Federația europeană a înăsprit o condiție pentru obținerea licenței pentru competițiile intercluburi de pe continent: fiecare club trebuie să aibă pe 31 martie datoriile plătite până la 28 februarie.
Licența pentru participarea în sezonul următor al cupelor europene, 2023-2024, va fi ceva mai greu de obținut. UEFA a schimbat un punct din regulament: fiecare club trebuie să demonstreze la 31 martie că nu înregistra datorii la 28 februarie.
În trecut, era nevoie să-și fi plătit doar datoriile până la 31 decembrie anul precedent, deci acum vor fi de achitat obligatoriu salariile pentru încă două luni. Printre debitele incluse în monitorizare mai sunt obligațiile către Fisc și către alte cluburi, rezultate în urma transferurilor de jucători.
Modificarea aceasta pe care a aplicat-o UEFA nu le afectează în vreun fel pe formațiile din campionatele bogate și puternice, ea le vizează mai ales pe țările cu ligi rău-platnice, așa cum e și România. FIFPro, sindicatul mondial al fotbaliștilor, a publicat recent un raport în care Liga 1 figura printre competițiile în care jucătorii sunt plătiți fie prin întârzierea salariilor, fie prin insolvențe care-i lasă de tot fără bani.
Federația europeană a recomandat ca noul criteriu economic să fie aplicat și pentru licențierea din ligile interne. FRF a schimbat și ea regulamentul, dar a găsit o formulare prin care cluburile să nu fie constrânse să plătească la timp, iar fotbaliștii să nu beneficieze de niciun avantaj important.
Cum au întors-o din condei
Cum arată noua regulă a Federației Române: „Dacă la 31 decembrie există datorii eșalonate pentru ianuarie sau pentru februarie, trebuie să fie achitate și acelea până la 28 februarie". Ceea ce înseamnă că rămân de plătit tot datoriile de până la finalul anului precedent, exact cum era regula și până acum.
Formațiile care vor doar să joace în prima divizie românească mai beneficiază de un avantaj, în comparație cu acelea care solicită licențe pentru competițiile UEFA: ele vor fi în continuare monitorizate la 30 aprilie, nu la 31 martie, deci au o lună în plus ca să achite salarii și alte datorii pe care le înregistrau în anul precedent. Salariile pentru ianuarie, pentru februarie și pentru martie pot să nu fie achitate, și acea echipă tot primește licența.
16 echipeau pornit în sezonul trecut, dintre care două, Gaz Metan și Clinceni, abia au încheiat stagiunea și apoi au fost desființate. În campionatul aflat în curs au avut probleme serioase și e de așteptat să mai aibă Petrolul și Hermannstadt
{{text}}