Tenis

Eduard Novak, mesaj pentru Simona Halep » Ce spune ministrul Sportului în scandalul de dopaj

Simona Halep // FOTO: Imago

Articol de Gazeta Sporturilor  —  sâmbătă, 22 octombrie 2022

Eduard Novak, ministrul Sportului, sare în apărarea Simonei Halep (31 de ani, locul 9 WTA) a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu.

După apariția veștii, Eduard Novak a postat pe contul de Facebook un mesaj în care o apără pe Simona Halep și spune că o susține pe sportiva din Constanța.

Eduard Novak, mesaj pentru Simona Halep

 „Simona Halep este un reper în tenisul românesc și cel mondial. A inspirat noi generații de tineri care s-au îndreptat către tenis, iar impactul pe care astfel de sportivi, de talie mondială, îl au asupra sportului este unul major. 

Ministerul Sportului susține, prin politicile și valorile promovate, sportul de performanță bazat pe spiritul fairplay și corectitudine. Suntem alături de Simona și sperăm să se clarifice cât mai curând această situație”, a scris Eduard Novak.

Ce urmează pentru Simona Halep, după suspendarea provizorie pentru dopaj

Ca în orice caz de dopaj, românca a fost suspendată provizoriu, urmând ca pedeapsa să fie stabilită în urma unei anchete care cel mai probabil se va întinde pe durata câtorva luni.

Simona Halep va avea nevoie un motiv întemeiat pe care să-l susțină pentru a ieși din această situație. Dacă românca nu va fi mulțumită de decizie, ea poate apela și la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. 

Roxadustat, substanța la care a testat pozitiv Halep, este un actor inductibil prin hipoxie, inhibitor de prolil hidroxilază. E folosită în tratarea anemiei, având drept efect stimularea glandelor suprarenale pentru secreția de eritropoietină, care duce la o mai mare producție de celule roșii, ajutând la o mai bună oxigenare a corpului. 

A fost inclusă încă din 2011 pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Anti-Doping, iar în cea din 2022 apare la categoria eritropoietine, subcategoria stabilizatori ai factorului de inducere a hipoxiei, alături de cobalt, daprodustat, molidustat, vadadustat sau xenon.

VIDEO Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

>

Citește și: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.