Nationala

Fostul selecționer Cosmin Contra pune presiune pe generația lui Ianis Hagi: „A sosit timpul să scoată fotbalul românesc din gaura neagră”

Cosmin Contra / Sursă foto: Arhivă GSP

Articol de Viorel Tudorache  —  marţi, 11 octombrie 2022

Fostul selecționer Cosmin Contra consideră că e timpul ca, printr-o calificare la Euro 2024, generația lui Ianis Hagi să scoată fotbalul românesc din „gaura neagră”. 

  • Venită din urna a 3-a, România a fost repartizată în Grupa I, cu Elveția, Israel, Belarus, Kosovo și Andorra. Primele două echipe din fiecare grupă se califică automat la EURO 2024.

- Te salut, Cosmin. Ce părere ai despre grupa cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra? Concluzia este că am avut noroc și că trebuie să ne calificăm la Euro 2024.
- Păi și ce, pentru Liga Națiunilor nu s-a spus la fel, că e grupă ușoară, că ar trebui să câștigăm grupa ușor cu Bosnia, Muntenegru și Finlanda? Și ce-am făcut? Așa zicem de fiecare dată, dar nu mai e nimic ușor în fotbal. Crede-mă! Voi spuneți că e grupă ușoară, dar, din punctul meu de vedere, trebuie să fim realiști. Să spunem lucrurilor pe nume. 

- Ce-am mai fi spus dacă am fi nimerit în grupa cu Olanda și Franța sau în cea cu Italia și Anglia? 
- E clar că, din toate grupele în care puteam pica, e o grupă accesibilă și avem șanse mai mari de calificare, dar nu va fi ușor. Hai să vedem cât s-a dezvoltat fotbalul nostru în ultimii ani față de fotbalul din Europa. Cred că ar trebui să investigăm mai mult unde suntem noi cu fotbalul, în ce stadiu am rămas și unde sunt celelalte țări din grupă cu noi și ce rezultate au la nivel de echipă națională și la echipele de club. De aici trebuie să începem să analizăm șansele. Lipsa rezultatelor din ultimul timp, atât la națională, cât și la echipele de club, a făcut ca fotbalul românesc să rămână mult în spate față de multe alte țări.

Cosmin Contra: „Să scoată fotbalul românesc din gaura neagră” 

- Pe ce te bazezi când spui că avem șanse mari de calificare? 
- Mi-a plăcut ce am văzut în ultimele două meciuri din Liga Națiunilor, cu Finlanda (1-1) și cu Bosnia (4-1). Am văzut ceva diferit, nu s-au mai făcut așa multe schimbări de la un meci la altul. S-au menținut în echipă 8-9 jucători care au dat randament la Helsinki, iar asta s-a simțit și în jocul cu Bosnia. 

- Unii spun că nu poate fi edificator meciul cu Bosnia, echipă venită la București în vacanță.
- Chiar dacă a jucat fără câțiva oameni de bază în echipa de start, nu e ușor să învingi Bosnia. S-au văzut lucruri îmbucurătoare și sper să aibă continuitate în rezultate. E nevoie. Calificarea la Euro 2024 depinde în primul rând de jucători, nu depinde doar de selecționer. Până la urmă, jucătorii intră pe teren, iar ei trebuie să-și dea seama că au o șansă mare să califice naționala la Euro 2024 și să scoată fotbalul românesc din gaura asta neagră în care a căzut în ultimii ani.

Contra: Ne putem bate cu Elveția” 

- Vezi Elveția mare favorită la câștigarea grupei sau e deschisă lupta? 
- OK, Elveția e o națională puternică, a demonstrat-o în ultimii ani. S-a calificat fără probleme la ultimele Mondiale și la Europene, dar cred că România se poate bate cu Elveția, dacă ne ridicăm la un nivel bun. E clar că Elveția e favorită, are jucători de top, precum Manuel Akanji, de la Manchester City, sau Granit Xhaka, de la Arsenal, care valorează cât toată echipa României. Contează foarte mult ca "tricolorii" să aibă atitudine, să își dorească să învingă o echipă bună ca Elveția. 

- Edi Iordănescu a anunțat că va miza în preliminarii pe nucleul de jucători care a format generația U21, semifinalistă la Euro 2019, dar și următoarea, care a fost la Euro 2021. Tu ai promovat 10, în frunte cu Ianis Hagi și Pușcaș. 
- Toată lumea a fost foarte entuziasmată după acea performanță. Eu am spus și atunci, când eram selecționer, că nu va fi ușoară tranziția de la Under 21 la echipa mare. Acei jucători trebuie să demonstreze la prima reprezentativă. Din punctul meu de vedere, până acum n-au demonstrat. Atât ne-am bucurat de acele performanțe la U21, că am uitat că ceea ce contează sunt rezultatele echipei naționale de seniori.

Cosmin Contra: „Dacă nu s-au maturizat încă, nu mai au când”

- Crezi că s-au maturizat suficient acei jucători, pentru a obține acum o calificare și cu naționala mare?
- Cred că da. Au trecut trei ani peste ei, cu jocuri la prima reprezentativă. Anul viitor se fac patru ani. Și-au dat seama care sunt exigențele. Dacă nu s-au maturizat încă, nu mai au când să se maturizeze. Cred că e momentul lor, să arate că au valoare. Ca selecționer nu poți decât să analizezi adversarul și să alegi cea mai bună formulă de start. Rezultatul depinde doar de ceea ce fac jucătorii pe teren. Am încredere că această generație se poate bate de la egal la egal cu orice echipă și poate realiza o performanță extraordinară. A demonstrat în 2019, într-o grupă infernală cu Franța, Anglia și Croația. De putut se poate, doar că este diferență mare între tineret și seniori.

- Edi Iordănescu spune că jucătorii veniți de la U21 au o mentalitate diferită, dând de înțeles că Maxim și Mitriță n-au mai fost convocați pentru că nu s-au implicat sută la sută. Ca selecționer, te-ai confruntat cu astfel de situații? 
- Nu, n-am avut astfel de probleme, pentru că nu permit astfel de lucruri. Nu cred că vreun jucător care vine la națională nu-și dorește să câștige. Când îmbraci tricoul reprezentativei trebuie să dai tot ce ai mai bun. Nu pot să-mi dau cu părerea despre ce s-a întâmplat cu Maxim și cu Mitriță.

Progresul la jucătorii din generația U21 promovați la naționala mare se va vedea când ne vom califica la Euro 2024 și când vom avea iar fotbaliști la Milan, Real, Barcelona și alte echipe de top. Atunci, fotbalul românesc poate reveni la nivelul de acum 15-20 de ani.

Eu mă bucur de timpul petrecut lângă familie, în Spania, până îmi vine următoarea ofertă de a antrena. Am avut mai multe discuții după ce am plecat de la Al Ittihad.

- Cosmin Contra, fost selecționer România

VIDEO Aurel Țicleanu comentează grupa României din preliminariile EURO 2024: „Mereu am avut probleme cu echipele din zona asta”

>

Citește și alte știri de actualitate:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.