Opinii

Rusandu, „călăul” Rapidului, premiat de CCA

Articol de Alin Buzărin  —  miercuri, 12 octombrie 2022

Cel care a decis anularea enigmatică (și eronată) a golului giuleștean în meciul cu Chindia a fost răsplătit de șefii săi cu o delegare internațională

O brigadă românească, alcătuită din „centralul” Marian Barbu, asistenții Cristian Orbuleț și Laszlo Bucsi și rezerva Lucian Rusandu, va oficia joi la meciul FC Vaduz-Dnipro, din grupele Conference League. Nominalizarea ultimului, care nu e arbitru FIFA, șochează. Pentru că ea se petrece la o săptămână și ceva după una dintre cele mai stranii decizii din istoria fotbalului, cu sau fără VAR.

Doar el știe de ce

Acum două runde, la Chindia-Rapid 2-1, Rusandu a anulat un gol giuleștean înscris de Albu fără ca nimic să-i impună să facă asta. Țineți minte, inițial l-a acordat, apoi s-a dus la margine, s-a uitat pe monitor și l-a anulat. Oare de ce? Fault nu e, henț nu e, ofsaid nu e. Sau, chiar dacă e, nu influențează absolut deloc faza. 

Lucian Rusandu privește faza incriminată și verificată de sistemul VAR. Rezultatul este că nici el, nici cei din camera VAR nu au înțeles nimic, lucru confirmat acum de Vassaras.

Suflarea giuleșteană a luat foc, mai ales că în urmă cu încă o rundă, din camera VAR de data aceasta, același Rusandu era motorul anulării unui gol la fel de valabil înscris de Papeau, în meciul cu Mioveni.

Comisia a fost de acord

Cum poate, așadar, Rusadu să se dezlege singur de la stâlpul infamiei suporterilor rapidiști și să ajungă în calitate oficială în principatul Liechtenstein? Poate doar dacă este ajutat de CCA. Concret, la acest nivel, grupele Conference League, cel de-al patrulea oficial nu e obligatoriu să fie purtător de ecuson FIFA. El e cerut de către arbitrul de centru (M. Barbu, în cazul nostru concret), dar trebuie validat de Comisia din respectiva țară. Așadar, asta înseamnă că Rusandu a fost validat de CCA!

O tăcere mult prea lungă

Statul în stat din conducerea arbitrajului românesc n-a găsit cu cale, vreme de mai bine de o săptămână (meciul s-a jucat luni, 3 octombrie), să ne dea vreo explicație asupra temeiului anulării acelui gol. Ne-a lăsat să trăim în Colecția Enigma a romanelor polițiste, în Triunghiul Bermudelor, în fine, în plin mister neelucidat.

Reacția de la opt zile distanță

În fine, marți, 11 octombrie, popa de țară Vassaras s-a pogorât din amvon și ne-a spus că da, într-adevăr, acel gol nu trebuia anulat. Că oamenii din camera VAR l-au bramburit pe Rusandu, vorbindu-i despre un ofsaid care, de fapt, nu era ofsaid, câtă vreme nu influența faza. În opinia CCA, VAR a greșit, deși cel care a luat decizia anulării golului a fost însuși Rusandu, în urma călătoriei efectuate la marginea terenului și a vizionării imaginilor. 

Așadar, Rusandu poartă întreaga răspundere! Dacă din camera VAR i se spunea că e soare, deși meciul se juca în nocturnă, zicea și el că e soare?! Însă în loc să-l certe pentru culpa clară în care s-a aflat, șefii arbitrajului l-au răsplătit pe omul nostru cu o delegare internațională. Barem încasat, o frază adăugată la CV, adică niște avantaje clare!

La Vaduz, după sare și piper

„Greșelile de arbitraj sunt sarea și piperul fotbalului”. E o frază rostită cu patos de Lucian Rusandu. Un crez al său privitor la meseria pe care o practică. Arbitrul din Sfântu Gheorghe are acum prilejul de a-și procura cele două vitale ingrediente din magazinele de lux ale Vaduzului. Cu ele se va întoarce mai puternic în Superliga noastră, spre noi și noi delegări și spre noi și noi decizii enigmatice. Atenție doar că sarea poate face să coclească decorația de tinichea pe care a primit-o recent de la Comisia Centrală!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.