Nationala

De aici pleacă Iordănescu » Prăpastie între ce vrem și ce am putut în ultimii ani: „Kosovo e un exemplu”

EURO 2024 este șansa generației lui Chiricheș de a spăla rușinea acumulată în ultimii ani // foto: Cristi Preda

Articol de Marius Mărgărit  —  Thursday, 13 October 2022

Statistic, în ultimele 4 campanii preliminare, în care nu ne-am calificat sau nu am prins nici barajul, naționala României a adunat o medie de 14,5 puncte, în timp ce pentru a prinde măcar locul secund avea nevoie de 20,5.

Ieri, Edi Iordănescu a inițiat prima întâlnire cu presa după tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024.

Și a început-o cu același discurs ca după partidele cu Finlanda și Bosnia. Cu cifre multe, frumoase, optimiste, care arată deja un mult prea vehiculat progres față de cele 4 partide din martie. Cifre și statistici care acoperă, de fapt, un eșec de proporții: ultimul loc în grupă și retrogradarea în lumea a 3-a a Europei.

Naționala României, cu 30% sub linie

Acest ultim 4-1 cu bosniacii, care nu doar că au venit la București cu rezervele, ci și după ce sărbătoriseră îndelung câștigarea grupei de Liga Națiunilor și promovarea în Divizia A, este „paiul” de care ne agățăm toate speranțele.

Un discurs presărat cu expresii vechi, deja tocite de deziluzii, de genul „Trebuie să...”, „Vom încerca să...”, „Aștept implicare, determinare, atitudine”, menite să dea încredere, speranță, suporterilor, în ciuda evidenței.

Alte cifre, statisticile campaniilor clasice de calificare din ultimii ani, arată însă o altă față a naționalei României. Una care nu ne dă deloc motive de optimism, că de această dată ar putea fi mai bine.

Gazeta Sporturilor a făcut o analiză din care rezultă că avem un deficit de randament de aproximativ 30% pentru a spera la punctele care să ne ducă pe locul 2 în grupă, adică „biletul” pentru turneul final din Germania, peste doi ani.

România adună prea puține puncte pentru locul 2

Ca să vorbim despre această generație, în ultimele 3 campanii de calificare la Euro, România a prins o singură dată locul 2, cu 20 de puncte, calificându-se la turneul final din 2016. O campanie începută foarte bine de Victor Pițurcă și continuată de Anghel Iordănescu.

În rest, în edițiile 2012 și 2020 am făcut doar câte 14 puncte, ne-am clasat mereu sub linie. Media locurilor 2 a fost de 21,05 puncte. Adică ne-au lipsit cam 7,05 puncte! Un deficit total de randament de 34%.

România stă mai bine în preliminariile pentru Cupa Mondială

La Mondiale, deși nu ne-am calificat deloc la ultimele 3 ediții, stăm, culmea, ceva mai bine! Avem un loc 2 (CM Brazilia 2014), cu 19 puncte în grupă, dar atunci am pierdut barajul cu Grecia. 

Pentru edițiile 2018 și 2022, ne-am clasat pe 4 (13 puncte), respectiv 3 (17 puncte). Am scos o medie de 16,3 puncte pe cele 3 ediții. Pentru locul 2, media din grupe a fost de 20,2 puncte. Un deficit de 19,3%, mai mic decât în preliminariile de Euro, dar tot pe afară am rămas.

Concluziile: în cele 4 campanii în care nu ne-am calificat sau nu am prins nici măcar barajul, am adunat o medie de 14,5 puncte, iar pentru locul 2, media din toate grupele a fost de 20,5 puncte. Aritmetica fotbalului rămâne oricum nemiloasă: ca să ajungem la Euro 2024 ar trebui ca această generație să-și ridice randamentul cu aproape 30%!

De aici va porni Edward Iordănescu drumul spre Euro 2024, de la acest bilanț. Nu doar de la 4-1 cu Bosnia - Herțegovina, care a jucat la București nu doar fără „grei”, dar mai ales fără determinare și atitudine.

Și ca să ajungem în Germania ar trebui să facem cu cel puțin 6 puncte mai mult decât am reușit în ultimii ani. De această dată într-o grupă accesibilă, în care avem ca adversare Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.

România în ultimele 6 preliminarii de Euro sau CM

CompetițieLoc în grupăPuncteMedia puncte locuri 2
Euro 201231420
CM 201421919,5
Euro 201622021,1
CM 201841320,4
Euro 202041421
CM 202231720,6

Trebuie să ne ridicăm nivelul, să arătăm altă eficiență. Un deficit de 30 la sută în puncte e mult, dar în fotbal lucrurile nu sunt imposibile. Kosovo e un exemplu: într-un timp scurt, și-a crescut foarte mult nivelul.

- Edi Iordănescu, selecționer România

VIDEO » Edi Iordănescu: „Toată lumea are ușa deschisă la echipa națională”

>

Mai multe știri despre echipa națională: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.