Tenis

Ce riscă Simona Halep după ce a fost depistată pozitiv: „Suspendarea poate fi de 2 ani sau de 4 ani”

Simona Halep / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de Viorel Tudorache  —  vineri, 21 octombrie 2022

Simona Halep (31 de ani) a fost depistată pozitiv cu roxadustat, fiind suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. Gabriela Andreiașu, directorul Agenţiei Naţională Anti-Doping, vorbește despre ce o așteaptă pe Simona și cât ar putea sta departe de circuit.

Testată pozitiv cu o substanță interzisă, Simona Halep riscă inclusiv o sancțiune de 4 ani, măsură care, într-o bună măsură, i-ar încheia cariera fostei câștigătoare de la Wimbledon și Roland Garros. Reprezentanții ANAD mai spun că Simona își poate recunoaște vinovăția, iar în acest caz pedeapsa i s-ar micșora cu un an.

Halep va putea contesta viitoarea sancțiune la TAS, spune Gabriela Andreiașu, într-o reacție oficială oferită Gazetei Sporturilor.

ANAD: Simona Halep riscă o suspendare de până la 4 ani

- Cât ar putea dura suspendarea?
- În funcție de substanța folosită, suspendarea poate fi de 2 ani, de 4 ani, sau pe viață, și în cazurile în care se demonstrează că mai multe substanțe au fost luate cu intenție sau există circumstanțe agravante, se poate suplimenta cu încă 2 ani. Roxadustat este încadrat la secțiunea S2- hormoni peptidici, factori de creștere, substanțe înrudite si mimetice. Substanța este nespecifică -sancțiunea este de 4 ani dacă este gasită vinovată. Sancțiunile sunt din Codul Mondial transpus în regulamentul Federației Internaționale. Cazul ei nu este de circumstanțe agravante, cel putin nu din ce știm noi acum, dar ea își construieste apărarea.

- Ce mai poate face Simona? 
- Poate să recunoască și acum, i se reduce 1 an și se face un contract de acceptare a consecințel

- Perioada suspendării poate fi eliminată?
- Dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra, într-un caz particular, că nu i se poate imputa vinovăția sau neglijența, perioada de suspendare va fi eliminată. Prima cale este audierea la Federația Internațională. Apelul este la CAS (n.r. - Tribunalul de Arbitraj Sportiv).

- Perioada suspendării poate fi redusă?
- Da, pe baza lipsei vinovatiei sau neglijentei semnificative. Reducerea perioadei de suspendare pe baza lipsei vinovatiei sau neglijentei semnificative se aplica in urmatoarele situatii:

  • a) pentru substanta specifica sau produse contaminate, pentru situatiile care implică: prezenta unei substante interzise sau a metabolitilor acesteia ori a markerilor ei in proba biologica provenita de la un sportiv; pentru utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanta interzisa sau o metoda interzisa detinerea de substante si/sau de metode interzise;
  • b) in cazul in care sportivul sau o alta persoana dovedeste lipsa vinovatiei sau neglijentei semnificative in legatura cu o substanta specifica sau produs contaminat, sanctiunea urmand a fi minimum o mustrare, mergand pana la 2 ani de suspendare din activitatea sportiva, in functie de gradul de vinovatie.

Simona Halep a întrerupt legăturile cu ANAD în ultimul an

Neoficial, din informațiile Gazetei Sporturilor, Simona nu a mai păstrat legătura în ultimul an cu speciașiștii Agenţiei Naţională Anti-Doping, cu care se consulta de obicei înaintea urmării vreunui tratament.

Sportiva din România discuta periodic cu reprezentanții ANAD, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat de când Simona și-a schimbat staff-ul, indică sursele ziarului. Până anul trecut, Halep se afla într-un contact permanent cu reprezentanții Agenţiei Naţională Anti-Doping, cu care se consulta prin intermediul unui membru al vechiului staff.

Ce este Roxadustat, substanță interzisă cu care a fost prinsă Simona Halep la US Open 2022

  • Roxadustat este o substanță interzisă în sport, conform legilor WADA, comercializată în farmacii sub numele de Evrenzo și care ajută în cazuri de anemie;
  • Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sânge face parte din categoria EPO, care ajută la oxigenarea sângelui;
  • Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți și cicliști, la acea vreme. 

>

Citește și alte știri despre Simona Halep:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.