Special

Trei episoade geniale de la Gala Hagi: cui i-a donat „Regele” tot profitul, povestea sacoșei cu bani de la pauză + „Gică, Gică, nu vedem de sticlă!”

FOTO: Libertatea

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Thursday, 20 October 2022

Bogdan Enoiu, unul dintre cei mai importanți oameni din industria publicității, a fost invitatul lui Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, în ediția cu numărul 10 a podcastului „Profu' de Sport”. Printre poveștile savuroase s-a numărat și cea a „Galei Hagi”, evenimentul care a marcat retragerea „Regelui”.

„Gala Hagi”, evenimentul care a marcat retragerea „Regelui”, a avut loc pe 24 aprilie 2001, pe stadionul Național din București. O selecționată mondială, cu vedete precum Taffarel, Sanchis, Dida, Dunga, Butragueno sau Prosinecki a întâlnit o națională stelară a României. Iar în tribune au fost Platini, Eusebio, Ronald Koeman, Fatih Terim și alți grei. 

La remiza amicală, scor 2-2, au participat aproape 60.000 de fani. Bogdan Enoiu a dezvăluit detalii de senzație din culise. 

VIDEO. Bogdan Enoiu, episoade geniale de la Gala Hagi: „Gică, Gică, nu vedem de sticlă!”

>

- Cum a fost și de ce ai ținut să organizezi tu Gala Hagi?
- Pentru Gică. A venit și mi-a zis: "Bogdane, vreau și eu să fac un meci de retragere și dacă facem vreun profit, să-l donăm".

- A fost, într-adevăr, un eveniment de supercalitate, mult peste ce se văzuse în România anilor 2000-2001.
- A fost muncă foarte multă, foarte intensă și am făcut-o ca un payback (n.r. răsplată) pentru Gică.

- Și profitul a fost donat?
- Da. Gică ținea niște case de copii din Constanța și tot profitul l-a direcționat acolo. În jur de 150.000 de dolari.

- Bani foarte mulți la vremea aia. 
- Da. Bugetul Galei Hagi a fost cam de un milion. Au ajutat foarte mult și Giovanni și Victor Becali, cu vedetele aduse.

- Adevărul e că a fost o listă de invitați foarte tari. Platini, Eusebio, Lucescu, Ronald Koeman. 
- Să vă povestesc niște faze cu Gică, a fost atât de tensionat atunci, era să-și rupă și piciorul când am fost la Iliescu să-l decoreze. Ploua și a alunecat pe marmură, că la Cotroceni treptele sunt de marmură. În noaptea de dinainte a venit la stadion, să vadă repetițiile pentru spectacol.

- Cum l-ai simțit atunci, când practic se despărțea de fotbal?
- Foarte tensionat, era ca un arc. În vestiar, înainte să-i dăm drumul, nu mai avea răbdare. Era ceva ... Nici noi nu ne așteptam să fie 55.000 de oameni în tribune.

- Îmi aduc aminte meciul, Hagi a fost foarte tensionat și pe teren. Nici n-a semănat a meci de retragere. Îi certa pe toți, se răstea la toată lumea...
- Știți de ce? Pentru că el n-a jucat în meciuri în care să se dea ăștia la o parte. Dar nici nu dormise, era tensionat.

- I-a certat pe fotoreporteri, îi făcea panarame...
- Păi, numai din Turcia erau 100 de ziariști veniți. Credeți-mă, Hagi e iubit în România, dar în Turcia ... pfff, eu n-am mai văzut așa ceva! Revenind la Gală, a fost un spectacol foarte frumos. Hagi a jucat la 3 Mondiale și la 3 Europene și voiam să punctăm asta, așa că am luat de la Formula 1 un truck (n.r. camion) cu un ecran mare. Numai că stadionul era vechi, aleile erau cu piatră cubică, iar noaptea dinaintea meciului plopua, așa că TIR-ul nu putea să urce. Frunzăverde, Dumnezeu să-l ierte, era ministrul apărării, fusese coleg de facultate cu mine. L-am sunat și mi-a trimis un batalion de soldați care fuseseră prin Bosnia și toată noaptea au săpat la tribuna a doua, ca să poată intra TIR-ul și să ducem ecranul ăla special în stadion. Asta însemna Hagi atunci.

- Tare. 
- Să vă mai spun încă una. Laserele pentru show le luasem de la un neamț. I-am dat un avans, 8.000 sau 10.000, nu mai țin minte. Dar la pauză n-a mai vrut să dea drumul la lasere. Nu avea încredere că-i dau restul de bani. Așa că s-a dus Marilena (n.r. soția lui Hagi) acasă și a venit cu bani, că eu n-aveam la mine. A venit cu sacoșa și i-am dat neamțului.

- Unul dintre cele mai tari momente a fost cu sticla de Cola. 
- Da, da. În două secunde am dat-o jos.

- Să le povestim oamenilor. În fața uneia dintre peluze era o sticlă uriașă de Coca-Cola, o reclamă gonflabilă. Dar suporterii din peluză nu vedeau bine meciul. Și atunci, din umorul incredibil al tribunei s-a născut scandare fabuloasă. Toată peluza a început să strige: "Gică, Gică / Nu vedem de sticlă". V-ați activat repede, ați dezumflat sticla, Hagi era și el nervos, făcea ca toate alea pe acolo...
- Genial, genial... Și ploaia s-a oprit exact înaintea meciului. A fost emoționant.

Vezi și alte episoade din podcastul „Profu' de Sport”:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.