cu atitudine bună, cu seriozitate, pregătiți pentru duelurile fizice, întrucât aici nu te iartă nimeni, atunci pot avea o șansă să învingă.
„Silkeborg e favorită. FCSB să forțeze, apoi să nu ia repede gol”
- Pe cine vezi favorită?
- Având în vedere că se joacă în Danemarca, pe terenul lui Silkerbog, gazdele au avantaj. Au început bine campionatul, energia e bună, atmosfera la fel, Silkeborg e favorită.
- Acum, cine e principalul pericol, Helenius, golgeterul formației?
- Și Engel, de-a fost la noi, în banda stângă, danezii joacă mult cu fundașii avansați. Nu aș menționa un jucător, deși Helenius e genul de marcator, oricine poate fi factorul determinat la o formație nordică.
- Un punct nevralgic?
- FCSB ar trebui să forțeze, apoi să fie atentă să nu ia repede gol! Danezii dau replica imediat. La asta încă nu mă pot adapta după aproape un an aici: rezultatele se schimbă uneori de la minut la minut sau de la 5 la 5 minute. Este incredibil. Nu știu dacă e lipsă de concentrare sau probleme tehnico-tactice. De aceea zic, dacă FCSB dă gol repede, să fie atentă să nu primească gol imediat, la faza următoare! Este acest fotbal de tranziție, în care acum ataci, acum te aperi...
Mario Nicolae admite: „Evit să am contact cu românii”
- Când vei aduce jucători români la Vejle?
- Românii sunt respectați și-n Danemarca, și la Vejle. Costel Gâlcă a fost aici și este tare apreciat. Dar, din păcate, mentalitatea noastră, a românilor, ne face să nu ne mai încadrăm în fotbalul din Vest. Evit să am contact cu românii. Primul lucru de care te întreabă este partea financiară! Iar în Danemarca, în afară de Copenhaga, Midtjylland și Brondby, unde se plătesc salarii foarte mari, sunt bani cam ca în România, la echipe medii spre play-off. Ai noștri vor foarte mulți bani, românii trăiesc cu impresia că în Danemarca sunt foarte, foarte mulți bani. Dar în fotbal vorbim de salarii de 5-6-7.000 de euro pe lună, la echipe bune, Viborg, Silkeborg, cam astea sunt contractele.
- Și nu merge să dai banii o dată la 3-4 luni...
- Aici nu merge așa. Sindicatul jucătorilor e foarte puternic, fotbaliștii sunt foarte, foarte protejați. Iar aici, ca străin, ești plătit, dar toți se așteaptă să faci diferența de a doua zi după sosire.
{{text}}