Opinii   •   editorial

La mintea cocoșului

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  miercuri, 19 octombrie 2022

Cupa României a intrat în noul format al grupelor, unul pe care-l datorăm colaborării dintre FRF și firma olandeză Hypercube. Care ne-a cadorisit, printre altele, și cu sistemul halucinant aplicat în Liga 2. 

Sigur îl cunoașteți, nu dezvolt. Când a renunțat la meciurile directe, la emoțiile provocate de prelungiri și de lovituri de la 11 metri, Federația trebuie că a mizat pe faptul că schimbarea va înviora competiția. Că va crește interesul echipelor, ceea ce nu pare să se întâmple.

Lăsând deoparte amănuntul că FA Cup, Cupa Angliei, se desfășoară neîntrerupt din 1871 fără capi de serie ori urne valorice ca la noi, constatăm că interesul echipelor n-a sporit. 

Preocupate de campionat, acestea mai degrabă și-au menajat titularii decât i-au folosit. Asemenea Rapidului și lui FCU Craiova, până și Dinamo, a cărui situație e de neinvidiat în eșalonul secund, a recurs la 5-6 rezerve.


Probabil că recordul l-a stabilit în ziua 1 Farul, liderul Superligii. În tricoul căruia, la surprinzătorul 2-2 cu Alexandria de la Tr. Măgurele, au debutat Mboko și Dumitrache. Alături de ei, Hagi i-a introdus pe Corinus și pe Andronache, aflați la meciul 2, dar și pe R. Ion (3) și R. Moldoveanu (4). Da, mare interes, mare respect!

Altfel, s-a scris abundent despre alte „ciudățenii” ale Cupei României, ca să fiu elegant și să nu le spun aberații. Că în cadrul grupelor nu joacă fiecare cu fiecare dintre cele 6 componente, ci susține doar câte 3 partide. 

Ca atare, în clasament sunt ierarhizate formații care nu s-au întâlnit niciodată una cu cealaltă! Comparăm mere cu pere sau ce?!

Altă aiureală e aceea că, grupele având ca bază clasarea din stagiunea precedentă, fruntașele din Superligă dispută toate cele 3 partide în deplasare: Sepsi în grupa A, FCSB în B, CFR în C și Universitatea Craiova în D. 


După care, chiar că te crucești, în cazul egalității de puncte departajarea se decide conform Articolului 27, aliniatul 3, din ROAF. Adică în funcție de rezultatele directe, care, că nu se joacă direct?! Apoi de golurile marcate în deplasare. Capitol la care, e la mintea cocoșului, automat stau mai bine formațiile care evoluează numai în deplasare!

Dinamo și FCU Craiova au remizat, scor 0-0, în primul meci al grupei A din Cupa României. FOTO: Cristi Preda

Vor sări unii, parcă-i aud, că sunt Gică Contra. Că strâmb din nas la orice inițiativă federală. Că vârsta, nu-i așa?, mă împiedică să sesizez noul și să-l prețuiesc. Nici vorbă. Pe de altă parte, dacă schimbarea nu aduce un plus și nu îmbunătățește nimic, ci doar complică inutil lucrurile, nu văd de ce-ar fi încurajată.

Or, actualul sistem nu face altceva decât să încurce. De pildă, nu consider normal, dumneavoastră da?, ca tocmai formațiile din cupele europene, CFR, FCSB (încă angajate în Conference League), Universitatea Craiova și Sepsi (eliminate) să aibă obligația de a evolua exclusiv în deplasare!

Nu intră în discuție favorizarea acestora. Dar nu trebuie uitat nici că ele reprezintă fotbalul românesc, deci nu-i logic să tragem tocmai pe ele, care au bifat cele mai multe meciuri în actualul sezon! CFR 26 și FCSB 23, tot pe ele să le trimitem pe drumuri, să le ținem prin avioane și prin autocare?! Pe prima de la Timișoara la Constanța, iar pe cealaltă, și mai rău, de la Arad la Galați și la Botoșani.

Dacă așa înțelege FRF să-și sprijine „ambasadoarele”, atunci înțelege exact pe dos.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.