Opinii   •   Opinii   •   editorial dan udrea

Diversiunea lui Șucu

Articol de Dan Udrea   —  miercuri, 12 octombrie 2022

Acționarul Rapidului a acuzat FRF că faultează echipa, în urma erorilor de arbitraj din ultimele două etape, dar adevărul acestui sezon e cu totul altul: trupa din Giulești a fost favorizată din plin de cei de la Casa Fotbalului în măcar 4 spețe grave: accesul lui Daniel Niculae în Comitetul Executiv, incidentele provocate de Săpunaru la Tg. Jiu, scenografia scabroasă de la meciul cu UTA și pătrunderea unei suportere pe teren.

După ce am ascultat în vară discursul pe care l-a avut în momentul în care și-a anunțat oficial intrarea în acționariatul Rapidului, am crezut sincer că Dan Șucu va fi altceva în fotbalul românesc. Altceva din toate punctele de vedere. Mi-a plăcut modul profesionist în care a prezentat planurile pe termen scurt, mediu și lung, mi-a plăcut și faptul că a amendat ceea ce se întâmplă, din perspectiva finanțării de la Budapesta, a proiectului de la Sepsi și am aplaudat îndrăzneala de a rosti că modelul de business de la CFR, care pierde milioane an de an, nu e unul pe care să-l înțeleagă.

Am avut puține rezerve la momentul respectiv că Șucu se va murdări repede în mocirla fotbalului românesc. Mizam pe faptul că activase atâția și atâția ani într-un alt mediu al afacerilor, unde diversiunile, polemicile, lipsa de bun-simț și de onoare sunt mult mai puțin prezente decât în acest sport care virusează pe oricine prinde. Și au trecut mai puțin de 4 luni de la acel moment, iar Dan Șucu și-a intrat într-un rol care nu-l prinde și în care mi l-aș fi imaginat cu greu.

Marți, la inaugurarea terenurilor de antrenament în care a investit milioane de euro, Șucu a avut următoarea ieșire, în fața tuturor microfoanelor televiziunilor de sport și nu numai. Apropo, până să vedem ce a declarat Șucu, e de lăudat investiția pe care a realizat-o în infrastructură, dar așa PR în jurul noului acționar giuleștean nu am prea văzut în fotbalul nostru. Nu e un reproș, e doar o constatare.


Dan Șucu, patron Rapid

Revenim la declarațiile lui Șucu:

"Eu, până să intru în fotbal, consideram că cine se plânge de arbitraj este, cum se zice, la prima pereche de pantofi, e ceva de prost gust. Dar acum văd că s-a ajuns departe. Principalul agresor în cazul accidentării lui Papeau e o singură persoană, arbitrul!"

"Acum două etape am avut gol valabil și ni s-a scos mingea din poartă, e de neînțeles pentru mine. Federația ne zice că este mulțumită de investițiile pe care le facem, dar apoi ne faultează"


"Se tot zicea că Rapid e favorizat la FRF. Păi, să ne ziceți dacă suntem, cred că se vede cât de favorizați suntem. Sper că putem face ceva, am vorbit cu Daniel Niculae, să vedem ce opțiuni avem"

Ce trebuie să înțeleagă toți din discursul lui Șucu? Că Rapid se întoarce cu peste 30 de ani în urmă, că are de înfruntat doar vicisitudini, că e singur împotriva tuturor. „Se tot zicea că Rapid e favorizat la FRF". Nu se zice, domnule Șucu, aceasta e realitatea. Indiferent dacă vă convine sau nu. FRF a protejat Rapid în ultima perioadă, într-un mod cum n-a făcut-o cu nicio altă echipă de Liga 1. Pentru cine nu crede, e nevoie de un F5 memoriei. Câteva episoade despre care GSP a scris și care demonstrează că trupa din Giulești a fost protejata FRF:

1. Lobby federal pentru Rapid în Comitetul Executiv

La ultimele alegeri pentru desemnarea celui de-al doilea loc în CEx-ul FRF, disputa inițială se anunța cea dintre Daniel Niculae (Rapid) și Ovidiu Costeștin (CSU Craiova). Din acel moment, oameni din conducerea FRF au început un lobby puternic în favoarea șefului din Giulești. Și lucrurile au ieșit fix cum și-a dorit Rapid. Care îl are acum pe Niculae în cea mai importantă structură executivă.

2. Săpunaru a fost salvat de FRF

Modul în care au fost tratate incidentele provocate de Săpunaru la Tg. Jiu, la finalul meciului cu FCU Craiova, arată că FRF efectiv și-a pus fularul Rapidului la gât. Să dictezi o singură etapă de suspendare, până și aia dată fix înaintea meciului cu Afumați din Cupă!, înseamnă că trebuie spus cu subiect și predicat că Rapid e favorizată de FRF. Mă interesează mai puțin că observatorul a văzut sau n-a văzut, a vrut sau n-a vrut să scrie. Tot FRF e responsabilă. E ca și cum un ministru al sănătății n-ar avea, niciodată, nicio vină pentru orice s-ar întâmpla în spitale și ar susține mereu că responsabilitatea e a directorului respectiv, nu a lui.

3. Scenografia băgată în sertar de FRF

Am fost cel care a scris și amendat ceea ce galeria Rapidului a afișat la meciul cu UTA. O scenografie scabroasă, care obligatoriu trebuia sancționată oficial. Indiferent cum: financiar, cu porți închise, dar trebuia amendată! FRF a închis iarăși ochii, Rapid n-a suportat nimic, iar atmosfera din Giulești a continuat să primească aplauze.

4. Mai există un incident, mai mic, în care Rapid iarăși n-a avut nimic de suportat. La finalul meciului cu UTA, o suporteră a sărit gardul peluzei și a dorit să intre pe gazon, lucru interzis de regulament. A fost oprită cu greu de stewarzi, dar a intervenit Săpunaru, care a luat-o și i-a permis să-și continue drumul pe gazon. Gestul fundașului a fost apreciat de mulți, „un domn, Săpunaru, a salvat-o pe domnișoară din mâinile destul de agresive ale stewarzilor". De fapt, evenimentul a încălcat modul în care un club trebuie să respecte organizarea unui meci, dar, din nou, nu s-a întâmplat nimic și Rapid n-a avut de suferit.

În urma acestor evenimente, Dan Șucu vine și e ironic la adresa celor care spun că FRF o protejează pe Rapid. Da, Rapid a fost dezavantajată de arbitri în ultimele două etape și e un adevăr care a fost rostit de toată lumea. Inclusiv de FRF, prin vocea lui Vassaras. Dar chiar și faptul că însuși șeful CCA iese pentru prima dată în public și își asumă o eroare, fix când Rapid a avut de suferit, e un semnal care nu respectă echidistanța pe care fostul „central" grec ar trebui să o aibă. Nu l-am auzit pe Vassaras asumându-și greșeli atunci când echipele păgubite au fost altele decât Rapid. N-am văzut nici Federația trecând cu vederea incidente și în cazul altor echipe sau jucători, exemple: cazul Bancu, sezonul trecut, și cazul CSA Steaua, în acest sezon.

Șucu apelează acum la tertipuri de care fotbalul românesc se pare că nu se poate lepăda. Șucu pune astăzi presiune pe arbitri și creează o diversiune, anticipând că pe viitor va beneficia de erorile acestora. Când în anii '90 și anii 2000, personaje precum Gheorghe Ștefan, Gigi Nețoiu, Cristi Borcea, Marian Iancu și alții ca ei apelau la așa ceva, le acceptam mai ușor, crezând atunci că e nevoie să se schimbe una-două generații și în fotbal pentru a putea evolua și de a trece la nivelul următor de civilizație și de viziune.

Dan Șucu a ratat o șansă mare, de a dovedi că imaginea pe care ne-a prezentat-o când a intrat în fotbal e și cea reală. Sutele de milioane de euro pe care le are, PR-ul deosebit care îl sprijină nu vor putea să cenzureze ceea ce trebuie spus. Să nu se bazeze că lucrurile vor sta altfel! Și nici cei care sunt în jurul Rapidului și care și-au asociat imaginea cu clubul din Giulești, ca mari sponsori, să nu creadă că în baza contractelor bune pe care le oferă unor oameni importanți din fotbal, le pot cere și, mai grav, le pot închide gura atunci când e vorba despre ceva negativ la adresa Rapidului!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.