Sporturi   •   Tenis   •   HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

Cum a comentat un doctor din cadrul Societății Române de Medicină Sportivă cazul Simonei Halep: „Nu am auzit ca cineva din România să fi luat substanța asta”

Simona Halep

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 22 octombrie 2022

Alin Popescu (48 de ani), doctor în cadrul Societății Române de Medicină Sportivă, a comentat cazul Simonei Halep, jucătoare depistată pozitiv cu roxadustat, o substanță interzisă, la US Open 2022. 

Medicul este de părere că eroarea Simonei Halep constă în lipsa unui medic competent care să îi prezinte sportivei lista cu substanțele interzise.

Doctorul Alin Popescu: „Legislația antidoping este extrem de clară”

„Cred că trebuie să facem niște precizări. Legislația antidoping este extrem de clară, extrem de limpede. Sunt liste de substanțe interzise agreate la nivel mondial. Avem o legislație clară în domeniu. Orice sportiv este complet responsabil de orice se găsește în organismul lui. 


Eu nu cred că substanța luată de Simona Halep a avut un rol real, că a fost dorința de a trișa. Cred că a fost o eroare umană, o proastă sfătuire a ei de către membrii staff-ului. Medicina sportivă ar trebui să fie în prima linie. Medicul specialist știe foarte bine aceste aspecte și nu se avântă în situații nedorite. 

Diferența între cazul ei și cel al Andreei Răducan este aceea că în cazul gimnastei a fost vorba despre o substanță banală, dar care se poate administra tot din eroare, pe când în cazul Simonei vorbim despre o substanță mult mai rar folosită și, din acest punct de vedere, poate dintr-o anemie, a determinat să îi fie prescris acest medicament. 

Pe plan intern, nu am auzit de sportivi care să fi luat această substanță, dar evident că există. 

Faptul că an de an apar substanțe noi... medicii trebuie să își actualizeze cunoștințele. Lista suferă modificări, dar trebuie precizat clar că 85%-90% din listă rămâne neschimbată an de an. 


Există sportivi care au nevoie de anumite substanțe de pe lista interzisă, iar pentru uz terapeutic se poate face o excepție. Se aprobă uzul terapeutic de către o comisie, iar cu respectiva scutire sportivii pot participa fără probleme la competiția respectivă. Dacă era un staff serios, chiar dacă ar fi fost nevoie prin absurd de respectiva substanță, se putea cere o scutire la WADA (n.r. - Agenția Mondială Antidoping) și se obținea scutirea respectivă”, a declarat doctorul Alin Popescu, la DigiSport. 

VIDEO. Simona Halep, depistată pozitiv cu o substanță interzisă la US Open!

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.