Liga 1

Capitala se mută la Cluj

Articol de Dan Brie  —  Monday 30th of November -0001 12:00

CFR a cîştigat trofeul de campioană şi accesul direct în grupele Ligii Campionilor într-o atmosferă de război.

Au trecut 17 ani de cînd provincia a dat regina, pe Craiova în 1991, şi o veşnicie de la urcarea pe tron a “Bătrînei Doamne”, UTA baronului Neu­mann, ori a Piteştiului, cu al său Gicu Dobrin. Ieri, centenara CFR, promovată din Liga a III-a cu abia 6 ani în urmă, şi-a pus blazonul nobiliar tocmai pe bă­trî­nul stadion al Universităţii, echipa ce-a ţinut-o în umbră vreme de opt decenii. Montaţi, “vişiniii” au vrut să tran­­­­­şeze totul, meciul şi titlul, din start. CFR n-a avut însă un vîrf de careu, iar cen­tră­rile lui Trică şi Culio au fost pra­dă lejeră. Budean a ratat in­­cre­dibil, din 5 metri (16), Jo­va­no­vici l-a i­mi­tat (25), iar meciul se a­nunţa la fel de încins ca şi at­mos­fera din tri­bună. “U” a continuat să do­mi­ne, iar CFR, stupefiant, nu reuşea să a­jun­­gă periculos la poarta lui Mer­lier.

Ando a înţeles la pauză ce-i lipseşte şi l-a trimis în teren pe Ruiz. Aşa au apă­rut şi spaţiile pentru Semedo, care a scăpat pe centru, dar nu l-a bătut pe Merlier (47). Apoi, Bilica i-a spart arcada lui Ruiz, iar Haţegan a indicat punctul cu var (61)! După două reprize de box între jucătorii ambelor echipe, a bătut Cadu, în dreapta lui Merlier, 1-0! Un gol cît un titlu, înscris într-o mare de tăcere.

Apoi, Edvan a încasat car­to­na­şul roşu, iar “U” n-a mai reuşit, în 10, mare lucru. Abia în prelungiri “U” a avut şansa egalării, dar Bilica a tras aiurea, din 15 metri Şutul său a trecut doi metri de poartă şi s-a îndreptat spre peluza unde în 1911 începea povestea stadionului. El a trăit destul cît să vadă prima campioană clujeană.

17 ani au trecut de cînd titlul nu a mai fost în provincie

Clar pe poziţie!

Brazilianul Edvan şi-a lăsat ieri echipa în 10, după un fault clar asupra lui Eugen Trică. Haţegan i-a arătat mijlocaşului al doilea galben, şi implicit cel roşu, după ce, la faza penaltyului CFR-ului, îi acordase primul avertisment, pentru proteste.

La pauză, Ioan Andone (foto), înainte de a le vorbi jucătorilor, a ieşit pentru cîteva clipe în spatele vestiarului, unde a fumat două ţigări, una după alta, fiind în mod clar foarte îngîndurat. Imediat după ce a stins-o pe a doua, “Fălcosul” s-a năpustit în vestiar, de unde în scurt timp s-au auzit urletele sale. Pauza s-a terminat totuşi cu strigătul de încurajare al feroviarilor, care şi-au pus mîinile unele peste altele, strigînd din toţi rărunchii: “CFR!”.

În minutul 49, după o fază în care Edvan a căzut în propriul careu, după o ciocnire cu Diego Ruiz, jucătorii celor două echipe au fost la un pas să se ia la bătaie. Intenţia lui Dani de a-l ajuta pe brazilianul lui “U” să se ridice mai repede a fost interpretată ca un gest clar de agresiune de “studenţi”, care au format rapid un meleu în jurul feroviarului.

300 de fani ai CFR-ului şi-au încurajat favoriţii la meciul de ieri. De 10 ori mai mulţi, suporterii Universităţii, comasaţi la peluză, au dominat clar fondul sonor al stadionului “Ion Moina”. “Clujul sîntem noi!”, a fost scandarea preferată a galeriei “şepcilor roşii”, care a afişat un banner uriaş, care înfăţişa o locomotivă vişinie deraind într-o groapă. Dedesubt, un alt banner descifra mesajul: “Îngropaţi-le speranţele!”.
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.